Сряда, 15 Юли 2020

Сряда, 04 Март 2020 09:52

ММС лиши дъщерята на починала олимпийска медалистка от държавна помощ

Министерството на младежта и спорта е отказало държавна помощ (по-известна като пенсия за заслуги) на дъщерята на сребърната медалистка по гребане от Сеул-88 Лалка Берберова-Добрева. На олимпиадата през 1988-а Берберова-Добрева печели второто място в дисциплината двойка без кърмчия заедно с Радка Стоянова. Лалка Берберова-Добрева умира едва на 40 години през 2006 г.

За дъщеря й се грижи бащата Ненко Добрев, треньор на починалата си съпруга, който обаче вече пенсионер с доход от 576,70 лв. месечно. Момичето е затруднено да завърши образованието си и се обръща към Министерството на спорта да й отпусне помощ като на дете на заслужил спортист, каквато възможност съществува в Закона за физическото възпитание и спорта. Помощта се полага до 25-годишна възраст на децата на изявените ни спортисти, ако наследниците учат, т. е. понятието пенсия е условно. От министерството обаче й отказват, защото в редакцията на закона към момента на смъртта на майка – 2006 г., такава помощ се предвижда само за децата на олимпийските шампиони. 2 години по-късно – през 2008-а, формулировката „шампиони“ е променена на „медалисти“. Лалка Берберова-Добрева обаче вече е починала и в спортното министерство отказват да помогнат на детето й.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Момичето обжалва и със свое решение от 12-и февруари Пловдивският административен съд отменя заповедта на Министерството на спорта и му я връща за ново произнасяне. „Целта на закона не е да лиши непълнолетното дете от посочената помощ, а напротив – да бъдат обхванати всички деца на олимпийски медалисти, загубили родителите си“, е записано в мотивите.

От спортното министерство може да обжалват пред ВАС.


източник: plovdiv-press.bg

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар