Неделя, 05 Юли 2020

Събота, 30 Май 2020 11:40

Политологът д-р Ваня Иванова: Атаките срещу Нинова са защото не влиза в задкулисни игри

Прекият избор на председател дава власт в ръцете на хората

„БСП вървеше низходящо при няколко председателя. В последните 4 години тази традиция бе пречупена. Първо левицата подкрепи успешната фигура на сегашният президент. Също така успя да си върне представителството в местната власт. На много места бяха избрани кметове и общински съветници от БСП, като също така партията отново има кметове на областни градове. Не е за подценяване, че БСП увеличи двойно своите депутати в Народното събрание, като увеличи и членовете си в Европейският парламент.“ Това заяви  доц. Ваня Иванова - доктор по политология на УНСС по БСТВ. 

Тя подчерта, че това не е достатъчно за БСП, която се стреми към управлението, но  това не минава през смяната на председателя на партията, както според нея се опитват да  втълпят фактори  в  и извън БСП: „Това са неоснователни и несериозни внушения.“

„През годините редовите социалисти бяха отделени от ръководството и живота в партията. Прекият избор за председател на БСП  ще  даде на обикновените хора правото да избират кой да ги представлява. Също така това би  довело до свеждане до минимум на манипулациите на един ограничен кръг от хора, които от много време се опитват да завземат партията и да диктуват нейното бъдеще. Ако българските граждани са достатъчно зрели, за да избират своят президент, защо социалистите да не могат да избират лидера на Българската социалистическа партия?”, подчерта политологът. Според нея и членовете на Националният съвет трябва да бъдат избирани демократично чрез пряк вот от партийните членове. 

 „Саботажът  на някои от членовете на БСП срещу прекият избор на председател не е случаен. Правото на членовете да гласуват за лидер на партията ще попречи на кликата в БСП, която се стреми да капсулова партията и не иска да даде думата на партийните членове. Не можеш да не допускаш редовите членове в правенето на реална политика, а да искаш от тях само да плащат членски внос.“, бе категорична доц. Иванова.

„Дори отстрани се вижда  мощната, добре коордирана атака отвън и отвътре срещу Корнелия Нинова. Нито един лидер без политически  и волеви качества не би устоял на такъв натиск. Струва ми се, че целта на атаката срещу нея е прозрачна – отстраняването й от политическата сцена, защото отказва да влезе в задкулисни договорки, което искат много хора както в БСП, така и от управляващите.“ коментира докторът по политология. 

Тя подчерта, че според нея Нинова е човек с ясни политически послания и последователно отстоявани позиции за реформирането на БСП, за да бъде тя партия на българите и на социалистите, а не да се влияе от чужди течения – например Истанбулската конвенция. 

„Коалиционната политика на БСП дълги години беше неадекватна. Сега е балансирана. Подбрани са стабилни партньори, като също  така левицата си партнира и с патриотични партии – ПК Тракия, ПП Нова зора, както и Екогласност“, завърши доц. д-р Ваня Иванова.

Кадър: БСТВ

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 30 Май 2020 11:40
  Корнелия Нинова: Бъдете непримирими към несправедливостта, учете нови неща и се развивайте

  Поздравявам Младежкото обединение за енергията, която вложихме заедно в последните четири години в политиките за социална справедливост и грижа за младите хора. Четири много наситени години, с десетки срещи, кампании, протести, международни прояви в отстояване на семейно подоходно облагане, грижа да децата, културен чек, младежка заетост, помощ на възрастните хора. Настоящето ни изправя пред новите предизвикателства на високите технологии, изкуствен интелект и екологичните проблеми. Това са теми на бъдещето. Знам, че работите по тях и сте готови за тези предизвикателства. Радвам се, че с промените в БСП дадохме възможност на младите да участват активно в политиката и да прилагат нашите идеи на практика като кметове, общински съветници, депутати и евродепутати. Сега имате и собствено младежко предаване в Българска свободна телевизия. Изпълнете го със съдържание за проблемите на младите и грижа за тяхното бъдеще. Бъдете непримирими към несправедливостта, учете нови неща и се развивайте.

 • Събота, 30 Май 2020 11:40
  Корнелия Нинова: Предлагам консолидация в интерес на хората, а не част от статуквото за собствен интерес

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова присъства на отчетно-изборната конференция на общинската организация на БСП–Плевен заедно с депутатите Румен Гечев и Стефан Бурджев. Каквото и да се говори, фактите за последните четири години показват едно - БСП повишава доверието в себе си на всички избори

 • Събота, 30 Май 2020 11:40
  БСП: Истината за чумата се разбра. Сега търсим справедливост

  Вигенин и Нинова ще осигурят юридическа подкрепа на животновъдите, които ще заведат дела за нанесените им вреди

Оставете коментар