Четвъртък, 06 Август 2020

Петък, 07 Февруари 2020 11:41

„Вавилонската кула“ на Ченалова, Стефанов и Кулезич падна. Шумно падна Стоян Тончев

ЗА ОБЪРКАНИТЕ! Това не е текст на лошотия, а текст на тъга

 

 

Има два основни „философски“ възгледа при избора на манипулационни инструменти (същите са валидни и при формирането на различни целеви екипи). Според първия, е по-добре внимателно да подбираш хората около себе си и да избираш за свои близки партньори умни и мислещи лица.

Другият възглед пък счита, че е по-ефективно да се обграждаш с по-неграмотни и по-глупави от теб хора, тъй като така по-лесно би могъл да ги управляваш и манипулираш. Втората гледна точка, разбира се, е напълно погрешна. В природата има един такъв феномен – по-глупавият човек винаги печели! По-глупавият е способен да предприеме такива ирационални действия, да извади от „задния си джоб“ такива абсурдни аргументи, че накрая именно ти ще платиш цялата сметка.

Защо пиша това? Ами защото станахме свидетели именно на провала на втория „философски“ възглед. Говоря за случая „Стоян Тончев“ и неговите „гуру-та“, които в продължение на няколко години си играха с него като кукла на конци. Не знам доколко „духовните родители“ на Стоян Тончев в лицето на Огнян Стефанов, Румяна Ченалова и Люба Кулезич са си давали сметка, че всъщност превръщат в маша на своите лични интереси един напълно болен човек, но считам, че това тяхно поведение е било по-скоро съзнателно и умишлено, отколкото случайно.

Ще оставя настрана темата с морала, защо добре познавам Огнян Стефанов и знам, че при него особен морал няма, а и не аз съм човекът, който може да дава подобни оценки и да коментира тази тема.

Ще се съсредоточа върху друго, а то е как вследствие на собствената си глупост (или интелектуално самонадценяване) въпросната група сама срути своята революционно-концептуалната „вавилонска кула“ в лицето на едно объркано момче от Поморие. Защото, дори да приемем, че е имало нещо стойностно, смислено и важно в „борбата“ на тази „Света троица“, то днес след като говорителят им Тончев е вкаран в психиатрия (вижте видеото под текста), цялата им война за „справедливост“, „геополитика“, „законност“ и тем подобни заготовки, директно отива в коша.

Защото, както обикновено, истината е проста. Стоян е болен човек. Отдавна. Някои го видяха по-рано, други по-късно, трети и в момента не го виждат. Да злоупотребяваш с такъв човек е долно, подло и мръснишко поведение. Да вкарваш в устата на такъв човек думи, докато реално съзнателно гониш свои посредствени търговски интереси, е, меко казано, греховно поведение.

Ясно е, че никой от нас не е светец, о, Боже! Дори ме е срам, докато го пиша, камо ли пък да си го помисля или повярвам в обратното. Аз всъщност дори не съм вярваш човек, но пък обичам да чета. Именно затова съм прочел и Библията. По повод на идолите в Псалми 115:8 пише: „Подобни на тях ще станат онези, които ги правят, както и всеки, който уповава на тях.“ И още: „Пази се от идоли. Те са безполезни, обсебващи и деформиращи характера и психиката на човека. Те водят към погибел.“

Стоян по обективни причини нямаше как да знае или осмисли всичко това. Той дори не разбра, че го използват. Както обаче вече казах по-горе, Стоян бе един болен човек. Преди броени дни ми се обади посред нощ, за да ме напсува и да ми се закани - щял да ми отреже главата. Не знам защо. А и не питах. Нощем спя, не се занимавам с глупости.

Това, обаче, не променя факта, че презирам хора, които нямат чувства. Значи, това не са Човеци, а нещо друго. Другото, обаче, е чудовищно. Искам да кажа само, че картината е грозна. Искам и да попитам „идолите“: Уважаеми, ще посетите ли Стоян в лудницата? Знам, не ми отговаряйте. Заети сте. Нормално е. Вас никога не ви е интересувал Човекът. Като казва Брад Пит в един филм – „Приятелю, Америка не е държава. Америка е бизнес.“

автор: Васил Петев

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар