Петък, 14 Август 2020

Сряда, 20 Май 2020 08:38

Няма научни данни за вредно въздействие от 5G технологията

В България няма действащи 5G мрежи, КРС обаче издаде временни разрешения за ползване на радиочестотен спектър 3,4 GHz, за да провеждат тестове трите големи мобилни оператори

 

Петото поколение мобилни мрежи със сигурност е една от „горещите теми“, които се обсъждат в медиите и общественото пространство още преди старта на внедряването им. Редица европейски и световни организации продължават да правят проучвания за въздействието на 5G технологията върху здравето и околната среда, съобщава БГНЕС.

Със заповед на министъра на здравеопазването у нас е създаден Експертен консултативен съвет, който проучва целия спектър нейонизиращи лъчения върху здравето. Националният център по обществено здраве и анализи също следи всички световни научни постижения относно въздействието на 5G технологията.

Опасна ли е 5G мрежата?

„По данни на Световната здравна организация (СЗО) по отношение на оценката на въздействието на технологията 5G, са проведени множество проучвания по отношение на наличието на неблагоприятно въздействие на електромагнитните полета върху здравето, но до момента не е установено неблагоприятно влияние върху здравето при експозиция на безжични технологии“, пише здравният министър Кирил Ананиев в писмен отговор от парламентарния контрол.

Заключенията са направени въз основа на изследвания върху целия радиочестотен спектър, а някои се отнасят до честотите, които трябва да се използват от 5G. До момента много от тях са завършени и не потвърждават вредни ефекти и рискове за здравето.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

От здравното министерство припомнят още, че страната ни е с едно от най-рестриктивните законодателства в областта на микровълновите електромагнитни полета, което ще наложи на операторите и доставчиците на комуникационни услуги да въведат допълнителни мерки за внедряването на технологията, за да спазят всички изисквания.

Въпреки това обаче спекулациите по темата продължават. Чуват се дори и абсурдни твърдения, които обвързват 5G технологията с появата и разпространението на коронавируса.

На какъв етап е процесът по внедряване на 5G в България?

В България все още няма действащи 5G мрежи, информира министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков. Комисията по регулиране на съобщенията обаче издаде временни разрешения за ползване на радиочестотен спектър 3,4 GHz, за да провеждат тестове трите големи мобилни оператори.

Към момента все още няма изградени и пуснати в експлоатация базови станции от пето поколение.

Защо светът преминава към тази технология?

5G e най-новото поколение мобилни мрежи, чието внедряване някои страни започнаха през 2019 г. Очаква се те да позволят използването на широк спектър от нови приложения – телемедицина, автономен транспорт, „интернет на нещата“ и други, уточнява БГНЕС.

Whats New in apple iphone 2019 5g Expected in 2020 - iOSLIFT

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 20 Май 2020 08:38
  Борисов: Нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора

  Здравният министър: Мерките срещу Covid-19 са достатъчни. Ако положителните случаи станат над 350 дневно, в страната могат да бъдат разкрити допълнително 8 415 легла

   

 • Сряда, 20 Май 2020 08:38
  Връщат се по-строги мерки: Дискотеките и баровете затварят, без публика на футболните мачове!

  Коалиционният съвет взе решение за въвеждане на по-строги мерки заради епидемията с коронавирус, нова заповед на здравния министър влиза в сила от полунощ

 • Сряда, 20 Май 2020 08:38
  Прокуратурата: Борисов, Ананиев и НОЩ да преосмислят противоепидемичните мерки

  Според държавното обвинение пълното премахване на мерките е грешка и властта е добре да предприеме действия.

   

  Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира компетентните органи да преценят ефективността на предприетите мерки по отношение на разпространението на КОВИД-19 в страната. Държавното обвинение настоява премиерът Бойко Борисов, здравият министър Кирил Ананиев и председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски да помислят дали не са необходими нови противоепидемични мерки.

  Според прокуратурата сегашните действия на правителството не са достатъчни и е необходимо да се предприемат други мерки, „с цел реално ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция“.

Оставете коментар