Събота, 06 Юни 2020

Сряда, 08 Април 2020 10:47

Без споразумение за общ икономически и финансов отговор на Covid-19

След цяла нощ на преговори финансовите министри от еврозоната ще заседават отново в четвъртък

 

Министрите на финансите на Европейския съюз не успяха да постигнат съгласие по време на продължилите цялата нощ преговори за по-голяма съвместна подкрепа за техните икономики, засегнати от коронавирусната пандемия, като шефът на Еврогрупата обяви в сряда сутринта, че дискусиите спират до четвъртък, съобщава БНР, позовавайки се на „Ройтерс“. 

Дипломатически източници и официални представители заявиха, че спорове между Италия и Нидерландия за това какви условия трябва да бъдат поставени при европейското кредитиране на правителствата, борещи със пандемията от Covid-19, са довели до блокиране напредъка по отношение на помощта, оценява на около половин трилион евро (500 млрд. евро). 

"След 16 часа дискусии стигнахме близо до споразумение, но все още не сме го постигнали", заяви в сряда сутринта в Туитър председателят на Еврогрупата Мариу Сентену и допълни: "Преустанових срещата на Еврогрупата, като тя ще продължим утре (четвъртък)". 

Министрите на финансите от еврозоната започнаха разговорите в 17:30 ч. българско време във вторник, като те продължиха цялата нощ с многобройни почивки, възобновявания и двустранни преговори, в опит да се договори съвместен финансов пакет от мерки за подпомагане на правителствата, компаниите и отделните хора, засегнати икономически и финансово от вирусната пандемия. 

Те се надяваха да се споразумеят за програма за 500 млрд. евро, която да ограничи икономическия спад и да финансира възстановяването от пандемията. 

Но разделенията отново бяха факт, посочи за "Ройтерс" един дипломатически източник: "Италианците искат да бъде анализирано повече в бъдеще емитирането на съвместни облигации като възможен инструмент за възстановяване, но холандците казват "не". 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Основен проблем в преговорите бяха т.нар. "корона облигации" - общ дългов инструмент, предлаган от Франция, Италия, Испания и шест други страни членки, за да се подпомогне финансирането на огромните публични разходи и стимулиращите икономиката пакети на фона на вирусната криза. Германия, Нидерландия, Австрия и някои други държави обаче продължават да не са съгласни с идеята за емитиране на съвместните облигации (на общ дълг). 

Емитирането на съвместен дълг представлява ключова битка между южните икономики като Испания и Италия и икономическият север, воден от Германия и Ниделандия, откакто започна последната финансова криза в еврозоната преди повече от десетилетие.

Ако все пак в четвъртък се стигне до споразумение, комбинираният общоевропейски отговор и този на правителствено ниво може да доведе до най-голямата по размер програма за фискална подкрепа в света, надминавайки дори тази на Съединените щати, показват изчисленията на "Ройтерс".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар