Четвъртък, 04 Юни 2020

Четвъртък, 21 Май 2020 10:40

Доц. Мангъров: Доказано 280 000 души в България са имали контакт с коронавируса

"При 7 млн. население на България достоверно и доказано има 280 хил. души, които са имали контакт с COVID-19, като огромната част от тях не са го усетили и не са разбрали", заяви пред bTV началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, който от началото на пандемията се явява своеобразна опозиция на Националния оперативен щаб.

Той обясни, че заключението може да се направи от резултатите на изследваните с PCR тестове у нас и от резултатите за изградени антитела срещу COVID-19.

„3,86% от направените PCR тестове са положителни. В друго проучване от 31 хил. души е установено, че над 1200 души имат антитела – т.е по-малко от 4%.“, подчерта инфекционистът.

И уточни, че смъртността от коронавирус в момента е 0,04%, което значи, че умира 1 на 2500 души. За сравнение даде смъртността при морбили, която е 1 на 1000 души. По думите му ниската смъртност у нас се дължи на факта, че няма много възрастни хора над 80 и 90 години.

„Има единици, но средната продължителност е далеч по ниска от тази в редица други страни. Средната възраст на хората, които са починали в Италия от COVID-19 е 80 години. У нас средната възраст е между 73 и 74 г.“, каза още Мангъров.

Според него предприетите противоепидемични мерки в България са били взети с най-добрите намерения.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Хубаво беше обаче да се направи малко по-умно и да се избегне тежък икономически удар. Страната беше затворена, защото имаше страх. Прави чест на премиера, че чу гласа на науката от мен, а не гласа на страха. Той ме чу много добре и ме разбра, говорихме повече от час. И с неговия цветист начин на изказване, някъде на 40-тата минута, преди да донесат кафето, ми каза: "Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна" :)... И наистина църквите не бяха затворени, хората не бяха затворени нито на Цветница, нито на Великден“, коментира експертът.

По повод негов коментар от преди време, в който сравни възрастните хора със "сухи съчки" и понесе множество негативни коментари, Мангъров подчерта, че той също е "суха съчка", защото е на 64 години. Той подчерта, че това е образно сравнение и логиката му е била, че в България има много по-малко хора над 80-90 години, отколкото в Италия например. По средна продължителност на живот ние сме на 80-то място в света, Италия е на 4-то, Испания - на 5-то, даде пример той.

В отговор на въпрос доцентът каза, че няма конфронтация с никого от щаба.

"Зад мен няма никого, аз съм тук, просто защото се забавлявам, това ми е работата, с която се занимавам от години, и когато виждам, че някои неща са неправилни, се опитвам да ги коригирам", добави той.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 21 Май 2020 10:40
  DW: Огромен шанс. Но България ще го пропилее

  България получава огромен шанс: да се сдобие с милиарди, с които да се промени, да стане много по-добро място за живеене. Но по всичко изглежда, че това няма да се случи, пише „Дойче веле“

 • Четвъртък, 21 Май 2020 10:40
  Борисов: След 15 юни остават само социалните мерки

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски. "Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски", каза премиерът.

  Започна първо присъствено заседание на МС след пандемията.

  След 15 юни остават само социалните мерки. Това каза в началото на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов, предаде  Агенция „Фокус“.

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски.

  „Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали. Ако донесат ядене, може да сме без маски. Честит рожден ден на Емил Караниколов. Ако приемем бонбоните за ястие, може да свалим маските.

 • Четвъртък, 21 Май 2020 10:40
  Шойгу покани американския военен министър да присъства на Парада на победата

  Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е поканил американския си колега Марк Еспер да присъства на Парада на победата, който тази година заради епидемията от коронавирус ще се проведе на 24 юни в Москва.

Оставете коментар