Петък, 07 Август 2020

Вторник, 12 Май 2020 09:57

Битумът се разтекъл, понеже... бил поставян през нощта

„Всеки гражданин, който констатира повреда в гумите на автомобила си, може да извади протокол от застраховател, който ще предявим към фирмата изпълнител“, уверява Фандъкова

 

След като вчера на много места в София асфалтът на централни улици буквално потече и увреди гумите на стотици автомобили, днес фирмата изпълнител на некачествената настилка - „ДЛВ“ ЕООД, и Столична община влязоха в обяснителен режим заради некачествената работа.

Разтопеният битум по централни пътни артерии в няколко квартала предизвика гневни реакции на гражданите, наложи се дори да бъде спрян градският транспорт квартал „Сухата река“.

Обикновено с битум се запълват фуги и разронени участъци по асфалта през есента. Заради високите температури обаче той се е разтопил, обясняват възложители и изпълнители. 

“През октомври и ноември тук са били запълвани фуги. Тази манипулация се прави всеки сезон, преди настъпването на зимата. Целта е да се отстрани възможността за нахлуване на вода в пукнатините и образуването на големи дупки”, заяви пред Нова ТВ Тодор Василев - представител на фирмата изпълнител „ДЛВ“ ЕООД.

Асфалтът по бул. "Дондуков" се разтопи /снимки/

По думите му това е процедура, която е практика за цяла София. “Ние отговаряме за зоната, в която влизат районите “Подуяне”, “Оборище” и “Кремиковци”, каза той.

“Това, което установихме вчера, бе, че ремонтът, който е правен преди повече от 8 месеца, е извършван през нощта с цел да не се затруднява движението. Възможно е да се поставен повече материал и поради по-хладното време той може да е стегнал преди да е нанесено каменното брашно”, посочи още Василев. 

Според него процедурата, като стъпки, е напълно спазена. "Поставени са всички необходими материали”, категоричен бе той.  

“Независимо от това кога е извършвана операцията, ние правим ежемесечен контрол. Той се провежда както от наши надзорници, така и от специалисти от нашите отдели”, каза Цветан Божинов - представител на Столичната община.

Асфалтът по бул. "Дондуков" се разтопи /снимки/

“Към онзи момент, когато температурите са били ниски, всичко е било наред. Към този момент обаче, ние ще преразгледаме ситуацията и съобразно договорите ще наложим максимални финансови санкции”, категоричен бе той. 

Фирмата изпълнител е една от най-надеждните и с нея Столична община е имала минимални проблеми досега, твърди Цветан Божинов.

Снощи на фейсбук страницата си кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че улици с разтекъл се битум ще се затварят поетапно за обработка с пясък и почистване.

„Най-вероятната причина за разтапянето на битума е сгрешена технология на приготвянето му, което е довело до реакция при малко по-високите температури. На фирма „ДЛВ“ ще бъде наложена 100% санкция от абонаментната такса за района, както и неустойка за всички причинени вреди, които ще бъдат изчислени“, уверява Фандъкова.

„Всеки гражданин, който констатира повреда в гумите на автомобила си, може да извади протокол от застраховател, който ще предявим към фирмата изпълнител“, пише столичният кмет.

Асфалтът по "Дондуков" се разтопи и съсипа ремонтирани улици | СЕГА

снимки: mysofia.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар