Вторник, 22 Септември 2020

Вторник, 28 Юли 2020 13:38

2504 лв. месечно са нужни за нормален живот на 4-членно семейство

Месечната издръжка за човек от четиричленно домакинство е 626 лв.

 

 

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2504 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за юни 2020 година.

Данните бяха представени на пресконференция от президента на КНСБ Пламен Димитров, от експерта Виолета Иванова и от директора на института Любен Томев.

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 626 лв. месечно. Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

Общо 67 процента са домакинствата, които са с общ доход под необходимите средства за издръжка на живот, след като през същия период на 2018 година са 71,5 на сто, а 2019 година са 71 процента.

Все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота. 28,5 от домакинствата са с общ доход на човек до 363 лева, което е официалната линия на бедност за 2020 година.

КНСБ настоява през следващите 18 месеца минималната работна заплата да достигне 800 лв.

Това са близо 2 млн.65 хиляди души. Отчита се леко намаление на делът на бедните домакинства спрямо същия период на предходната година, когато са представлявали 30 процента, но се запазва на високи нива.

38, 5 процента от домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедността до необходимите средства за живот. Това са около 2 млн. 778 хиляди души . Тази група също отчита движение надолу, след като през същия период на миналата година представляваше 41 процента.

33 на сто от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот - 626 лева. В групата се очертава положителна тенденция при нарастване на обхвата, който вече надхвърля дела на бедните домакинства.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 28 Юли 2020 13:38
  DW: Саморазправа и крадене на бизнеси. Време е за решителна крачка

  Недоволството расте, виждаме опити за държавна саморазправа и крадене на бизнеси. А управляващите нямат намерение да си вървят. Явно е време да се направи следващата решителна крачка, пише в коментара си за „Дойче веле“ Веселин Стойнев

 • Вторник, 28 Юли 2020 13:38
  Обида за интелигентността ли са синдикатите ни?

  Велизар Енчев: Време е за Възродителен процес на обгрижващия властта синдикат! Името КТ „Подкрепа“ е обида за интелигентността. КТ „Двуликият Янус“ е истинското му име!

 • Вторник, 28 Юли 2020 13:38
  Синдикати ли казах? Подразделение на мафията!

  Националните синдикати КНСБ и КТ "Подкрепа" няма да подкрепят протестите, тъй като 80% от членовете им били против протестите и само 20% ги подкрепяли.

  Очаквано. Синдикатите винаги са били придатък на властта поради лидерите си и любовта им комфорта.

  Нашите синдикати са някакъв отзвук на синдикатите в Чикаго през 30-те години на миналия век.

  Синдикати ли казах? Подразделение на мафията!

  Любо Кольовски, Фейсбук

Оставете коментар