Вторник, 31 Март 2020

Неделя, 08 Март 2020 13:30

Гръцко издателство обърка Бойко Борисов с Бай Ганьо

Заглавието на гръцки звучи "Барба Ганьос". Колажът е дело на българин и това изображение е първото, което излиза в Гугъл при въвеждането на ключови думи "Бай Ганьо"

Пълен превод на Алековия "Бай Ганьо" се предлага от края на октомври по гръцките книжарници, информира сайтът "Площад Славейков". Той е дело на преводача Костас Барбутис и е издаден от издателство "Одос Панос".

Впечатляващото в случая е не преводът и появата на българска книга в Гърция, а главно нейната корица. Вместо класическата илюстрация на Бай Ганьо от българските издания на книгата, на корицата има карикатурен колаж с образа на българския премиер Бойко Борисов на фона на Народното събрание. 

Заглавието на гръцки звучи "Барба Ганьос". Колажът е дело на българин и това изображение е първото, което излиза в Гугъл при въвеждането на ключови думи "Бай Ганьо".

Илюстрацията на книгата е на практика дипломатически скандал, тъй като да илюстрираш книга с един от символите на простащината - бай Ганьо - с образа на премиер на съседна държава, е или проява на невежество или политическа декларация, пише "Площад Славейков". Още повече - на фона на българското Народно събрание.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Анотацията за книгата на издателството „Одос Панос" също е любопитна:

„Бай Ганьо (Барба Ганиос) илюстрира истинската историческа трагикомедия на времето (1880 г.), която възниква от бързото движение на социалните слоеве на новоосвободената страна и силното желание „да настигнем другите". Традиционното и новото, патриархалното и модерното, съществуват едновременно и честите им конфликти водят до комични изненади, недоразумения и грешки".

Все пак издателството, въпреки снимката и думата „съвременен" в подзаглавието, в анотацията е уточнило времето - 1880-те. Иначе човек би могъл да се обърка, че става дума за наши дни.

Костас Барбутис, преводачът на „Бай Ганьо", е учил в България през 70-те години, съставител е на антологии на българската поезия, самият той пише поезия и проза и трудно може да бъде подозиран в съпричастие към странната подмяна.

Най-вероятна версия е, че в нежеланието си да плаща авторски права за корицата, сравнително малкото издателство е решило да потърси подходящо изображение в интернет. И така е попаднало на колажа на Иво Ангелов от 2013 г., който е доста популярен в социалните мрежи.

Предстои да видим официалната реакция на българските власти, отговорът на гръцките и обяснението на издателството. При всички положения, да илюстрираш с лицето на премиера на съседна държава образ, който в тази държава се смята за есенция на простащината, е или пълно невежество, или политическа декларация. И в двата случая обаче е дипломатически скандал. Още повече, че на заден план се вижда сградата на върховния орган на управление – Народното събрание, пише „Площад Славейков” с предположение, че преводачът не е забелязал гафа.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 08 Март 2020 13:30
  Борисов: Вървим по тънка нишка, все повече се притеснявам - далеч сме от справяне с епидемията

  Премиерът отвърна на упрека на президента Радев, че хазната е празна: Системите са пълни с пари. Иначе откъде даваме повече пари за Великден за пенсионерите, откъде въвеждаме правилото 60/40?

   

  Прoдължaвaм вce пoвeчe дa ce притecнявaм. В нaчaлoтo вcички cлушaхмe дoктoритe, чe тoвa e грип кaтo вcички грипoвe. Вcякaкви тeoрии чух прeз цялoтo тoвa врeмe - кaк щe дoйдe пик, кoлeктивни имунитeти... Дoвoлeн cъм, чe нaрeд c вcички лeки мeрки, кoитo тoгaвa бяхa и в нaш ущърб, тoгaвa c кoлeгитe нaпрaвихмe eдин oпeрaтивeн щaб, в кoйтo дa cлoжим хoрaтa, кoитo вcякa cутрин ce изпрaвят прeд вac, зa дa мoжe кoлкoтo e възмoжнo дa взимaмe нaй-прaвилнитe мeрки. Тoвa зaяви прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв в LIVЕ включвaнe нa "Гocпoдaри нa eфирa".  "Живoтът гo дoкaзa кoлкo e билo нaврeмeннo и прaвилнo. Вчeрa Руcия въвeдe нaшитe мeрки, днec Кипър... Дoтук нaпрaвихмe прaвилнитe нeщa", дoбaви тoй. "Тoвa e нeщo нeпoзнaтo зa мeдицинaтa и зa cвeтa. Китaйcкият прeмиeр ми кaзa: Дaлeч cмe oт cпрaвянe. Cъщoтo кaзa и Мeркeл, и прeзидeнтът Путин. Към днeшнa дaтa cмe нaпрaвили вcичкo, кoeтo e нaпрaвeнo пo cвeтa. Вървим пo мнoгo тънкa нишкa - хeм дa ca ни cтрoги мeркитe, хeм дa дaдeм въздух нa oбщecтвoтo, зa дa нe ce пaникьoca. 

 • Неделя, 08 Март 2020 13:30
  Правителството поръчва 30 000 PCR теста месечно от Корея

  Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Република Корея Мун Дже-ин и е заявил интерес от страна на България за купуване на 30 хиляди PCR теста месечно

 • Неделя, 08 Март 2020 13:30
  Браво за мерките, но спрете езика на омразата!

  Днес премиерът Бойко Борисов при посещението си на ГКПП Капитан Андреево, където имаше спешни задачи, свързани със струпаните ТИР-ове, заяви, че голямата заплаха за България в момента била… Българската социалистическа партия!?

Оставете коментар