Петък, 14 Август 2020

Вторник, 28 Април 2020 18:01

ЧЕЗ иска поскъпване на нощния ток със 70 на сто

От КЕВР заявиха, че исканията на енергийните дружества ще бъдат разгледани през юни

 

Повишение с 69,54 процента на нощната тарифа за продажба на електрическа енергия за битови нужди - ниско напрежение заявиха от "ЧЕЗ Електро България" АД от следващия регулаторен период - 1 юли 2020 - 30 юни 2021 г. 

От дружеството са поискали дневната тарифа да се повиши с 1,48 процента. Заявленията на дружествата в сектор "Електроенергетика" за цените на електроенергията за регулаторния период са публикувани на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. 

От публикуваните от енергийния регулатор заявления става ясно още, че другите две компании - "ЕВН България Електроснабдяване" АД и Енерго Про, искат пренебрежима промяна - повишението на електроенергията да е под половин процент. 

Предложението на "ЕВН е за увеличение на дневната тарифа с 0,01 на сто, а за нощния ток не искат промяна. 

От "Енерго-Про Продажби" АД искат цената на дневната и на нощната тарифа да се увеличи с 0,39 процента. 

От производителите поскъпване с 3 на сто иска АЕЦ "Козлодуй", а от Националната електрическа компания са изчислили, че токът, произведен от техните ВЕЦ-ове, трябва да е с близо 40% по-скъп. 

Електроенергийният системен оператор пък иска с близо една трета по-високи да са таксите за достъп и пренос. Подаването на тези заявления е законово изискване, но не означава, че това ще е поскъпването на тока. 

От КЕВР заявиха, че исканията на енергийните дружества ще бъдат разгледани през юни и тогава ще бъде решено дали и каква промяна да има в цените на електроенергията за новия регулаторен период, съобщава Дир.бг.

От регулатора обаче уверяват, че няма да се позволи по-голямо увеличение на цената на електроенергия. Максималното увеличение на тока от юли може да в рамките на инфлацията.

Внесена документация в КЕВР:

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 28 Април 2020 18:01
  Газът поевтинява от 1 юни, токът пада с 0,5% от 1 юли

  Цените на топлинната енергия за м. юни остават без промяна, по-ниската цена на природния газ за м. юни ще бъде отчетена в годишното ценово решение за топлинната енергия от 1.07.2020 г.

   

 • Вторник, 28 Април 2020 18:01
  Теменужка Петкова: Цената на тока не е политическо решение

  Решението се взима от регулаторния орган, посочи енергийният министър по повод искането на ЧЕЗ за увеличение на нощната тарифа със 70%

 • Вторник, 28 Април 2020 18:01
  Защо КЕВР отказва да намали цената на тока от април в разгара на кризата

  С доклада на КЕВР за изменение на цените на енергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия във връзка с изменение на цените на природния газ от 01.04.2020 г. се предлага да се определят нови преференциални цени и премии на електрическата енергия произведена от централи с високо ефективно комбинирано производство (ВЕКП). Съгласно предложението среднопретеглената преференциална цена на тока произведен от централи с ВЕКП изгарящи природен газ ще бъде 146,85 лв/МВтч. което е намаление от 27,04% спрямо същата средно претеглена цена определена от 01.07.2019 – 201,29 лв./МВтч.

Оставете коментар