Вторник, 29 Септември 2020

Събота, 27 Юни 2020 09:37

Доц. Атанасов: Има втори пик на COVID-19, но заболелите не са повече

Има втори пик, но заразените и заболелите от COVID-19 не са толкова повече, колкото при предишния пик през март и април. Това каза пред нова доц. Петър Атанасов, шеф на клиниката по вътрешни болести в "Пирогов" 

Той обясни, че в началото на пандемията пациентите са идвали активно с оплаквания, докато сега превантивно активно се изследват както пациенти с коронавирус, така и всички с оплаквания се издирвали и хоспиталириали. „Сега скринингът се прави е по-всеобхватен спрямо предишните два месеца.”, посочи доц. Атанасов.

Той посочи, че грипът е сезонна инфекция, която се контролира от самия климат, и очаква това да се случи и коронавируса. „Предполагам, че и коронавирусната инфекцията ще се превърне в сезонна инфекция с грипоподобно протичане. Рано е да се каже, имаме малко опит, българският опит е на 2-3 месеца”, смята доц. Атанасов. Той обясни, че може да използваме опита и на други страни, но той не може да се пренесе шаблонно, тъй като броят и гъстотата на населението в тях са различни, в подходите и здравните системи също има различия. „Тези различия дават добри резултати. Ние сме с много добра излекуваемост. Нашите пациенти в големия процент завършват с подобрение и излекуване.”, каза шефът на клиниката по вътрешни болести в "Пирогов" 

Лекарят посочи, че в хората се е насадил страх и неправилно отношение към болния. „Няма нищо срамно да си болен. Най-важното е да потърсиш специалисти, самолечението и самоизолоцията влачат само лоши последствия”, подчерта той.

Доц. Атанасов сигнализира за проблеми с домашната карантина, тъй като част от пациентите се влошавали по време на нея. Шефът на ковид отделението в „Пирогов” даде пример със заболели от провинцията, които получавали от РЗИ насоки да пият аналгин и да търсят личния лекар при необходимост, но след като се влошават никой не им оказва помощ. „След още пет дни пациентите ще дойдат при мен или друг лекар, който работи в ковид структура и ще се готови за интубация”, каза доц. Атанасов. Затова той съветва всеки да има пряк достъп до компетентен лекар.

В ковид отделението в „Пирогов” имало над 20 души и от болницата няма да могат да поемат още много пациенти. „Притеснителното е, че организацията от първия пик се разклати.”, посочи доц. Атанасов. Той обясни, че май почти се нямали болни, но не са закривали леглата в отделението.

В лечението на пациентите в „Пирогов” цялата група хинолини, сред които е и хидрохлорохина, са останали на заден план. „Оказа се, че нямат нито профилактичен, нито лечебен ефект. Би намалил само температурата и болките.”, каза той.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 27 Юни 2020 09:37
  58 нови случая на коронавирус у нас, 7 души са починали

  58 души са се заразили с коронавируса у нас през последните 24 часа, а 7 души са починали. Това показват данните на Единния информационен портал.

 • Събота, 27 Юни 2020 09:37
  169 са новозаразените с Covid-19 в България

  169 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал.

 • Събота, 27 Юни 2020 09:37
  Красимир Вълчев: Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно

  Общото правило в страната в момента е, че маските на закрити места са задължителни. Ние имахме множество варианти за това как да направим по-безопасна средата в училище, – хибридно обучение, и да няма взаимодействие между паралелките, за да не караме децата да стоят цял ден с маски.

  Избрахме втория вариант. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

  В момента карантинираните паралелки са 0.4%, дори и да стигнат 4%, ще има максимум деца в стаите, това е по-добър вариант.

  „Сбъдват се по-скоро негативните сценарии с коронавируса. В началото очаквахме той да остане в Китай, след това да остане в Италия, да бъде кратък, лятото да изчезне. Нищо от това не се случи. Далеч по-трудно може би ще бъде следващите месеци, когато ще застудее времето и ще има и грипни вируси”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев пред Диана Найденова в „Карай Направо”.

  По думите му засега стойностите на заразените с COVID-19 са нормални. В момента в училищата няма свръх стойности спрямо общия брой заразени. „Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев.

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно.

  Що се отнася до носенето на маски в училище той припомни, че общото правило в момента е, че те са задължителни на закритите места.

  „Имахме множество варианти да изберем. Основните бяха два – или паралелките да се разредят, или този, който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме моделът на невзаимодействие на паралелките. Когато има заразено дете, се карантинира цялата паралелка”, каза образователният министър.

  На въпрос дали правителството ще изкара пълния си мандат или ще приключи преди “втория срок”, Вълчев допълни: “Ако изборите са редовни, ще са март. Ако сега се подаде оставка, те ще са през януари. Тоест разликата е два месеца, но цената е съставяне на служебно правителство, а това значи, че държавата ще остане без приет Бюджет за догодина. Това значи още, че януари месец някои от дейностите няма да стартират”, допълни министърът на образованието.

Оставете коментар