Понеделник, 01 Юни 2020

Неделя, 02 Февруари 2020 16:06

Връщаме 28 контейнера с отпадъци в Италия

127-те контейнера с италиански боклук са в режим временно съхранение до 90 дни, чийто срок е изтекъл за по-голямата част от тях, трябвало е да бъдат горени в Гълъбово

 

28 от пристигналите до момента 127 контейнера с италиански боклук на пристанище Варна-запад получиха разрешение за реекспорт. Това обяви във Варна главният прокурор Иван Гешев, който лично дойде на пристанището. 

Част от товара, който пристигнал на пристанището от 9 октомври до 25 ноември 2019 година, получи разрешение за реекспорт след работно съвещание в прокуратурата. Както е известно, по вноса на контейнерите с отпадъци от Италия се води досъдебно производство в Районната прокуратура във Варна по член 353 г, ал. 1 от Наказателния кодекс. 

Следващата седмица ще бъдат реекспортирани от България първите контейнери с открития на пристанище „Варна запад“ боклук от Италия, съобщи екоминистърът Емил Димитров. По думите му става въпрос за 28 контейнера, а реекспортът ще е за сметка на изпращача на товара.

Създаден е координационен център с участието на МВР, прокуратурата, институциите, свързани с МОСВ, които контролират вноса на отпадъци от чужбина, посочи Димитров.

„Проблемът е, че вносителите на боклуци, уплашени от действия на прокуратура и МВР, изхвърлят отпадъците по всякакви дерета, за да могат да кажат: „Вижте колко е зле, къде е държавата“. Това обаче показва, че действаме правилно. Много централи има, на които ще им се направи ОВОС и оттук нататък да преценят как ще работят. Заострили сме вниманието към останалите четири мощности, които горят. Искаме да работят, но с филтри и всичко да е наред“, посочи Димитров. 

Той коментира още, че намерението е у нас да се горят 50 процента български отпадъци и едва след като се установи, че те са изгорени, да се дава квота за внос.

Смесеният боклук, който е манифестиран като пластмасови отпадъци и каучук, а съдържа текстилни, стъклени и дървени отпадъци, ще бъде върнат на изпращача – италианската фирма "Дентиче пантелоне" от град Салерно. 

Получател на 127 контейнера е фирма "Блацион" ООД, която е регистрирана в София. Отпадъците от Италия са били предназначени за "Trash Universe" ЕООД в град Гълъбово, където е трябвало да бъдат изгорени. 

Реекспортът ще бъде осъществен от контейнерния превозвач "Maersk". 40-футовите контейнери с италиански боклук са в режим временно съхранение до 90 дни, чийто срок е изтекъл за по-голямата част от тях. 

На пристанището присъстваха още апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и директорът на ОД на МВР във Варна старши комисар Данаил Пашов. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров също бе на място. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар