Понеделник, 17 Февруари 2020

Неделя, 09 Февруари 2020 12:59

Домусчиев: Цената на тока е 1 евро в Германия, 63 евро в България

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев коментира днешната цена на електроенергията: тя е 63 евро у нас и 1 евро в Германия

„1 евро в Германия, 63 евро в България + 10 евро такса ЗКО ( Задължение към обществото) е цената на електроенергията днес!!!

Е, как ще ги стигнем германците?! Каква да ни е индустрията и мисли ли някой за нея? Или приоритет е само спасяването на новия Кремиковци - ТЕЦ Марица Изток 2?"

Тези въпроси задава през фейсбук профила си  Домусчиев.

Той е публикувал и карта с цените на тока за бизнеса в Европа.

Снимка на Kiril Domuschiev.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 09 Февруари 2020 12:59
  Ще имаме ток, но с 20% по-скъп

  Ако утре спрем „ТЕЦ Марица изток 2", регулираният пазар ще издъхне, смята председателят на КНСБ Пламен Димитров

 • Неделя, 09 Февруари 2020 12:59
  Синдикатите: България не би трябвало да подкрепя цел 50-55 % намаляване на емисиите за 2030 г.

  Пламен Димитров, КНСБ: Замърсителите в глобален мащаб започват с едно от най-големите числа – САЩ – 15,5 тона на глава от населението, Русия – 12,4,  Япония 9,7, а България – 7,1 тона на глава от населението. Доколко компаниите, които работят основно в западната част на континента, но инвестират на изток, всъщност спазват едни и същи стандарти?

 • Неделя, 09 Февруари 2020 12:59
  Ерменков: Въглищните централи да работят поне до 2035 г., защото те в момента произвеждат около 42% от електроенергията в държавата. Иначе ни чака национална катастрофа

  България не може да си позволи да затвори въглищните централи до 2035 г., защото това ще предизвика национална катастрофа. Правителството трябва да убеди в това Европейската комисия в нецелесъобразността на едни подобни действия. Това заяви депутатът от БСП и енергиен експерт Таско Ерменков по време на IV-тия Международен енергиен форум в София.

  „Първото нещо, което трябва да направим, е да седнем на масата на преговорите в Европейската комисия и да успеем да я убедим, че България в обозримо бъдеще поне до 2030 – 2035 г. не можем да си позволим да си затворим въглищните централи, защото те в момента произвеждат около 42% от електроенергията в държавата. Едно такова затваряне ще бъде равносилно на национална катастрофа. Нещата не са преувеличени, защото ние няма откъде да вземем тези количества ток“, посочи Ерменков и подчерта: „България не е готова за Зеления пакт и правителството тича след събитията, вместо да ги предвижда и да предприема превантивни мерки. Самият факт, че се налага парламентът да взема решения и да оправя закъсненията на правителствата, говори категорично в подкрепа на това. Не само синдикатите, но и работодателите протестират срещу непрофесионалното и недалновидно управление в енергетиката. Това са проблеми, които могат да повлияят много лошо на държавата ни“.

Оставете коментар