Вторник, 29 Септември 2020

Вторник, 04 Август 2020 17:05

Да освободим превзетата държава!

Само за ден, без актуализация на бюджета и решение на Народното събрание (а уж служебният кабинет без парламент не можел да решава важните финансови проблеми!?), лично Бойко Борисов раздаде над 100 млн. лв. народни пари

 

автор: проф. Светлана Шаренкова

 

От зората на „демократичния” преход беше ясно, че се оформят два типа икономика – пазарна и силово-мутренска. След 30 години вече е напълно прозрачно, че същото важи и за цялата държавна власт.

Вместо демократично управление и взаимен контрол на властите, в България се изгради мафиотско-мутренски модел на задкулисието.

Вместо парламентарна република – премиерска автокрация. Вместо дебат на идеи и политики – кръчмарски обиди и цинизми.

Със своите Борисов е добър и щедър, а опонентите са мачкани и очерняни от присъдружните му медии и анализатори.

Изборите се решават не в урните, а чрез зависим и корпоративен вот. Бизнесът плаща „такса спокойствие”, за да получава обществени поръчки, пачките отиват в чекмеджета, а народът е беден и лъган, че живее в стабилност.

Съдебната справедливост е мираж– властта посочва кой е виновен, а Кой недосегаем. А в последно време на мода излезе прокурорското „медийно правосъдие”.

Но дори търпеливият български народ се вдигна на бунт срещу превзетата мутренска държава. В опит да се окопае властта пробва всички варианти – контропротест, заплахи, полицейско насилие, молби под иконата на св. Богородица, пъчене с „успехи” и евромилиарди.

Накрая потекоха крокодилски сълзи, че един служебен кабинет щял да срути България, въпреки че има всички правомощия и конституционна легитимност да проведе честни избори.

Но почти месец Протестът не стихва и иска оставката на Правителството!

И тогава само за ден, без актуализация на бюджета и решение на Народното събрание (а уж служебният кабинет без парламент не можел да решава важните финансови проблеми!?), лично Бойко Борисов раздаде над 100 млн. лв. народни пари.

Няма и помен от „грижата” му за финансовата стабилност. Дава не на най-бедните и нуждаещите се, а на тези, които го заплашват с протести.

Пари получиха туроператори, фермери, ресторантьори, но никой не се грижи за ДДС на лекарствата и хляба. С 30% увеличи и заплатите на стотици държавни чиновници. И това в момент, когато редица европейски държави намалиха възнагражденията на управниците си в знак на солидарност с гражданите.

Типично по мутренски! Като не можа да удържи властта със страх и натиск, Борисов реши с пари и подаяния да си купи време и спокойствие. Целта е ясна - да отдалечи неминуемата си оставка и служебното правителство, което да проведе избори без манипулации, лъжи и подмяна на вота и да смени модела на управление.

Време е българите да си върнем превзетата от задкулисието държава!

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 04 Август 2020 17:05
  Борисов: Придобиването на F-16 показва желание за модернизация на въоръжените ни сили

  „Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

 • Вторник, 04 Август 2020 17:05
  Правителството на Борисов е предпоследно по доверие в ЕС

  Българите са най-недоволни в Европа от подкрепата, която получиха в кризата, показа европейско изследване на качеството на живот

 • Вторник, 04 Август 2020 17:05
  Цветанов: Борисов не ми е близък родственик, ГЕРБ не е мое семейство

  Това, че навремето съм посвещавал времето и усилията си на ГЕРБ, не означава, че ГЕРБ са моето семейство. Така че няма как в Борисов да намирам, да виждам близък родственик.

Оставете коментар