Събота, 04 Юли 2020

Четвъртък, 26 Декември 2019 12:15

Алелуя – дойдохме си на думата: хорото на площада като зла комунистическа пропаганда

Гергана Пирозова: Предлагам шепата културолози и веди, които обслужват общинската власт поне през последните 14 години, ние ги знаем кои са, да въведат норматив кой какво и защо може да прави по площадите и публичните пространства, че то така ненормирано и самодейно не се живей антикомунистически

 

Снимка на Gergana Pirozova.

Тази пресилена кавга между противници и защитници на хорото пред Народния театър най-после си намери "правилната" посока. Оказва се, че хорото на площада се родеело с манифестациите, т.е. то е зло и социалистическо, при това нехудожествено и самодейно, и всъщност си е зла комунистическа пропаганда.

Алелуя – дойдохме си на думата.

Предлагам шепата културолози и веди, които обслужват общинската власт поне през последните 14 години, ние ги знаем кои са, да въведат норматив кой какво и защо може да прави по площадите и публичните пространства, че то така ненормирано и самодейно не се живей антикомунистически.

Да не говорим, че манифестация и хоро са две доста различни действия, скоро разбрах, че директора на националната ни опера е завършил в Москва режисура на манифестации - пу, как му личи, но това е друга тема.

Всъщност антикомунистическата борба най ги мрази онези с хората, мустаците и байраците, човек да рече, пък и днешните деца със сигурност ще останат с това впечатление, че комунизъм и българщина са едно и също, да се чуди човек къде отиде интарнационала – аз знам, но тихо, че ще ни здавят като невалидни орки. 

Обаче, като се замисля, животът винаги е най-ироничен – та натам накъдето тикат, май в собствен гроб ще паднат – антикомунистите от седмия ден, де :) 

Диалектиката е така пределно опростена, че и глух, и сляп да си, ще ти е ясно, че аха се хванеш на хоро, аха си припознат като комунист :). Аз лично не умея да "игра" хора, но знам, че това хорО пред НТ не е случайно появило се и че е в отговор/реакция на нещо си друго, драги веди и културолози, и със забрана няма да си решите идеологическите, идейните и естетически бъркотии. 

Иначе, мъчно ми е, че така и не ми стиска да напиша една нова "Криворазбранацивилизация", в която да притуря и малко антикомунистически лозунги и цензури, пък и автоцензури (какви циркаджии има, само да знаете), които са обладали изкуствата,но то така ни е стегнало за гушите и пионерските връзки, че ни до комедии ни е, а за сатира. не смея и да мечтая.

Гергана Пирозова, фейсбук

Бел. ред.: Припомняме, че миналата седмица директорът на Народния театър Мариус Донкин заяви пред „Площад Славейков“: Трябва да се намери друго място за хората пред Народния театър, пречат на работата ни. На мен като човек не ми пречи народната музика, не съм против хората да играят – но танците отпред пречат професионално на работата ни, както и на цялостната организация на това, което правим. Трябва да им се намери друго място.

Хорото се извива на площада пред Народния театър вече шеста поредна година, но след жалби и сигнали до Столична община, по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова музиката е била спряна с намесата на органите на реда. 

Според организаторите от „Хора за хората“, предстои да бъде подадена молба за узаконяване на хорото.

Свързани статии (по етикет)