Четвъртък, 01 Октомври 2020

Вторник, 12 Май 2020 17:35

Корнелия Нинова: В управляващото мнозинство има хаос, противоречия и непредвидимост

Ще подава ли финансовият министър оставка, дали ще се разберат с Борисов, си е тяхна работа, а нашата е в България да има ред, законност и предвидимост. Това каза лидерът на БСП

 

На брифинг на ПГ на "БСП за България" лидерът на левицата Корнелия Нинова представи позицията на БСП по данъчната политика, след като премиерът Бойко Борисов обяви намаление на ДДС в туризма, а евентуално и за книгоиздаването и храните.

 "БСП за България" сме внесли предложение в законите, които днес се гледат за 9 % ДДС за храни и лекарства. Бих искала да ви припомня, че това е наша последователна, трайна политика и че четири пъти сме внасяли тези предложения от 2018 г. досега в рамките на приемането на бюджетите на държавата и актуализация на бюджета, когато е имало", каза Нинова и подчерта, че това е убедена политика на левицата.

"Намаляването на ставката на ДДС за храни и стоки е правилният път", коментира председателят на БСП. Тя напомни, че левицата винаги е получавала от управляващите последните години един и същи отговор:

„Гласували са против с аргументите, че по този начин ще се провалят приходите в бюджета от една страна и от друга, че е трудно на администрацията да събира данъка- Очевидно днес тези аргументи не важат за правителството и трябва да видим каква е причината. От сутринта сме свидетели на противоречиви сигнали от МС. Първо ще се намалява ДДС върху храните, след това се оказа, че няма да се намалява. Второ ще внесат закон, който да важи от началото на 2021г, а след това ще внесат закона или утре, или много скоро. Трето беше заявено, че ако законът не проработи, ще бъде махнат".

Според Корнелия Нинова коментира, че такова поведение и действия на управляващите пораждат нестабилност за държавата, несигурност за бизнеса и безперспективност за хората.

По думите й, обещанието на премиера е бъдещо несигурно събитие: "Бъдещо, защото още няма нищо реално, а несигурно поради традицията често да се сменят позициите", заяви още Нинова и допълни, че след половин един час трябва да се гласува предложението на БСП за 9% за храни и лекарства.

По повод намаляване на ДДС Нинова изрично подчерта, че това трябва да стане с актуализация на бюджета. В противен случай всичко засега изглежда като наддаване кой ще предложи по-нисък ДДС.

"Днес г-н Борисов е заявил, че г-н Горанов не е съгласен, но колкото и да не е съгласен, това е политическо решение и ако не иска - да си подава оставката. Да сме наясно: тези промени трябва да се направят с актуализация на бюджета, която може да внесе само Министерски съвет. Ние като депутати не можем. Как ще се разберат двамата, ще направи ли Горанов актуализация на бюджета, ще подава ли оставка, си е тяхна работа. Нашата работа е в България да има ред, законност и предвидимост. Те изискват промени в бюджета за тези данъчни политики. Обратното означава хаос, несигурност и типичното за премиера поведение да взема решение под натиск и под заплаха за протести и нестабилност на управлението му", категорично заяви Нинова.

Тя подчерта, че социалистите искат ясен план, визионерство в следващите няколко години за това как ще се развива икономиката на страната.

Лидерът на БСП коментира, че е чула премиерът да казва, че БСП са предлагали увеличение на корпоративния данък и го определи като неистина.

"Никога БСП не е предлагала увеличение на корпоративния данък. Винаги сме предлагали прогресивно подоходно облагане, което касае доходите на физическите лица. Може би г-н Борисов не прави разлика между двете и затова се е заблудил. Иначе намаляването на ДДС не води автоматично и не е свързано с корпоративен данък в никакъв случай. Европейската практика също показва, че държавите и политиците в по-голямата част от европейските страни, са взели решения за намаляване на ДДС по други причини", обясни Нинова.

Тя подчерта, че направеното намаление на ДДС за ресторантьорите отговаря на традиционната и последователна политика за редуциране на ДДС в ключови сектори. "Тук не става въпрос да се надцакваме кой какво предложили. Дано дебатът да не стигне дотам, защото ще пострадат икономиката и бизнесът. Тук се изисква друго отношение към проблемите. Кризата ще бъде толкова тежка наесен, че меренето на "Ти какво даваш", "Аз какво предлагам" ще бъде пагубно за България. Искаме сериозен анализ и конкретни предложения, около които да има разум и една цел - стабилизиране на икономиката и грижа за пострадалите хора", посочи Нинова.

Председателят на левицата коментира и предложението на ДПС за намаление на ДДС на детски продукти и подчерта, че БСП ще подкрепи всички предложения, които отговарят на политиката им.

"Всеки от нас, който предлага нещо, предложението му да е съпътствано с анализ за резултата. Вие чухте ли днес от правителството това намаление на ДДС колко ще струва на бюджета? За такъв сериозен подход апелираме, а не просто за наддаване кой повече ще предлага намаляване на ДДС. Помните, ясно е през годините коя партия какви позиции е заемала. Ние нямаме дискомфорт в това отношение", подчерта Корнелия Нинова.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар