Събота, 15 Август 2020

Понеделник, 06 Юли 2020 18:30

Кремъл предупреждава Турция да внимава със „Света София“

Руският народ ще изпита "дълбока болка" от превръщането на бившата базилика в джамия

 

Руски служители и православната църква на страната в понеделник призоваха за предпазливост заради призивите в Турция за промяна на статута на „Света София“, историческата бивша базилика в Истанбул.

Върховният съд в Турция обсъжда дали едно от архитектурните чудеса на света може да се превърне в джамия - ход, който може да разпали напрежение със Запада и християнската общност.

Очаква се решението за сегашния музей да бъде огласено в близките дни.

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил заяви, че е „силно загрижен“ от ходовете на властите в Анкара, описвайки „Света София“ като „един от най-големите паметници на християнската култура“.

"Заплаха за „Света София“ е заплаха за цялата християнска цивилизация, а следователно и за нашата духовност и история", се казва в изявление на руския патриарх.

„И до днес за всеки руски православен човек „Света София“ е велика християнска светиня“, каза той и призова турското правителство да внимава.

Той каза, че промяната на настоящия неутрален статус на историческата сграда ще причини "дълбока болка" сред руския народ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че бъдещето на историческия обект е вътрешен турски въпрос, но добави, че се надява статутът на „Света София“ като световно наследство да бъде „отчетен“.

Той каза, че бившата базилика е "световен шедьовър", който има "свещена стойност" за руснаците.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин заяви пред репортери, че Русия се надява "глобалното значение на обекта да бъде взето предвид".

„Света София“ е построена за първи път като катедрала в християнската Византийска империя през шести век, но е превърната в джамия след османското завладяване на Константинопол през 1453 година.

Преобразуването й в музей е ключова реформа на пост-османските турски власти при основателя на съвременната република Мустафа Кемал Ататюрк. Отказът от светския статут на "Света София" ще е ясен признак за отдалечаване на Реджеп Ердоган от Кемал Ататюрк, пише "Сега".

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 06 Юли 2020 18:30
  Тръмп коментира руската ваксина срещу COVID-19

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп се надява, че регистрираната в Русия ваксина срещу коронавируса ще "работи". „Ние не знаем много за това. Те прескочиха няколко от проучванията. Смятаме, че е много важно да преминем през този процес“, бяха думите на американския президент

  Той добави, че САЩ от своя страна са "много напреднали" в разработването на ваксина.По-рано тази седмица Министерството на здравеопазването на Русия регистрира първата в света ваксина за превенция на COVID-19, разработена от изследователския център за електромеханична медицина Гамалея в сътрудничество с Руския фонд за директни инвестиции. Лекарството получи името "Sputnik V".

  Ръководителят на центъра Кирил Дмитриев заяви, че фондът е получил заявки за закупуване на милиард дози от повече от 20 страни. В същото време той отбеляза, че Русия се е договорила за производството на ваксината в пет държави, а наличният капацитет позволява производство на 500 милиона дози годишно. 

  Източник: БГНЕС

  Снимка: Gulliver/Getty Images

   

 • Понеделник, 06 Юли 2020 18:30
  Извънредна среща на външните министри на ЕС заради Беларус и напрежението между Гърция и Турция

  България е представена от заместник-министъра на външните работи Петко Дойков

 • Понеделник, 06 Юли 2020 18:30

Оставете коментар