Сряда, 08 Юли 2020

Събота, 29 Февруари 2020 11:13

Масовото презапасяване с лекарства и хранителни продукти продължава

Масовото презапасяване с лекарства и хранителни продукти продължава. Това показа проверка в Бургас, информира бТВ.

Медицински маски има в малки количества в един от големите фармацевтични складове в Бургас. Те се пазят болници и поликлиники, Ако стигне някакво количество до аптеки, то се продава на изкупна цена 60 ст., която там става с надценката 90 ст. и левче за една бройка.

Търговците уверяват, че не спекулират с цената, а на тази получават от производители, а цената расте със скоростта на изчерпването. Пазарът започна да се успокоява.

Маски, които могат да се ползват цял ден няма, а други, които приличат на противогази пък се уточнява дали може да се продават на свободния пазар. Те могат да с е ползват многократно.

Санитарни маски и дезинфектанти по аптеките няма от дни, но търсенето им не спира.

"От понеделник е нещо страшно. Затова се принудихме да сложим надпис: "Няма маски". Забелязвам, че хората се запасяват. Запасяват се с всякакви лекарства - с хранителни добавки, с лекарства за хронични заболявания, спиртът се очаква да бъде дефицитен тези дни… Лекарствени продукти, които по принцип една опаковка е достатъчна за един месец, те си купуват 2-3 опаковки", казва Ваня Телепова - помощник фармацевт.

Въпреки повишеното търсене хора с маски по улиците почти не се виждат.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Презапасяването е неоправдано и води до недостиг на предпазни средства за медицинските работници, които се нуждаят от тях, предупреждават от здравната инспекция.

"Това е проблем за лечебните заведения, за болнична и извънболнична помощ, които непрекъснато извършват лечебна дейност. Не може да се извършват операции, не може да се преглеждат болни, даже с респираторни заболявания, грип, и лекарите да бъдат без маски", обясни д-р Величка Григорова - РЗИ- Бургас.

"Българинът няма какво да се притеснява. Много по-ефикасни от маските са самите дезинфектанти… Където свършат дезинфектантите и спиртовете, хората да погледнат в мазето и да си вземат бутилката с ракия и тя ще свърши не по-лоша работа. Има такива малки шишенца от 100 - 200 милилитра са идеални за случая", каза Георги Базотев – собственик на фармацевтична компания.

Според търговци на лекарства производителите на санитарни материали наваксват с липсата им и скоро цената им отново ще падне.

"Днес очаквам колега производител от Израел да дойде, но трябва да ви кажа, че преди два дена имаше тук производител от Турция, който предложи маските на 52 евроцента. Като се има предвид, че тя струваше 3 стотинки преди два месеца, значи вероятно след два месеца пак ще струва три стотинки", смята Базотев.

В хипермаркетите има повишено търсене на продукти от първа необходимост.

Психолозите обясняват, че когато сме обзети от паника, реагираме неадекватно.

"Страхът има много маски. Една от маските, например е чувството за хумор. Много хора вентилират своя страх в момента с чувство за хумор. Други взимат мерки като се презапасяват с маски. Някои четат свръх много информация, други отказват да приемат всякаква информация, свързана с болести. Всичко това показва едно - нас ни е страх", поясни Елена Топкарова – психолог.

И препоръчват хигиена на информацията и умерена доза предпазни мерки.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар