Събота, 15 Август 2020

Четвъртък, 30 Юли 2020 16:59

Бузлуджа! Моралният компас на българските социалисти

(На Джеки Вагенщайн)

 

автор: проф. Светлана Шаренкова

 

На 2 август 1891 г., под връх Бузлуджа се събират група млади мечтатели – първите български социалисти, водени с Димитър Благоев. Обединяват ги най-светлите идеали на човечеството – правото на свобода и труд, на социална справедливост и равенство, желанието за край на експлоатацията, за мир и солидарност между народите.

Този морален и идеологически компас, който като червена Звезда и квантов Факел и днес свети от върха -  ни сочи Пътя към Храма – в тъмнината на хаотичния ХХI век, на дигиталните мрежи, на атомизираното общество, на размития и подменен социално-класов интерес.

Това е компасът на Ботев, който изповядва „единний светъл комунизъм”! На Вапцаровата Вяра и мечтата за по-справедлив свят!

Тези идеали мотивират всеки социално мислещ човек – потвърдени са от времето, калени са в битки, надживели са лъжи, грешки, клевети, репресии.

Социалистическата партия, основана на Бузлуджа, е жива!

Преминала през спорове и разцепления, през антифашистката борба и изграждането на социалистическа България, устояла съсипията на Прехода и реставрацията на капитализма.

БСП днес е една от малкото демократични партии в България, но със сигурност - единствената идейна партия. Преосмислила своите социалдемократически и социаллиберални заблуди, тя вече изгражда национална Визия за нов модел на управление на социална, правова и демократична България – така както повелява Конституцията на Втората българска република (1991 г.).

През последните години под председателството на Корнелия Нинова БСП бавно и полека възстановява доверието на хората към себе си, в това число и защото категорично отказа да бъде част от задкулисието на превзетата мафиотско-мутренска държава. Завръщането към същността и традициите на партията, започнато от Михаил Миков след колаборационизма на Сергей Станишев, се оказа бавен и труден процес, но пътеводна Звезда са идеалите на Бузлуджа.

Върхът на Благоев не е сакрално място за задължително поклонение, той е част от духовното начало на всеки един български социалист. Така както християнинът се обръща към Вярата си не само в църквата, така и Социалната идея трябва да бъде отстоявана винаги и навсякъде – там където е българският народ.

Партията е следвала своите идеали по време на стачки и в антифашистката борба, на фронтовете на Отечествената война и на строежите на социалистическа България, в парламента и местната власт, в диалог с леви, патриотични, екологични партии. А през лятото на 2020-а БСП организира Протест на жълтите павета, в Триъгълника на властта – там където са младите, където е бъдещето на България!

Навсякъде, където има социалистическа идея и вдъхновение, е Бузлуджа! Защото, както е казал Поетът, часове преди през 1942 г. фашистите да го разстрелят заради нашата Вяра:

„в бурята ще бъдем пак със тебе,

народе мой, защото те обичахме!

Всички спорове за това чия е Бузлуджа са безсмислени!

Бузлуджа е на всеки социалист и честен българин!

Честит празник!

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 30 Юли 2020 16:59
  Нинова: На този ден преди 153 г. е роден Георги Кирков – Майстора. Сега липсват такива политици

  На този ден преди 153 години е роден Георги Кирков – Майстора, на политическа сцена сега липсват такива оратори, публицисти, синдикалисти, политици

  Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си във „Фейсбук“.

  „Писани преди толкова години, думите му са днешни: „Там, където са нашите другари по съдба и по нещастие, там ние също сме и ние понасяме същото дотогава, докато имаме възможност да бъдем в състояние да премахнем това положение“, пише още тя.

   

 • Четвъртък, 30 Юли 2020 16:59
  Валентин Иванов: Ако сега имаме усещането, че живеем в диктатура, то утре ще сме в истинска такава

  За мярката в глупостите. Намаляването на броя на депутатите, предложено от Борисов, среща най-широко одобрение в привържениците му, но и не само. Обяснимо е на фона на срива на доверието в парламента. Но как може да се реализира подобно решение?

  Вариантите са два.

  В първия, ще се повиши прагът за влизане в НС от 4% на 8%. При тази хипотеза със сигурност биха влезли ГЕРБ, БСП и ДПС. Още не сме видели реалното изражение на доверието към Слави Трифонов, Мая Манолова и пр. Патриотите и ВОЛЯ вече не биха имали шанс. В тази хипотеза съставянето на правителство ще зависи изцяло от ДПС. Те стават абсолютно незаобиколим фактор. Претенциите и исканията им също.

  При втората хипотеза на запазване на 4% изборен праг, ще влязат повече формации, но малките ще са с рехаво и дори комично представителство от по няколко депутати. В тази ситуация опасността ще е същата, каквато ще я има и в първата хипотеза, а именно отсъствието на представители от различни сфери и професии. В парламента няма да има достатъчно, или изобщо ще отсъстват лекари, педагози, агрономи, финансисти, икономисти, експерти в сферата на новите технологии (те и сега ги няма), военни и пр. В резултат на това законите ще са слаби, неработещи и дори опасни.

  Сега си представете възможността тази идея за намаляване на броя на депутатите да бъде заложена наистина в Конституцията. За отмяната й ще трябва свикване на ново ВНС. Дали ще поискат от ГЕРБ връщането на настоящия вариант? Не вярвам.

  Най-накрая си представете поразиите, които може да бъдат направени при подобно убедително коалиционно мнозинство от ГЕРБ и ДПС при първата хипотеза.

  Деформирането на изборното законодателство, с цел циментиране на партията на Борисов на власт за следващите години е абсолютно възможна, дори е гарантирана.

  Ако сега имаме усещането, че живеем в диктатура, то утре ще сме в истинска такава.
  Не съм изненадан, че подобно предложение идва от пожарникар и охранител, с цялото ми уважение и към двете професии, но глупостите трябва да имат мярка.

  Художникът Валентин Иванов-Кардамски,Фейсбук

   

 • Четвъртък, 30 Юли 2020 16:59
  Румен Гечев: Предложението на премиера противоречи на здравия разум

  “Вчера г-н Борисов цитира надписа на парламента: “Съединението прави силата”. Много хубаво, но вие сега ли видяхте надписа? Г-н Борисов въобще не идва в парламента“, категоричен бе социалистът

  “Проблемът е разкъсването на пъпната връв между шайката и парламентът. Не е ли публична тайна, че в една или друга степен във всички парламентарни групи има пробиви, но в едните те са катастрофални, в други са поединично. Ние от БСП се опитваме на 12 септември да решим въпроса си с няколко подводници, които работят с представители на шайката. От това, което виждаме с моите колеги от парламентарната група и партията, обикаляйки по страната, с доста голяма увереност мога да кажа, че след 12 септември почти всички подводници ще акостират на далечни брегове. Прекият избор на председател на БСП ще помогне на партията да реши някои проблеми в Националния съвет, и така ще излезем на права финална линия към изборите.”

  Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев пред БНТ.

  “Изключено е БСП да подкрепи това изключително странно решение на премиера. То е политически несъстоятелно и противоречи на здравия разум. Какъв рестарт на системата, каква власт на младите хора, при положение, че Борисов прави всичко това, за да може той и неговата шайка, както го нарича един негов депутат, да останат на власт. Няма как да се съгласим Борисов да разиграва топката между 1 и 5 години, както разказват юристите”, уточни Гечев.

  Народният представител обясни, че Борисов не прави нищо, което не е съгласувано, или не му е подадено от ДПС, като според него ръководството на ДПС ръководи държавата: “Те му дават дневния ред. Те му определят министрите на ключовите парични потоци. Борисов се намира в своеобразна политическа клетка. Във всички ключови закони, предлагани от ГЕРБ, ДПС ги подкрепя.”

  “Вчера г-н Борисов цитира надписа на парламента: “Съединението прави силата”. Много хубаво, но вие сега ли видяхте надписа? Г-н Борисов въобще не идва в парламента. Той унижава Народното събрание, нагрубява председателката на парламента. Това е единственият премиер в Европа и евентуално в Африка, който неглижира парламента си. В същото време той си е по ловните стопанства, наглее, прави третостепенни срещи.Този човек мрази парламента, той мисли, че парламентът е придатък на премиерството му”, бе категоричен социалистът.

  Румен Гечев подчерта, че БСП няма да влиза в игрите на Борисов как той да остане на власт, като не променя реално нищо: “В парламентарната група на БСП, както и в ръководството на партията, имаме много квалифицирани юристи и политици. Такава измама траеше около 30-40 секунди. Някой в България прие ли сериозно това предложение на Борисов. Цяла България му се смее на това нелогично и нагло предположение.“ Той уточни, че от всичките му предложения, единственото, което не може да се приеме в обикновено Народно събрание, е промяната в броя на народните представители.

  Според социалиста има проблем с избирането на висшите органи на съдебната власт, като сега усещането е, че те са под командата на премиера: “Всички чухме от кристално чистите записи на Борисов, които бях потвърдени в лаборатории на ФБР, от които става ясно, че премиерът избира главен прокурор, че съсипва бизнеси и политици, така че очевидно Борисов командва всичките структури в момента. Това не може да продължава.” Той уточни, че такава промяна трябва да бъде направена, но всички експерти по конституционно право в България твърдят, че това може да стане в рамките на този парламент, и не е необходимо да има Велико Народно събрание.

  Гечев подчерта, че вчера организаторите на протеста сами са оттеглили искането си за Велико Народно събрание, поради това, че протестът се е разфокусирал, и че управляващата шайка иска да го използва, за да отклони вниманието от самия протест, като каже на хората – “изчакайте няколко години, докато обсъждаме Велико Народно събрание”.

  “Този номер няма да мине. Имаше светкавична реакция на българската общественост. И от протестите, и от извънпарламентарните партии няма някой, който да подкрепи тази паническа идея на Борисов да се задържи на власт. Ако той и екипът му са предполагали, че някой ще се хване на тази въдица, много са се объркали”, завърши Румен Гечев.

Оставете коментар