Понеделник, 06 Юли 2020

Сряда, 03 Юни 2020 12:46

На море у нас по-евтино, отколкото в Румъния и Гърция

Тази година цените за почивка на румънското черноморско крайбрежие се очертават „експлозивни“ – очевидно по-високи от тези на курортите в България и Гърция, пише в. „Адевърул“.

Експерти по туризъм казват, че всичко това се случва, защото румънските хотелиери са решили да спечелят за два-три месеца толкова, колкото за година.

Вестникът цитира Йоан Бася – експерт по туризъм и собственик на агенция за туриъм, който казва, че стратегията на румънските хотелиери може да се обобщи с думите: „Вземаме колкото може повече от колкото може по-малко клиенти“, предава БТА.

Според Бася румънските хотелиери разсъждават в логиката: „Хайде да направим още един удар“ и традиционно държат цените високи, пише „Адевърул“.

Според експерта в контекста на пандемията от новия коронавирус, нещата няма да се променят. „Имат всички причини да държат цените високи. Хората се страхуват да пътуват на големи разстояния и тогава отиват в Румъния, а крайбрежието е пълно“, казва той. Според него румънските власти искат да задържат туристите в страната, като доказателство в тази посока е и решението за отлагане на отпадането на ограниченията за полетите.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

„Хотелиерите ще кажат, че заради мерките за социална дистанция, могат да продават по-малко места. Друг техен аргумент ще бъде, че са задължени да направят редица инвестиции за поддържане на хигиената в хотелите. Само че забравят, че същото правят и хотелиерите в България и Гърция“, отбелязва Йоан Бася.

Социологът Джелу Думиника също смята, че хотелиерите в Румъния работят на принципа „за два месеца да спечелим колкото за година“, но допълва, че вина имат и клиентите, които приемат подобни цени.

„Адевърул“ пише, че един туроператор е направил анализ на цените за настаняване в хотели с 3, 4 и 5 звезди в основните курорти в Румъния, България и Гърция. Анализът е показал ясно, че цените в Румъния са по-скъпи от тези в България и Гърция. Цената за настаняване в хотел с три звезди в румънския курорт Мамая е средно 30-50 евро на човек за нощувка, но може да достигне и 70 евро, ако е включена услугата „ол инклузив“. В Ефорие Норд и Костинещ настаняването може да струва 20-25 евро на нощ, докато в България, в хотел с три звезди, цените достигат само 20-22 евро за нощувка, а за „ол инклузив“ се доплащат пет евро. В Гърция цените също се движат между 22 и 25 евро, пише вестникът, но уточнява, че това са цени за юни.

Вестникът сравнява и обявени за юли цени в четиризвездни хотели. В Мамая цената на нощувката е 110 евро на човек, в Костинещ – 55 евро, в Ефорие Норд – между 67 и 112 евро. В курорта Слънчев бряг цената с включен „ол инклузив“ е само 48-55 евро, а в Гърция на Халкидики – 90 евро, пише вестникът. Върхът на всичко това е, че за курорта Мамая има голямо търсене, пише още „Адевърул“, като се позовава на местни експерти.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар