Събота, 30 Май 2020

Неделя, 05 Април 2020 22:04

Каракачанов чете лекции по морал и патриотизъм! А кога ще чуем защитната му пледоария за аферите в МО и договорите с Македония?

Всъщност лидерът на опозицията иска само едно - спестените милиарди за кораби, бронетранспортьори и военни камиони да запълнят социалната пробойна в бюджета. Пробойна, която след избухването на пандемията може да отвори огромна пропаст, където да потъне и сегашното правителство

автор: Велизар Енчев

Странен човек е военният министър. Не обели и дума на несъгласие с финансовия министър, който прие да се отложат във времето военни харчове за над 2 милиарда лева, а днес изпадна в бяс от същото предложение на Корнелия Нинова.

Каракачанов не възрази и на новия началник на отбраната, който също заговори за отлагане на превъоръжаването на военноморския флот и сухопътните сили, въпреки почти финализираните преговори с германски и щатски компании.

Всъщност лидерът на опозицията иска само едно - спестените милиарди за кораби, бронетранспортьори и военни камиони да запълнят социалната пробойна в бюджета. Пробойна, която след избухването на пандемията може да отвори огромна пропаст, където да потъне и сегашното правителство.

С хайдушки патос Каракачанов вменява на левицата вината за унищожаването на армията, Строителни и Транспортни войски, но признавайки с половин уста, че тази вакханалия е започнала при кабинета на Иван Костов през 1997-а.

Военното вице помни времето на синьото правителство. Защото точно тогава Каракачанов и Анатолий Величков станаха депутати от квотата на СДС и в нито един момент не възразиха на Командира: нито за стартиралата ликвидация на армията, нито за нарязаните ракети, нито за готвеното премахване на наборната военна служба, нито за израждането на здравеопазването в търговска дейност…

И какво съвпадение! Точно Анатолий Величков, с когото Каракачанов четири години адвокатстваше на синия погром в отбраната, днес е зам.-министър на отбраната… И ръководи икономическия блок на военното министерство, където са армейските поръчки за милиарди. И колкото Каракачанов има понятие от военно дело, толкова и заместникът му е вещ във финансово-икономическите дела.

Ала какво значение има вещината? Важното е дясната ти ръка в министерството да управлява паричните потоци в правилната посока.

Така и стана. Сделката за F-16, изцяло дирижирана от премиера и военния му министър, е брилянтен пример за съзнателен дефицит на вещина от българския преговорен екип. Без никакви дискусии, дори без задължителната по евростандартите външна експертиза, правителството прие доклада на военното министерство и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора. Забележете: Не един, а четири договора!

Единият е за самолет F-16, Блок 70, с допълнително оборудване,

Вторият договор е за бойни припаси за самолета,

Третият за ракети „Въздух-Въздух“,

Последният е за доставката на система за визуализация, наблюдение и управление…

Нека военният министър и замът му обяснят (ако босът им на „Дондуков“ 1 разреши) защо сделката е разделена на четири договора, а не е в един? Не е ли това манипулация, целяща да прикрие истинската сума, която ще платим?

И няма ли президентът да се окаже прав, когато говори за орязаните възможности на договорените самолети и посочи като крайна цена 3,5 милиарда лева, а не обявените от Каракачанов 1,256 млрд. долара?

Впрочем някой помни ли колко пъти Каракачанов обявяваше, че цената от 1,8 млрд няма да се надвишава? Че начаса ще анулират поръчката, ако цената е по-висока.

А колко пъти твърдеше, че шведският „Грипен“ влиза в заявената цена, но ще трябва да се дават още много пари за въоръжение, за да се достигне исканата функционалност?

Ето как изглеждаше подготвеното от военното министерство официално съобщение през 2019-а, прочетено лично от Каракачанов: „Правителството одобри сделката за покупка на осем нови изтребителя F-16 от САЩ. Това са 6 едноместни и 2 двуместни самолета. Цената на сделката е 1,256 млрд. долара, като САЩ ще искат одобрение на конгреса да поемат 60 млн. долара от нея. Като част от сделката в България ще бъдат построени заводи за ремонти на възли за самолети. Ще има и помощ от САЩ за разработка на дронове. Изтребителите ще бъдат доставени поетапно до 2023 година…“

Само преди два дни обаче, на 3 април т.г., Пентагонът обяви, че крайният срок за изпълнение на поръчката е …2027 година.

Кой казва истината: Американското или българското военно министерство?

След като в договора е записана поетапна доставка на 6 едноместни и 2 двуместни машини до 2023 година, значи една от двете страни лъже. И бъдете сигурни – това не е американската!

Каракачанов гневно бълва змии и гущери срещу Корнелия Нинова заради предложение, подкрепено от финансовия министър и началника на отбраната, но дали ще има смелостта да отговори по най-почтения начин – като покаже двата варианта на договора (на български и на английски език), за да сравним текстовете и установим кой военен министър казва истината – българският или американският.

Нека теглим чертата – ще плащаме за изтребителите двойно по-скъпо от заявеното в началото на конкурса. При това платихме на куп, което е прецедент във военната търговия. И то без офсети.

Има ли въобще зададен от нас параметър за сделката, който да е спазен?

На колко ли броя апарати за изкуствена белодробна вентилация се равнява сделката на Каракачанов? Питам и изцяло вярвам на официалната страница на Пентагона, където пише, че ще получим самолетите след 31 януари 2027-а. Сигурно ще бъдат полезни на онези страдалци, чакащи за белодробна вентилация. Ако дотогава останат живи.

Впрочем не стана ли същото и с продажбата на БГА „Балкан“? Имаше един вариант на договора на български език, който бе неизгоден за България, и друг вариант - на английски език, който бе за израелската страна, ощетяващ жестоко българските интереси. При това в документа изрично е записано, че при противоречие между двата варианта валиден е договорът на английски език.

Къде бяха тогава депутатите Красимир Каракачанов и Анатолий Величков? И на кого бяха лоялни в парламента, доминиран от СДС – на националните интереси или на израелските „инвеститори“?

Сделките за БГА „Балкан“ и изтребителите са класически пример за въпиюща продажност на управляващия елит. И в двата случая изживяващата се като патриотична ВМРО бе на грешната страна. Защото на „Пиротска“ Патриотизъм и Пари са синоними.

Тук няма да се спирам на „паспортната афера“, която стигна и до Брюксел. Само ще попитам: как така 11 000 българи от Македония, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова, кандидатстващи за българско гражданство, се оказаха с адресна регистрация в имоти на… ВМРО? Какво патриотично има в адресна регистрация на…трафопост в благоевградско село.

Неусетно стигнахме до патриотизма и не мога да пропусна коронното изпълнение по темата, което е исторически позор за ВМРО.

Най-гласовитият адвокат на споразумението с Република Македония, с което едностранно и безусловно признахме измислените в Белград „македонска нация, език и история“, бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

В качеството си на военен министър той не само написа на коляно договора, но и злъчно критикуваше всеки, дръзнал да попита защо точно ВМРО предава българските интереси във Вардарска Македония. Македония, заради която десетки хиляди българи проляха кръвта си, а Царство България претърпя две национални катастрофи.

Желанието на Каракачанов да се хареса на НАТО и ЕС, без да се държи сметка за историческата истина, е главната причина за подписването на българо-македонския договор на 1 август 2017 година, с който капитулирахме пред македонизма.

Парадоксалното обаче е, че нито НАТО, нито Европейският съюз искаха от София да подписва този неизгоден за нас договор. Евроатлантическите структури настояваха само да не следваме примера на Гърция и да не налагаме вето на членството на Македония в НАТО поради желанието на Брюксел и Вашингтон Скопие форсирано да влезе в Северноатлантическия пакт.

Защо тогава избързахме с подписването на този договор?

Защо, в нарушение на всички принципи на международното право, първо дадохме съгласието си за членството на Македония в НАТО, а след това започнахме преговори за общата ни история?

Защо наивно се съгласихме да има съвместна историческа комисия, в която от македонска страна са идеолозите на антибългарския македонизъм?

Каква ирония на съдбата! Не враговете на ВМРО, а организация със същото име, претендираща да е наследник на Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров и Иван Михайлов, вдигна бялото знаме и предаде тяхната кауза на Скопие.

Нищо ново под слънцето! Така преди пет века български боляри предаваха на османските турци крепостите си срещу шепа злато и васален жезъл. Така през Възраждането чорбаджии предаваха на турците непокорните глави, за да спасят своите глави и имането си. Така през 1946-а ОФ-правителството македонизираше Пиринския край, за да угоди на Тито и Сталин...

Каракачанов е поредното име в този списък. Но не и последното!

Вместо заключение, предлагам на уважаемия читател сигнала ми до главния прокурор, пряко касаещ военния министър. Все още вярвам, че военните прокурори ще финализират това дело, по което дадох показания преди три години: 

„ ДО

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

На 30 септември т.г., в интервю за Нова телевизия, министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че в Министерството на отбраната са получавани комисионни при сключване на сделки, като визира посредници по сделките, без обаче да назове имена на лица и фирми. Оправданието му бе, че се страхува от съдебен процес срещу него.

В същия ден министър Каракачанов посети Варна, където заяви следното: „При предишното закупуване на бойна техника, вземете цените, сравнете ги с изходните цени на фирмите, от които сме ги купили, и ще видите, че се оказва, че по наше желание са завишавани цените - десетки милиони евро. Подобен позор не трябва да се позволява…“

Когато министър говори за позорни практики при сключване на сделки за бойна техника, при това в оглавяваното от него министерство, това е основание за прокурорска проверка. Министър Каракачанов е длъжен да предостави цялата информация за служебните лица в МО и за частните фирми, завишили цените на купената бойна техника и неправомерно облагодетелствани от комисионни.

В конкретния случай, по признанието на самия министър, са настъпили щети за държавния бюджет, което задължава МО да сезира Военна прокуратура. Тъй като до момента това не е направено, смятам за свой граждански дълг да сезирам оглавяваната от Вас прокуратура за корупционни практики в Министерството на отбраната.

С оглед на гореизложеното, както и поради необходимостта да се предотвратят противоправни действия в МО при предстоящи сделки за военна техника, моля да възложите извършване на проверка, съгласно данните, оповестени от министър Красимир Каракачанов на 30 септември 2017 г.

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ

18 октомври 2017 г.“

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 05 Април 2020 22:04
  Планината, минералните води и културните събития в Троянския край съживяват туризма в региона, според кмета Донка Михайлова

  С красивите планински гледки и екопътеки, лековитите минерални води и атрактивни културни събития туризмът в Троянския край се съживява след края на извънредното положение и при спазване на противоепидемичните мерки заради коронавируса. За да напомни на гостите си колко прекрасно място за посещение е районът, Община Троян започва рекламна кампания, заяви в интервю за БТА кметът на планинската община Донка Михайлова.

  "В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян", посочи кметът.

  По думите й предвиждат се и редица събития, тъй като именно този вид туризъм през последните години е силно развит. Заради кризата с коронавируса се отчита 45 процента спад на посещенията в общината и 49 на сто намаление на нощувките. "Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян", заяви Михайлова и добави, че усилията ще бъдат насочени към събития, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.

  Вече всички културни институции работят, а хотелите и къщите за гости са използвали времето на извънредно положение, за да извършат ремонти и обновени да посрещнат гостите си, отбеляза Донка Михайлова.

  Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

  Следва цялото интервю:
  -  Как се отрази пандемията на туризма в община Троян?
  - В цялата страна туристическият сектор е един браншовете, които най-тежко пострадаха от кризата, тъй като заведенията бяха затворени. След едно силно начало на годината, през първите два месеца ние имахме ръст от 30 процента, а към днешна дата имаме 45 процента спад при посетителите и 49 процента при нощувките. Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян.
  - С колко са намалели приходите на Община Троян?
  - Приходите като цяло за Общината са намалели с 23 процента. Това е сериозен удар върху приходната част на общинския бюджет. В сравнение с останалите общини в страната ние сме една от най-малко пострадалите, тъй като намалението се движи между 30 и 70 процента.
  - Как Община Троян подпомага бизнеса и в частност туризма?
  - Община Троян беше сред първите български общини, които започнаха с конкретни мерки в подкрепа на бизнеса, най-вече ресторантьорския. Ние освободихме напълно от наеми нашите наематели за периода на извънредното положение. Говоря за тези, които бяха закрити по силата на заповед на министъра на здравеопазването. Направихме 50 процента отстъпка в договорените наеми за тези, които работеха през този период. През периода на извънредното положение всички ресторантьори бяха освободени от т. нар. тротоарно право. В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян.
  - Какви мерки за съживяване на туризма предвиждате?
  - Ще започнем в следващите дни рекламна кампания на района, която да напомни на потенциалните ни гости от страната и чужбина колко прекрасно място за посещение е Троянският край. В разговори сме с туристическия бранш. Предстои да подготвим и организираме атрактивни събития, тъй като именно събитийният туризъм в последните няколко години започва много силно да набира скорост в нашия край. Предстоят ни интересни за жителите на страната събития, като Българския фестивал на сливата, който беше признат за един от най-добрите в Европа. Между 18 и 22 септември ние очакваме гости от цялата страна. Ще идентифицираме събитията от културния календар на Общината, така че да има такива, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.
  - Ако развитието на пандемията и мерките не позволят да се случат събитията в размера, в който са били предходни години, мислили ли сте и за такъв вариант?
  - Ако отново бъдат въведени рестриктивни мерки, едва ли бихме могли да имаме алтернативи. Ще работим своеобразно развитието на ситуацията. На този етап имам оптимизъм, че ще можем да компенсираме голяма част от загубите, които търпи туристическият бизнес.
  - Работят ли вече всички културни институции и какво предвиждат в най-скоро време?
  - На територията на общината работят абсолютно всички културни институции. Приемат посетители, разбира се, при спазването на мерките, гарантиращи безопасността и здравето на хората. Гостите на общината са добре дошли в Музея на занаятите, който миналата годината получи признанието на музейната общност в България и беше определен за "Музей на годината" за 2019 г. Очакваме ги в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, както и в Научно-природния музей в село Черни Осъм, който привлича децата с всички експонати, които формират любов към природата. Предстоят ни доста интересни събития, свързани със забележителни годишнини, сред които 150-тата годишнина от създаването на читалище "Наука - 1870" в Троян. Намерението ни беше да наситим цялата година със събития, които представят различните школи на изкуствата към читалището. Сега тази програма я преориентираме във времето. Основната част от събитията ги изнасяме на открито, като ключовото ще е през септември.
  - Казахте, че подготвяте рекламна кампания, към какво ще насочите туристите, освен събитията, които предвиждате?
  - Ще насочим туристите към Троянския край, защото Троян е в сърцето ни. Това е нашият призив към всички, които са се докосвали до нашия край. Тук, на територията на общината, чрез туристическия информационен център, с Центъра в Общината ние ще им предложим всички възможности, така че да усетят Троян в сърцата си. Ще ги поканим да посетят Троянския манастир, ще им покажем комплекса "Состра" и "Вия Траяна", всички културни институции, екопътеките, очарованието на планината. Ще ги поканим да поплуват в минералните води в Чифлик и Шипково. Надяваме се те наистина да запазят Троян в сърцата си, за да се връщат отново при нас.
  - Имат ли готовност хотелите и къщите за гости да посрещат туристи, имайки предвид противоепидемичните мерки, които трябва да спазват?
  - Хотелите и къщите за гости използваха периода на извънредното положение, за да направят основни ремонти и да посрещнат обновени своите гости. Вече част от тях предлагат атрактивни пакети. Издигат и свои слогани като: "Спаси любимото място". Голямата част от хотелите отвориха врати. Макар и чрез единични резервации се връща интересът на отделни семейства и групи за посещение на нашия край. В условията на конкуренция ние очакваме атрактивни цени за гостите.
  - Какви са очакванията за този туристически сезон?
  - Ние очакваме туристите да оценят, че след този критичен за здравето на всеки български гражданин период, планината дава здраве, минералната вода укрепва имунитета. Тук, в планината, те в най-малка степен са застрашени, защото дистанцията е неизбежна и ще успеят да съчетаят грижата за здравето си с удоволствието, което ще получат сред красотата на Троянския балкан и минералните води, с които нашият край е богат.
  - Ще има ли все пак страх в туристите?
  - Естествено, че всички ние сме по-предпазливи, по-внимателни. Мисля, че тези два месеца ни научиха, че трябва да спазваме определени правила, че трябва да избираме местата, които в максимална степен предпоставят грижа за здравето.
  - Как ще призовете туристите?
  - Елате при нас и ще усетите, че Троян е в сърцата Ви.

 • Неделя, 05 Април 2020 22:04
  Близо 4 милиарда е похарчило министерството на Каракачанов за 2019 г.

  Най-бедната страна в Европейския съюз е отделила най-висок дял от брутния си продукт за издръжка на армия

 • Неделя, 05 Април 2020 22:04
  Филип Попов: Нужна е повече грижа на държавата за изоставащите региони

  Предложението на БСП е всяка година да има специален фонд със 100 милиона лева в бюджета на държавата

Оставете коментар