Събота, 08 Август 2020

Четвъртък, 02 Юли 2020 08:44

Министри анблок за дубайските фурми: Нищо не знаем!

Цена, реализация и други подробности по сделката остават табу, дори за парламента

Властта, която шумно рекламира дубайското дарение и го съпроводи на място в ОАЕ, не желае да съобщава подробности за него. Това става ясно от писмената форма на парламентарен контрол.

През юни депутатът от БСП Георги Гьоков е задал въпроси на трима министри за конкретиката от бартера, а те отвръщат с по 3-4 изречения, че нищо не знаят за него. Цялата комуникация е изключително комична, показва нежелание да се коментира тема табу. Сред запитаните е Емил Караниколов, който пътува до арабската държава на цената на последваща карантина и похвали "питателните фурми", но сега отрича да има общо.

Дарението бе извършено в средата на април и бе представено като огромна помощ в борбата срещу коронавируса. То бе инициирано от фирмите "Интръст" и "Градус", като първата е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски.

По него ОАЕ получи 32 тона храни, а нашата държава - стоки 15 тона. Оказа се обаче, че малка част от дарението за България са афишираните "медицински изделия". Те са около 3 тона, а преобладаващото количество - фурми.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Освен към Караниколов, депутатът Гьоков се обръща към Десислава Танева и Деница Сачева. Задава въпросите обстоятелствено, за да няма неясности. Дори моли Танева и Караниколов да не се измъкват с обяснението, че сделката е между частни субекти. "Доставката е организирана от българското министерство на земеделието, храните и горите", уточнява изрично депутатът. Въпреки това и трите отговора са знаменателно кратки и безсъдържателни.  

Каква е стойността на предоставените от България хранителни стоки, колко струват насрещните фурми и медицински консумативи, каква е реализацията на дарението, има ли скрити договорки около сделката - това гласят основните питания към Танева. Тя отвръща единствено, че в министерството е получено писмо от дарителите с желание да предоставят на ОАЕ месо и млечни продукти от наши производители. Липсвала информация във ведомството за насрещните продукти. 

Въпросите са повторени към Караниколов, но е запитан и в какво качество е придружавал българската пратка. Министърът на икономиката отвръща, че няма никаква роля при сделката, не разполага с нейния договор, не знае цената на насрещните пратки, няма понятие как са реализирани стоките у нас. 

Полетът, с който е осъществено дарението, бил ползван и за междуправителствена среща при спрените други полети - с това обяснение вероятно той иска да оправдае присъствието си. За междуправителственото мероприятие обаче не съобщава подробности, а приканва Гьоков да се поинтересува отново.

Сачева пък е попитана разполага ли с информация за сделката, как точно са разпределени фурмите и какъв е ефектът им. В отговора социалният министър не забелязва каква конкретно е темата и общо обяснява, че в периода 3 април - 11 юни са разпределени 1405 тона храни от първа необходимост на над 58 000 лица.

източник: Сега

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 02 Юли 2020 08:44
  Корнелия Нинова с най-много номинации за председател на БСП

  Всички кандидати за председател на столетницата са проверени за наличие на необходимия за длъжността стаж

 • Четвъртък, 02 Юли 2020 08:44
  Георги Гьоков: Корнелия Нинова е точният човек и на 12 септември ще гласувам за нея

  Отказвам номинацията и си правя отвод като кандидат за председател на БСП

 • Четвъртък, 02 Юли 2020 08:44
  Президентът на гражданите

  Преди 4 години, в началото на август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше първата българска медия, която подкрепи номинацията на БСП за изборите за президент на ген. Румен Радев. Сред причините, които изтъкнахме наред с това, че е достоен офицер, и патриот, мъж на дълга и честта, беше и фактът, че той е ново лице на фона на изхабения български политически елит. Но най-важната причина бе надеждата, че Радев ще стане коректив на оформящата се автократична държава, която бавно и полека бе превземана от мутрите и мафията, за да служи на задкулисието, а не на народа.

Оставете коментар