Понеделник, 01 Юни 2020

Понеделник, 16 Март 2020 14:42

Кметът-доктор на Видин нагло и безотговорно нарушава карантината! Прегръща и целува пенсионери!

Видинчани настояват ДАНС и прокуратурата да се самосезират във връзка с нарушение на длъжностно лице на мерките по разпространение на корона вируса у нас

Докато все още цитираме сърцераздирателната реч на шефа на Националния щаб, че трябва да пазим старите хора от опасната болест, кметът на Видин – д-р Цветан Ценков и заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова демонстрират ПР като пир по време на чума. Пред обектива на камери и хора, в грубо нарушение на разпоредбите за отменяне на публични прояви, дългогодишният лекар запрегръща стари хора из града.

За пиарската му проява съобщи самият пресцентър на Община Видин, като повод за кметската разходка се изтъква отбелязването на 172-годишнината от Унгарската революция и борбата за свобода от 1848-1849 г. и Националния празник на Унгария, който се чества на 15 март.

Паметният знак се намира в двора пред къщата на 91-годишната Сашка Николова (вж заглавната снимка), чийто прадядо е приютил за кратко революционера през 1849 година. Къщата й е и исторически паметник, а паметният знак е поставен тук през 1993 година и от тогава почти ежегодно Община Видин, съвместно с Посолството на Унгария у нас провеждат официална церемония на това място.

Сега, заради извънредното положение в страната, обявено във връзка с разпространението на COVID-19, голяма церемония не се състоя, но това не попречи на кмета-лекар да отиде при възрастната жена без предпазни средства, да се ръкува с нея с голи ръце от съвсем близко разстояние, за да окаже почит на предците й. 

За ефект на мероприятието са били заставени и общински служители да се снимат в музей, който по презумпция трябва да е затворен.

На този фон звучи направо цинично казаното днес от д-р Ценков на брифинг в Общината. Заедно с областния управител информира журналистите колко видинчани се връщали от чужбина и как това подлага на риск близките им.

„Призовавам всеки наш съгражданин, който има информация, че наши съграждани се прибират и не спазват тези правила, които са общоизвестни и се повтарят всеки ден през всички медии, да бъдат така добри да дават информация. Вече има законодателни промени, които налагат всеки един наш съгражданин, който е недобросъвестен, да бъде принудително озаптен“, казва д-р Ценков.

Кметът, ръкуващ се с възрастни хора,  се обърна към всички граждани да спазват мерките – да си стоят в къщи и да се пазят, да пазят своите родители и своите деца.

Минути след двете пиарски акции на кмета-лекар, в редакцията ни започнаха да пишат възмутени хора от Видин с настояване ДАНС и прокуратурата да се самосезират във връзка с нарушение на длъжностно лице на мерките по разпространение на корона вируса у нас. „Грубото погазване на правилата се очаква да доведат до безотговорно поведение и в обществото и бум в разпространението на вируса в региона!”, пишат видинчани до BIG5.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 16 Март 2020 14:42
  Откриха голямо количество заровен боклук с неясен произход в Червен бряг

  Кметът е разпоредил да бъдат сложени сигнални ленти, за да не се допускат хора до мястото със загробените отпадъци

 • Понеделник, 16 Март 2020 14:42
  Планината, минералните води и културните събития в Троянския край съживяват туризма в региона, според кмета Донка Михайлова

  С красивите планински гледки и екопътеки, лековитите минерални води и атрактивни културни събития туризмът в Троянския край се съживява след края на извънредното положение и при спазване на противоепидемичните мерки заради коронавируса. За да напомни на гостите си колко прекрасно място за посещение е районът, Община Троян започва рекламна кампания, заяви в интервю за БТА кметът на планинската община Донка Михайлова.

  "В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян", посочи кметът.

  По думите й предвиждат се и редица събития, тъй като именно този вид туризъм през последните години е силно развит. Заради кризата с коронавируса се отчита 45 процента спад на посещенията в общината и 49 на сто намаление на нощувките. "Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян", заяви Михайлова и добави, че усилията ще бъдат насочени към събития, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.

  Вече всички културни институции работят, а хотелите и къщите за гости са използвали времето на извънредно положение, за да извършат ремонти и обновени да посрещнат гостите си, отбеляза Донка Михайлова.

  Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

  Следва цялото интервю:
  -  Как се отрази пандемията на туризма в община Троян?
  - В цялата страна туристическият сектор е един браншовете, които най-тежко пострадаха от кризата, тъй като заведенията бяха затворени. След едно силно начало на годината, през първите два месеца ние имахме ръст от 30 процента, а към днешна дата имаме 45 процента спад при посетителите и 49 процента при нощувките. Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян.
  - С колко са намалели приходите на Община Троян?
  - Приходите като цяло за Общината са намалели с 23 процента. Това е сериозен удар върху приходната част на общинския бюджет. В сравнение с останалите общини в страната ние сме една от най-малко пострадалите, тъй като намалението се движи между 30 и 70 процента.
  - Как Община Троян подпомага бизнеса и в частност туризма?
  - Община Троян беше сред първите български общини, които започнаха с конкретни мерки в подкрепа на бизнеса, най-вече ресторантьорския. Ние освободихме напълно от наеми нашите наематели за периода на извънредното положение. Говоря за тези, които бяха закрити по силата на заповед на министъра на здравеопазването. Направихме 50 процента отстъпка в договорените наеми за тези, които работеха през този период. През периода на извънредното положение всички ресторантьори бяха освободени от т. нар. тротоарно право. В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян.
  - Какви мерки за съживяване на туризма предвиждате?
  - Ще започнем в следващите дни рекламна кампания на района, която да напомни на потенциалните ни гости от страната и чужбина колко прекрасно място за посещение е Троянският край. В разговори сме с туристическия бранш. Предстои да подготвим и организираме атрактивни събития, тъй като именно събитийният туризъм в последните няколко години започва много силно да набира скорост в нашия край. Предстоят ни интересни за жителите на страната събития, като Българския фестивал на сливата, който беше признат за един от най-добрите в Европа. Между 18 и 22 септември ние очакваме гости от цялата страна. Ще идентифицираме събитията от културния календар на Общината, така че да има такива, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.
  - Ако развитието на пандемията и мерките не позволят да се случат събитията в размера, в който са били предходни години, мислили ли сте и за такъв вариант?
  - Ако отново бъдат въведени рестриктивни мерки, едва ли бихме могли да имаме алтернативи. Ще работим своеобразно развитието на ситуацията. На този етап имам оптимизъм, че ще можем да компенсираме голяма част от загубите, които търпи туристическият бизнес.
  - Работят ли вече всички културни институции и какво предвиждат в най-скоро време?
  - На територията на общината работят абсолютно всички културни институции. Приемат посетители, разбира се, при спазването на мерките, гарантиращи безопасността и здравето на хората. Гостите на общината са добре дошли в Музея на занаятите, който миналата годината получи признанието на музейната общност в България и беше определен за "Музей на годината" за 2019 г. Очакваме ги в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, както и в Научно-природния музей в село Черни Осъм, който привлича децата с всички експонати, които формират любов към природата. Предстоят ни доста интересни събития, свързани със забележителни годишнини, сред които 150-тата годишнина от създаването на читалище "Наука - 1870" в Троян. Намерението ни беше да наситим цялата година със събития, които представят различните школи на изкуствата към читалището. Сега тази програма я преориентираме във времето. Основната част от събитията ги изнасяме на открито, като ключовото ще е през септември.
  - Казахте, че подготвяте рекламна кампания, към какво ще насочите туристите, освен събитията, които предвиждате?
  - Ще насочим туристите към Троянския край, защото Троян е в сърцето ни. Това е нашият призив към всички, които са се докосвали до нашия край. Тук, на територията на общината, чрез туристическия информационен център, с Центъра в Общината ние ще им предложим всички възможности, така че да усетят Троян в сърцата си. Ще ги поканим да посетят Троянския манастир, ще им покажем комплекса "Состра" и "Вия Траяна", всички културни институции, екопътеките, очарованието на планината. Ще ги поканим да поплуват в минералните води в Чифлик и Шипково. Надяваме се те наистина да запазят Троян в сърцата си, за да се връщат отново при нас.
  - Имат ли готовност хотелите и къщите за гости да посрещат туристи, имайки предвид противоепидемичните мерки, които трябва да спазват?
  - Хотелите и къщите за гости използваха периода на извънредното положение, за да направят основни ремонти и да посрещнат обновени своите гости. Вече част от тях предлагат атрактивни пакети. Издигат и свои слогани като: "Спаси любимото място". Голямата част от хотелите отвориха врати. Макар и чрез единични резервации се връща интересът на отделни семейства и групи за посещение на нашия край. В условията на конкуренция ние очакваме атрактивни цени за гостите.
  - Какви са очакванията за този туристически сезон?
  - Ние очакваме туристите да оценят, че след този критичен за здравето на всеки български гражданин период, планината дава здраве, минералната вода укрепва имунитета. Тук, в планината, те в най-малка степен са застрашени, защото дистанцията е неизбежна и ще успеят да съчетаят грижата за здравето си с удоволствието, което ще получат сред красотата на Троянския балкан и минералните води, с които нашият край е богат.
  - Ще има ли все пак страх в туристите?
  - Естествено, че всички ние сме по-предпазливи, по-внимателни. Мисля, че тези два месеца ни научиха, че трябва да спазваме определени правила, че трябва да избираме местата, които в максимална степен предпоставят грижа за здравето.
  - Как ще призовете туристите?
  - Елате при нас и ще усетите, че Троян е в сърцата Ви.

 • Понеделник, 16 Март 2020 14:42
  Бившият кмет на Видин: Напускам ГЕРБ. Ще е чест да съм част от партията на Цветан Цветанов

  Получи се предателство към мен след един успешен мандат, признава Огнян Ценков 

Оставете коментар