Сряда, 08 Април 2020

Сряда, 19 Февруари 2020 10:32

Кметът на „Лозенец“: Строителят на огромния комплекс на бул. "Черни връх" все още няма разрешително

Нов случай на сериозно застрояване и ново недоволство спрямо главния архитект на София

 

Пореден случай на проект със сериозно застрояване във височина и плътност в София предизвиква последните дни вниманието на софиянци. Вече има и петиция срещу новостроящия се гигант, която е внесена в Столичния общински съвет (СОС), както и призиви за експертна помощ.

Според публикации в социалната мрежа, сградата ще се разпростре от ъгъла на бул. "Черни връх" 89 и продължава 55 метра по бул. "Черни връх" по посока "Фантастико" и 120 метра по бъдещия бул. "Д-р Борис Вълчев".

Жители на „Лозенец“ твърдят, че има нарушения по проекта, максималното разрешено застрояване е 19 863 кв. м. (според КИНТ 3,5 за високо и КИНТ 1,3 за ниско строителство) , а от визата за проектиране, която главният архитект на София Здравко Здравков е издал "разбираме, че инвеститорът ще застрои 35 228 кв. м.", което е близо два пъти повече. Друго твърдение - "Здравков е преместил границата с 13 м. между високата и ниската зона, с което е увеличил разгънатата застроена площ и е удължил високата част на одобрената сграда, което се явява грубо нарушение на закона, тъй като промяна на общия устройствен план на София има право да осъществява единствено парламента, а Министерският съвет има право да прави само частични изменения".

В интервю за Аctualno.com кметът на „Лозенец“  Константин Павлов потвърждава, че проектът наистина е внушителен и вече предизвиква вълнения в квартала, тъй като улиците и инфраструктурата наоколо не са изградени, а околността определено ще бъде доминирана от тази голяма сграда. Според него видимо е нарушена общата структура на застрояването по бул. „Черни връх“.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

По думите на кмета на „Лозенец“, предприемачът все още няма разрешение за строеж. Има неприключени дела във връзка с работния устройствен план и визата за проектиране. „В районната администрация ще изискваме спазването на процедурите и на закона според правомощията, с които разполагаме, както и адекватна реакция от главния архитект на Столична община, който е компетентен да разреши строежа“, коментира Павлов.

„Както обикновено, имам забележки към Общия устройствен план на София и заложените в него коефициенти на застрояване. По мое мнение, те са чудовищни, що се отнася до застрояването около големите булеварди, но също така формално са съвсем законни. Това непрекъснато ни поставя в трудни ситуации между чука и наковалнята. В конкретния случай обаче, е приложен по особено превратен начин отменения чл. 27, ал. 3 от ЗУТ за застрояване в ъгловите парцели. По общо мнение, са отворени всички възможни врати и прозорци в закона, за да се получи това застрояване. Надявам се това да може да се ревизира, за да се постигне целесъобразно застрояване и хармоничен облик на квартала“, коментира кметът на „Лозенец“.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар