Сряда, 30 Септември 2020

Понеделник, 06 Юли 2020 19:44

Прокурорите от ВСС: Тревожим се от негативната кампания срещу Гешев

Писмото е във връзка с медийно оповестяване на доказателства от досъдебни производства от страна на наблюдаващи прокурори, а също и при изявления на Главния прокурор

 

 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с декларация по повод публикации в интернет сайтовете на медиите „Дневник“ и „Сега“ от 02.07.2020 г., във връзка с Отворено писмо от СНЦОП „Обединение на свободните адвокати“, публикувано в Българския правен портал „Лекс.бг“ на 30.06.2020 г.

Писмото е във връзка с медийно оповестяване на доказателства от досъдебни производства от страна на наблюдаващи прокурори, а също и при изявления на Главния прокурор.

"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява безпокойство и тревога от продължаващата и ескалираща негативна кампания срещу Прокуратурата на Република България и главния прокурор Иван Гешев, в която активно участват и медии, определящи се като „независими, обективни и обществено ангажирани“, пишат още те, пише eurocom.bg.

Те допълват, че зачитайки конституционно установената независимост на съдебната власт и принципа, че при осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона, заявяваме, че нито Прокурорската колегия, нито Пленумът на ВСС имат правомощия да приемат решения, указващи на който и да е орган на съдебната власт как да правоприлага и правораздава. В този смисъл искането на СНЦОП „Обединение на свободните адвокати“ е провокация към ВСС за неправомерен натиск и влияние върху Прокуратурата на Република България и в частност върху главния прокурор.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Припомняме, че според европейското и международно законодателство, установяващо стандартите за спазването на презумпцията за невиновност, Прокуратурата може да предоставя информация на медиите в интерес на правосъдието и обществеността, когато тази информация е обоснована и пропорционална, при съблюдаване правата на участниците в досъдебното производство".

"Съгласно разпоредбите на Директива (ЕС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 09.03.2016 г. относно укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство, „презумпцията за невиновност би била нарушена, ако в публични изявления на публични органи обвиняемият бъде представен като виновен, преди вината му да бъде установена в съответствие със закона с влязла в сила осъдителна присъда. Това обаче не засяга актовете на обвинението, които имат за цел да докажат вината на обвиняемия, като например обвинителния акт“, който е публичен", пишат още те.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар