Сряда, 30 Септември 2020

Понеделник, 29 Юни 2020 09:14

Сметната палата: НАП не прилага за всички правила за проверки

Ревизиите на големите и средни компании данъкоплатци не се възлагат автоматизирано, а това носи риск от корупция

 

Ревизиите и проверките по ДДС в двете ключови дирекции на НАП - големи и средни данъкоплатци, не се възлагат автоматизирано, а това носи корупционен риск. Има непълноти и в процедурите, по които се извършва селекция коя компания да бъде проверена и коя не. Когато даден ревизиращ екип бъде определен автоматично от системата на НАП, но по някаква причина бъде сменен, невинаги се посочва ясно защо. Това са част от констатациите в публикуван на сайта на Сметната палата одит за ефективността и ефикасността от администрирането на приходите от ДДС в НАП, съобщава "Капитал".

Проверката обхваща периода от началото на 2016 г. до средата на 2018 г. До 2017 г. начело на НАП е настоящият председател на КФН Бойко Атанасов, след него на поста беше издигната Галя Димитрова.

Данък добавена стойност е най-големият приходоизточник на държавата, като годишните постъпления от него са над 10 млрд. лв. Около половината от постъпленията от ДДС са доставки от евросъюза и се събират от НАП.

Риск от корупция и непрозрачност

На теория всички действия на НАП по проверка на задължените по ДДС фирми се извършват автоматизирано и се отразяват в информационната система "Контрол" на агенцията. Системата "дава възможност за премахване на субективния фактор" при част от контролните действия на данъчните, като чрез нея автоматизирано се извлича информация за всеки от етапите на контролните производства. Според одиторите обаче често функционалностите на информационната система и приетите работни процедури в НАП не съвпадат.

На практика има две големи изключения и те обхващат двете дирекции, които отговарят за фирмите, които са най-големи данъкоплатци в страната. В доклада на палатата се посочва, че по принцип разпределението на случаите за проверки и ревизии се извършва автоматизирано. В двете ключови звена на агенцията обаче - териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" и дирекция "Средни данъкоплатци и осигурители", не се извършват автоматизирано разпределение на случаите за проверка. "Отказът от автоматизирано разпределение на екипите носи корупционен риск", посочват от Сметната палата.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

От доклада става ясно още, че за ревизионните производства е регламентирано задължително текущо осигуряване на качеството чрез преглед на действията. Въведени са и съответните функционалности в системата "Контрол" за документиране на прегледа. При възстановяване на ДДС над 50 хил. лв. винаги се изисква подобен преглед на действията от данъчните. Това изискване обаче отново не се отнася за дирекциите големи и средни данъкоплатци. "Липсата на регламенти за тези две дирекции по отношение на текущия преглед на качеството на проверката води до различна практика и създава риск за последователното и прозрачно възлагане на текущ преглед на качеството", посочват одиторите.

Други проблемни моменти

От палатата посочват, че няма методика и работна процедура за изготвяне на прогнозната стойност на приходите от ДДС, събирани от НАП. Липсата им "създава риск за проследимостта и надеждността на изпълнение на процеса по прогнозиране на приходите от ДДС". Изброяват още несъвършенства в работата на данъчните:

 • Не е създадена достатъчно надеждна регламентация на процесите по текущо окомплектоване и архивиране на документите, създадени/издадени/получени в хода на ревизиите.
 • През одитирания период от инспектората в НАП не са предприети достатъчни, надеждни и своевременни действия за оценяване на корупционния риск в отделните структурни звена на агенцията.
 • НАП участва в обмена на целева информация на европейската мрежа за ранно предупреждение и борба с измамите Eurofisc. Не са създадени процедури за регулярно извършване на проверки за установяване на нерегламентиран достъп до данъчна и осигурителна информация, като мярка за опазването ѝ и за превенция и предотвратяване на корупционни практики.
 • Липсва съответствие между процедурите, които регламентират изпълнението на бизнес процесите, и действията, изпълнявани в иначе ефективната според палатата информационна система "Контрол" на НАП. Това води до пропуски в процедурите, създаващи риск за правилното и последователно изпълнение на действията в процесите.
 • Установени са непълноти в процедурите, регламентиращи действията по изпълнение на процеса по селекция, както и несъответствия между практиката, изпълнявана в Информационна система "Контрол", и утвърдените процедури. Това създава риск за последователността и отговорността при изпълнението им.

Електронни ревизии - възможни, но почти не се правят

От доклада на палатата става ясно още, че към май 2018 г. прилагането на софтуер за анализиране на данни в електронен формат при контролната дейност на НАП е нараснало, но все още е "твърде незадоволително" и достига до едва 3% общия брой на извършените проверки и до 3% от общия брой на извършените ревизии.

От Сметната палата обаче посочват, че НАП връща ДДС в срок, както и че работи добре опростената процедура за възстановяване на косвения данък на бизнеса, пише "Капитал".

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 29 Юни 2020 09:14
  Институциите нямат представа колко са събраните глоби за ковид-мерките

  Съставени са 22 462 акта, от които 7 201 са за неносене на предпазна маска. От НАП прехвърлят топката към МВР за неяснотата колко от тези глоби са събрани

 • Понеделник, 29 Юни 2020 09:14
  Собственикът на Хиполенд пред bTV: Близък на Сталийски ми каза, ако продължавате да протестирате ще ви фалираме за 2 минути!

  Те влязоха в магазините на фирмата ден след като изпълнителният директор Мариан Колев се оплака, че полицията едва не е ослепила 17-годишния му син, който бил напръскан от упор газ на протеста на 2 септември.

  Служители на компанията редовно участват в протестите срещу правителството и главния прокурор. От МВР посочиха, че акцията е за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки.

  „Всички тези институции са длъжни да правят проверки. Изненадата е, че едновременно три различни инстанции да дойдат на проверка и случайно да съвпада с някакво изявление, което съм дал във фейсбук страницата на фирмата ни. Някой път случайностите са прекалено случайни“, каза още той. – „Дали сме некоректни или не могат да кажат нашите клиенти, партньори, доставчици. С някои от тях сме от 15 години заедно. Всички ни уважават.

  След съобщението за акцията, тази реакция ме втрещи, благодаря на всички граждани. Това показа имиджа ни в очите на обществото“, добави Колев.

  „Бях изненадан, някъде към 3:30 ме потърси министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Беше доста коректно, спокойно, само, че той ми сподели, че е изненадан и ядосан, от това, което се случва. Поинтересува се за сина ми, за това което се случва. Той беше сърдит, че нещо става без неговото знание. Една такава акция ме тревожи, нещо ако минава през главата на министъра, кой натиска копчето, кой казва да“, каза още той.

  „Не ми харесва изобщо средата, не ми харесва, че децата ни не желаят да остават в България. В училището на сина ми около 100 деца ще завършат тази година, от тях има 1 който е обявил, че ще продължи образованието си в България – сина ми.

  Защо нашите деца не искат да останат тук?“, каза още той. „Не познавам Александър Сталийски, не познавам Пеевски. Фирма на Сталийски ми беше отправила предложение да купи фирмата. Един от близките на Сталийски е казал: Ако продължавате да протестирате, ще ви фалираме за 2 минути“, каза собственикът на „Хиполенд“.

 • Понеделник, 29 Юни 2020 09:14
  БРУТАЛНО! Държавата извади бухалка срещу Хиполенд - веригата, която подкрепи протеста

  Масирана проверка започнаха властите срещу веригата магазини за играчки Хиполенд ден след като собственикът ѝ обяви, че подкрепя протестите, а синът му е пострадал лошо от сълзотворния газ на полицията.

Оставете коментар