Четвъртък, 27 Февруари 2020

Събота, 18 Януари 2020 17:43

Проблемът е в модела, който господства в България

България ще си има държавен ВиК холдинг. Но както е замислен, човек може да се усъмни, че държавата спешно запретва ръкави, за да направи нова "тръба", по която парите на данъкоплатците още по-лесно да изтичат нанякъде, пише в коментар "Дойче веле"

Правителствената идея за създаването на държавен ВиК холдинг определено е проблематична. Защото чрез това решение едва ли ще се избегнат кризи като сегашната в Перник. Точно обратното дори: създават се предпоставки за нови злоупотреби.

Според прокуратурата, основен виновник за тежката ситуация в Перник е бившият министър на околната среда Нено Димов, който е обвинен в умишлена безстопанственост. Все още остава висящ въпросът за отговорността на Министерството на регионалното развитие (МРРБ) и конкретно на министър Петя Аврамова.

Решението

И ето как реагира държавата на кризата, породена от това, че не си е свършила работата: раздава голямо парче от пая на самата себе си. ВиК холдингът, който ще бъде изцяло държавна собственост, ще има капитал от 1 милиард лева. Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 година по бюджета на МРРБ. Да, същото министерство, чиято шефка бе пощадена, защото е от квотата на ГЕРБ.

Но шегите на нашия хитроумен Левиатан не спират дотук. Холдингът ще има двустепенна система за управление: надзорен съвет и управителен съвет. Петимата членове на надзорния съвет ще бъдат избирани от… министъра на регионалното развитие, а тримата членове на управителния съвет ще бъдат селектирани от - не се ли досетихте - надзорния съвет. Или както бе казано в прав текст: правата на държавата ще се упражняват от министъра на регионалното развитие.

С други думи, на ръководството на МРРБ, за което има съмнения, че също носи вина за случилото се в Перник, се дават още по-големи прерогативи. Някой би могъл да си помисли, че правителството спешно запретва ръкави, за да направи нова „тръба”, през която парите на данъкоплатците да изтичат още по-стремглаво в пясъка (а вероятно и в нечии джобове).

Не са само водите

Проблемите в околната среда не се различават много от тези в други нашенски сфери. Здравеопазването например. Отивате на лекар, плащате си кротичко - и над, и под масата. Както вече сте дресирани от системата. И смирено очаквате съдбата си. Болницата е частна, лекарствата се оказват седем пъти по-скъпи от тези в държавните, а резултатът не ви очарова: здравето ви не само не се подобрява, а дори се влошава. Трябвало е в държавна болница да отидете, но нали не искахте - заради печалния „челен опит” на ваши близки и познати. Отивате да се оплачете, но на кого? Шефът на частната болница се оказва бенефициер от схемата за продажба на „златни” лекарства. А министърът на здравеопазването, плюс депутатите, които чрез законодателни промени са позволили въпросните „врътки”, са умишлени или неволни съучастници в механизма за източване на Здравната каса. Нали не очаквате държавата да закачи самата себе си на позорния стълб?

Тук някой сигурно ще каже нещо за прокуратурата. Нещо в духа на: „Оставете г-н Гешев да работи!”. Но точно тази прокуратура, а и нашенската Темида като цяло, изобщо няма какво да ги чакаме. Докато стоим с ръце в джобовете, язовирите ще пресъхнат. Някой далавераджия в сферата на здравеопазването ще се облажи, докато огромната част от лекарите и медицинските сестри мизерстват. Ще дишаме все по-мръсен въздух. Ще се задушаваме в планини от боклук. Ще бетонират и небето. А ние чакаме. Наредили сме се на опашка за автограф от Годо.

"Вълкът си пада по кротките овчици"

Дали това гибелно търпение не ни е вродено? „Вълкът си пада по кротките овчици”, пише Солженицин в своя „Архипелаг Гулаг”. И наистина: тихото мърморене и овчедушното търпение, с което най-често посрещаме безобразията на Левиатана, е сред най-пагубните наследства от епохата на комунизма.

През последните десет години виждаме модел, в който калинките никога не остават гладни. И в крайна сметка не е толкова важно дали един или друг министър ще стане клиент на прокуратурата. Не е толкова важно и кой точно ще го смени. Защото проблемът не е в конкретните личности, а в модела, който господства в най-корумпираната държава в ЕС. Докато няма кой да го спре, Левиатанът винаги ще намери начин да задоволи апетита си и да уголеми още повече закръгленото си туловище.

"Дойче веле"

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 18 Януари 2020 17:43
  Така не може да продължава. Ластикът наистина е опънат

  Аз не съм се женил за министерския пост. Или ще вършим някаква работа, или няма смисъл

 • Събота, 18 Януари 2020 17:43
  Велизар Енчев: Защо досега Каракачанов мълча?

  „ГЕРБ или спират да правят глупости или приключваме с цирка, всичко си има граници. Тази агония в държавата повече не може да продължава. Нe зa първи път ГEРБ нacъcквaт Икoнoмичecкa пoлиция или кaчулкитe cрeщу oпoнeнт“, гневно казал Каракачанов на премиера по повод пловдивския арест на пореден кадър на ВМРО…

 • Събота, 18 Януари 2020 17:43
  БСП иска оставките на Борисов и Горанов заради манипулация с данните на НСИ

  "Вчера Националният статистически институт публикува прессъобщение, което излезе в медиите със заглавието: "НСИ призна неверни данни за БВП". Това заглавие е неточно, тъй като те се подават от Агенция "Митници" и респективно от българското правителство. Свидетели сме на ситуация, в която НСИ признава за неверни данни от правителството“.

  Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев от трибуната на Народното събрание По думите му в целия свят се работи с предварителни данни и оценки, но сега изведнъж НСИ въвежда нова световна мода в статистиката – никакви предварителни прогнозни данни и оценки.

  „Разликата между 3,5 % и 0,8 % е абсолютна статистическа трагедия. Това, уважаеми колеги, не е статистика, това е национална лотария. Това е търкане на талончета или колело на късмета“, коментира още проф. Гечев. Депутатът от левицата подчерта, че в прав текст се казва, че графиците от НСИ и Агенция „Митници“ се разминават и логическата загадка е как така са били разсинхронизирани данните.

Оставете коментар