Събота, 06 Юни 2020

Сряда, 29 Април 2020 21:48

Македонският външен министър: Ние всъщност сме българи, а не македонци

Greek City Times: Историята доказва, че българските твърдения са верни, но за съжаление хората от "Северна Македония" тепърва ще се събуждат от тази реалност

 

Денко Малески – първият външен министър на независимата Република Македония, предизвика възмущението на медиите в Скопие, пише англоезичната гръцка медия Greek City Times. Тя цитира македонския „Република“, който от своя страна пише, че Малески „продължава да унижава Македония и македонците“.

Публикацията на „Република“ със заглавие „Първият външен министър на Македония Малески продължава да отрича македонците, казва, че Делчев и Мисирков са били българи“ набира все по-голямо възмущение у определени кръгове в Северна Македония.

Преди няколко дни бившият външен министър Денко Малески заяви пред медии, че македонците и българите са един народ и че Илинденското въстание е обикновен бунт на българското население.

Малески още повече събуди духовете на македонистите, като определи Гоце Делчев и Кръсте Петков Мисирков за българи. Изявлението на министъра е в предаването на Георги Коритаров. „На въпрос на журналиста какви са Гоце Делчев и Кръсте Петков Мисирков,  Малески отговори, че няма съмнения, че са българи, което не означава "македонци", пишат от „Република“.

„И така, какво беше Илинденското въстание?“, цитира „Република“ въпроса на Коритаров.

Ето и отговорът на Денко Малески, цитиран от „Република“:

„Илиндинското въстание беше българско въстание в земята, която сега наричаме „Северна Македония“ срещу Османската империя за независимост или най-малкото, автономия. Въпреки историческата ревизия, няма съмнение, че Гоце Делчев е считал себе си и своите революционни другари за българи, а не за митичен отделен „македонец“. Делчев е известен като една от най-важните фигури в българската борба в Македония срещу османците.

Мисирков също се определя като българин, но нямаше ясна идеология дали Македония трябва да се присъедини към България или да остане независима“.

„Република“ определя като оскърбително и друго изказване на Малески:

„Отмина времето, когато историята на Македония беше защитена от мощната югославска федерация и можеше без натиск избирателно да избира градивните елементи на македонската нация и може да зачеркне споменава „български“ и вместо това пише „македонски“.“

„Сега можете да прочетете архивите на New York Times от 1903 г., където се пише за въстанието на българското население в Крусево по време на Илинден. Трябва да се приспособим към историческа истина, че в миналото бяхме част от един и същи народ “, заключава бившият външен министър.

България твърди, че хората от Северна Македония са българи, които са били лишени от идентичността си от югославските власти, за да служат на две цели, пише гръцкият Greek City Times и посочва: Първо, за да легитимира югославските претенции към северната част на Гърция, особено пристанищния град Солун. Второ, за да отслаби българската идентичност, така че народът да остане лоялен към Югославия и да не призовава за обединение с България.

Историята доказва, че българските твърдения са верни, но за съжаление хората от "Северна Македония" (бел.ред.- кавичките са в оригинала) тепърва ще се събуждат от тази реалност, заключава Greek City Times.

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 29 Април 2020 21:48
  На 24 май Скопие отново присвои езика и историята ни

  Рeпубликa Ceвeрнa Мaкeдoния нямa никaквo нaмeрeниe дa рeвизирa cвoятa иcтoрия, a иcтoричecкaтa кoмиcия e caмo лицeмeрнo aлиби прeд Брюкceл и Coфия, дoкaтo Cкoпиe пoлучи пoкaнa зa прeгoвoри зa eврoчлeнcтвo

 • Сряда, 29 Април 2020 21:48
  Зоран Заев: Идентичността и македонският език са въпроси извън всякакви преговори

  Бившият премиер на Македония Зоран Заев коментира изявлението на министър-председателя на България Бойко Борисов за най-новите развития и един вид заплахи от страна на България, че ще блокира евроинтеграцията на Скопие, ако въпросът за македонския език не бъде решен.

 • Сряда, 29 Април 2020 21:48
  Ще дадем ли на Скопие безплатен билет за ЕС?

  Изходът е само един – България незабавно да прекрати участието си във въпросната комисия за общата история и, следвайки примера на Гърция, да постави условията си за членството на Скопие в ЕС. От които нямаме право да отстъпваме. Докато все още имаме възможност да поставяме условия!

Оставете коментар