Неделя, 27 Септември 2020

Четвъртък, 07 Май 2020 18:10

Антикомунизмът е по-важен от кризата с Ковид-19 за кмета на „Лозенец“

Константин Павлов иска заличаването на името на граф Игнатиев, ще прави парк “Анна Политковская”

 

Явно район „Лозенец“ е преборил икономически кризата с коронавируса, жителите и бизнесът в столичния квартал сигурно нямат други проблеми, а улиците са в идеално състояние и няма проблеми с презастрояването, тъй като кметът Константин Павлов се е заел да бори комунизма с преименуване на обекти.

Ето какво пише кметът във фейсбук страницата си  Константин Павлов - кмет на район Лозенец, като предложението му е отправено и към столичния кмет Йорданка Фандъкова:

В момента, в ситуация на извънредно положение и на навлизане в тежка икономическа криза, обществото изостря сетивата си към дълго отлагани проблеми. Един от тези проблеми е съдбата на паметниците и символите на тоталитарното време. Използвам случая за да предложа на Столична община възможно решение в два от случаите, отнасящи се до район „Лозенец“. Предложенията включват:

  1. Създаването на парк “Анна Политковская” - в памет на един от най-смелите гласове в съвременната журналистика, име, превърнало се в символ на свободното слово и стремежа към демокрация - който да бъде разположен в градина „Черни връх“, намираща се по протежението на бул. „Черни връх“, между ул. „Йоан Екзарх“ и ул. „Червена стена“.

Наличните в момента на това място (терен със статут на публична общинска собственост) релефи от бял мрамор и бронзовата скулптура, изобразяваща двама съветски бойци в бой, да бъдат преместени, като бъдат включени в експозицията на Музея на социалистическото изкуство.

Ако на мястото на съществуващия паметник (наричан още „костница“) бъдат открити тленни останки, прахът или костите да бъдат преместени в някой от столичните гробищни паркове и да бъдат препогребани според хуманитарното право на достойно погребение.

  1. Преоформянето на “Моста на дружбата” (наричан още Мост „Граф Игнатиев“), намиращ се на кръстовището на булевардите „Драган Цанков“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“, при което да бъдат преместени унизителните скулптурни групи представляващи двойки, в които българският участник е в подчертано подчинено положение, както и да бъдат включени в експозицията на Музея на социалистическото изкуство. Част от тази инициатива да бъде и възвръщането на традиционното име на моста като „Самоковски мост“.

Така ще бъде възможно да се пристъпи и към обсъждане на възвръщането на историческото име на днешната ул. „Граф Николай Игнатиев” като „Самоковска”.

Снимка на Константин Павлов - кмет на район Лозенец.

Снимка на Константин Павлов - кмет на район Лозенец.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар