Сряда, 08 Април 2020

Петък, 28 Февруари 2020 17:39

Кое изплаши повече правителството: коронавирусът или мигрантите на турската граница?

Защо Борисов толкова набързо свика хората си в МС и после обявиха, че всичко е в реда на нещата и под контрол? Възможно ли е да не признават, че една от пробите във ВМА е положителна?

Мигранти и коронавирус вървят към България. НАТО свика консултации заради Идлиб и военният конфликт между Турция и сирийската армия, подкрепяна от Русия. Бойко Борисов пък свика щаба за коронавируса.

Съобщеното след това: Коронавирус у нас нямало (!?), но да не се поддават хората на паника, предупреди Борисов и разпореди да се отпуснат над 100 000 литра спирт за дезинфекция от държавния резерв, който общо е 400 000 литра. Ще се дезинфекцира и градския транспорт, съобщи столичният кмет. Как ще се случи това при цялата му мръсотия, може само да гадаем.

В същото време от аптеките липсват предпазни маски, мокри кърпички, почистващи гелове, всякакви видове спирт. От хипермаркетите българите пазаруват като за последно консерви, варива и брашно. Някои дори си гонят домашните котки, защото някаква „медия“, която беше писала, че краят на света ще се случи преди 2 години, сега съобщила, че котките били преносител на коронавируса. А откъде домашната котка го е хванала, никой не пита. Да не говорим за 100-процентовия фейк как китайски лекари лекували с българска ракия.

Паниката сред народонаселението е пълна, изкупувайки аптеки и супермаркети. Истерията се засили и от новината, че Турция отвори границите си за мигрантската вълна от Сирия и Афганистан (и не само от там). Военният министър увери, че хиляда войници и 140 единици техника са в готовност да ни бранят от нашествието, а в понеделник Борисов и Ердоган се срещат, за да обсъждат положението.

На този фон днес мнозина очакваха кризисният щаб да обяви поне един случай на коронавирус сред настанените за изследване във ВМА. И щеше да е логично, след като съседите ни обявиха, че имат положителни проби. Българските власти, обаче, официално заявиха, че всичките ни проби са отрицателно, но не спират да обикалят медии и да разказват за мерките, които се предприемат. Повече от половината новинарски поток е „корона“.

По неофициална информация, обаче, една от пробите, взети във ВМА, е положителна, но пациентът е в стабилно състояние и се лекува. Според лекари – нищо страшно. И така би трябвало да е, тъй като смъртните случаи от досега познатите ни грипове в световен мащаб са повече, отколкото тези при коронавируса към днешна дата.

Днес всеки разумен човек очакваше правителството да се обърне към хората и простичко и човешки да каже, че даже и да има вирус, това не е страшно. Би било странно дори ние – на кръстопътя, да останем незасегнати, след като вече в почти цяла Европа има регистрирани случаи. Дори неофициалната информация за един болен във ВМА да е вярна, дори да не е един, а десет.

Но за да се съобщи такава новина, са нужни лидери, на които народът да вярва! Впрочем, и в момента истерията по магазини и аптеки продължава, защото паниката е най-опасният вирус, а страхът от истината ражда чудовища.

А какво биха правили управляващите, когато наистина е неизбежно да съобщят и за заразени от новия вирус, и за едновременно нашествие на мигрантски поток?

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 28 Февруари 2020 17:39
  В София почина 36-годишен мъж с положителна проба за COVID-19

  През днешния ден са доказани още 12 нови случая на заразени

 • Петък, 28 Февруари 2020 17:39
  Нинова: Правителството на Борисов използва кризата за далавери

  Алтернативата е: малки кредити само за българско производство

 • Петък, 28 Февруари 2020 17:39
  Ухан, откъдето започна пандемията с коронавируса, маха всички ограничения. Полетите ще бъдат възобновени

  Китaйcкият грaд Ухaн, къдeтo зaпoчнa пaндeмиятa oт кoрoнaвируca, oтмeня тaзи ceдмицa пocлeднитe oгрaничeния cлeд пoвeчe oт двa мeceцa и пoлoвинa нa cтрoгa кaрaнтинa, съобщава DPА. Oт пoлунoщ мecтнo врeмe трaфикът в Ухaн щe ce върнe към нoрмaлнoтo. Пoлeтитe щe бъдaт възoбнoвeни, нa aвтoмoбилитe щe ce рaзрeшaвa дa нaпуcкaт грaдa, a хoрaтa щe мoгaт дa пoлзвaт влaк, при уcлoвиe, чe ca здрaви и нacкoрo нe ca имaли кoнтaкт cъc зaрaзeни пaциeнти.

  Възoбнoвявaнeтo нa нoрмaлния живoт в тoзи 11-милиoнeн грaд ce рaзглeждa кaтo вaжeн cигнaл зa Китaй, чe нaй-лoшият eтaп oт кризaтa e приключил. Cмятa ce, чe нoвият кoрoнaвируc e бил прeдaдeн нa хoрaтa в Ухaн oт нeизвecтeн живoтинcки вид прeз дeкeмври. Oт нaд 80-тe хиляди oфициaлнo рeгиcтрирaни cлучaи нa зaрaзявaнe c кoрoнaвируc в Китaй 50 000 бяхa в Ухaн. Тaм бяхa рeгиcтрирaни нaд 2500 oт oбщo 3300 пoчинaли oт кoрoнaвируc в Китaй.

Оставете коментар