Събота, 08 Август 2020

Сряда, 08 Юли 2020 10:19

САЩ официално уведоми ООН, че напускат СЗО

Това ще стане на 6 юли 2021 г., а причината: липса на безпристрастност към Китай, която, според Тръмп, е допринесла за възникването на пандемията от Covid-19

 

 

Президентът Доналд Тръмп изпрати уведомление до Конгреса на САЩ и до ООН, че страната официално напуска Световната здравна организация (СЗО), предадоха световните агенции.

С това писмо започва процедура, която ще доведе до фактическо прекратяване на членството на САЩ на 6 юли догодина, а СЗО ще загуби 15% от бюджета си, тъй като вноската на САЩ е 400 млн. долара.

Предизвестието на Тръмп, отправено към генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, е след 70-годишно членство на Щатите в Световната здравна организация.

Причината за този ход е, че Тръмп обвинява СЗО в забавяне на ключова информация и липса на безпристрастност към Китай, която е допринесла за възникването на пандемията от Covid-19. От март до момента тя отне живота на над 130 хил. американци и продължава да се развива динамично в 40 от 50-те американски щата.

СЗО отрече твърденията на Тръмп, че насърчава китайската „дезинформация“ за вируса.

Говорител на Гутериш уточни, че САЩ трябва да изпълнят две условия, за да се оттеглят от СЗО. Първото е да дадат едногодишно предизвестие, а второто - да нямат задължения към СЗО. Към момента обаче, най-голямата икономика в света дължи 200 млн. долара на организацията.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Тръмп спря вноските към СЗО още през април. В края на май той се закани да изтегли страната официално от базираната в Женева организация, ако тя не се реформира.

С американски средства се финансират програми за ограничаване на детската смъртност, полиомиелита, ХИВ, хепатит, туберкулоза и други болести.

Федерацията на американските учени осъди решението на президента. То дойде „в момент, когато най-много имаме нужда от международно сътрудничество“, и „само ще навреди на световната борба срещу Covid-19“, се казва в изявлението.

Припомняме, че в края на май, когато Тръмп заплаши да изтегли САЩ от СЗО, той обеща да пренасочи американската вноска в организацията към „други световни и спешни нужди в областта на общественото здравеопазване“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар