Неделя, 05 Юли 2020

Вторник, 02 Юни 2020 09:50

Ескалират размириците в САЩ: Тръмп обяви, че ще извади армията на улиците

Намесата на армията е сигнал, че конфликтът е от държавен мащаб, коментира преподавател от Софийския университет

 

 

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп нареди разполагането на хиляди тежко въоръжени войници и служители на правоохранителните органи за прекратяване на насилието в американската столица и другите градове, където избухнаха безредици. Тръмп заяви, че след насилието, грабежите и пожарите във Вашингтон – стриктно ще бъде прилаган полицейски час, започващ от 19 ч. източно-американско време. Полицейски час беше въведен и в Ню Йорк, съобщава bTV.

Бунтовете в САЩ - още по-ожесточени, обявиха извънредно положение ...

В 15 щата е мобилизирана Националната гвардия, а арестите надминаха 4400. Лос Анджелис е само един от 40-те града, в които вече е обявен полицейски час. Той обаче се игнорира, а с падането на нощта започва и насилието. В Санта Моника магазинери събират приятели и вадят оръжие, за да се пазят.

Междувременно излезе съдебномедицинска експертиза за смъртта на Джордж Флойд, чиято смърт доведе до размириците. Според нея афроамериканецът е починал вследствие на спиране на сърцето и дишането, утежнено от способите за усмиряване, използвани от правоохранителните органи и натиска върху шията му. В кръвта му също така са открити следи от наркотици. А независими специалисти, които са били наети от семейството на Флойд, са установили, че той е починал от задушаване, съобщиха паралелно адвокатите на фамилията.

САЩ са обхванати от най-големите граждански протести и бунтове от ...

Тръмп губи шансовете си за втори мандат

"Намесата на армията сигнализира, че конфликтът се превръща в събитие от държавен мащаб", каза пред БНР Искрен Иванов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" във връзка с бунтовете в САЩ. Той посочи, че в американската история такъв тип расови конфликти са нещо обичайно, но мащабите на този заплашват да ескалира до нещо много по-катастрофално.

"В САЩ има ясно разграничение в сектора за сигурност, той е повлиян от американския федерализъм. Органите за сигурност се управляват от длъжностни лица, пряко избрани от гражданите на ниво щати - т.нар. шерифи. Там има самосъзнание за това, че тези отговори са отговорни не само пред федералното правителство, но и пред гражданите", обясни той.

Иванов заяви, че очаква такива протести да се появят и в Европа, защото в цялата англосаксонска общност вече има.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Този конфликт повдига един много важен дебат - по какъв начин стоят нещата с правата и свободите не само в САЩ, но като цяло в развитите демокрации".

По думите на Искрен Иванов, афроамериканците са много добре интегрирани във всички сфери на живота, но въпросът е дали полицейското право в САЩ има нужда от реформа.

Според преподавателя в СУ президентът на САЩ Доналд Тръмп започва да губи шансовете си за втори мандат в Белия дом.

"С намесата на армията и с другите мерки Тръмп трябва да убеди обществото, че той прави най-доброто за тях. Аз не мисля, че той може да го направи. Този път няма да му се получи, защото започна да губи харизмата на обединител на американското общество, а за един президент това е фатално - и на избори, и в политиката".

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар