Сряда, 30 Септември 2020

Петък, 14 Август 2020 14:08

Политическите реакции след обръщението на Борисов

 Румен Петков, Христо Иванов, Мая Манолова, Татяна Дончева, Слави Трифонов и Отровното трио за предложението на Борисов ГЕРБ да направи проект за нова конституция

Румен Петков: Повече от 20 промени в НК са направени в последните ...

Румен Петков, АБВ: Обръщението на Борисов излъчваше омраза – омраза към президентската институция; омраза към Народното събрание; омраза към нормалните българи, които искат отговор откъде са милионите евра в нощното му шкафче, откъде са кюлчетата със злато, как точно ни ограби. Предложенията му за промени в Конституцията са жалки. Там няма една дума за президента или президентска република, няма една дума за обществен контрол върху обществените средства. Там има стремеж да лапа на власт. ГЕРБ няма моралното право и управленския облик да прави каквито и да промени.

Христо Иванов отхвърли "анонса на Борисов" - 24chasa.bg

Христо Иванов, „Да, България“: Изключително закъсняла стъпка в правилна посока, макар и недостатъчно решителна, по отношение на времето е стъпка встрани. Бойко Борисов използва тези предложения, за да печели време и за да си гарантира, че ще остане на власт до края на редовния мандат на това Народно събрание. В този парламент има двама юристи накръст и те щели да пишат нова Конституция. Популизмът и тонът на Борисов издава немощ. Едно ново обикновено Народно събрание може да направи най-необходимите реформи. Борисов и Гешев трябва веднага да подадат своите оставки.

 Веселин Марешки: БСП вече не е социална партия - Фактор

Веселин Марешки, „Воля“: Велико Народно събрание е „абсолютно ненужна конструкция“, тъй като Конституцията може да се променя и от обикновено Народно събрание. Считам за голямо губене на време, особено в този момент, в който държавата има нужда от работа всеки един ден за справяне с последиците от пандемията и за развитие на държавата, ние да губим време в преминаване през едно Велико Народно събрание. „Воля“ ще гласува против свикване на Велико Народно събрание, но с уточнението, че очакват да видят конкретните предложения.

 Готви ли се Мая Манолова за кмет на София? | Новини и анализи от ...

Мая Манолова, Изправи се.БГ: Нова конституция не се пише от мутри. А докато Борисов опитва да спечели политическо време за себе си, хората в Хасково плащат 5 пъти по-скъпа вода.

 

Отровното трио (Минеков, Бабикян, Хаджигенов): Изявлението на все още неподалия оставка Бойко Борисов е пореден опит за печелене на време и проява на страх. Проваленият и загубил доверие парламент с мнозинство, диктувано от олигархичната му власт, се готви сам да предложи проект на нова Конституция. Това ще даде възможност мафията да създаде свой Основен закон, изработен от неговото Народно събрание и да му бъде спечелено време до януари, за да остане на поста си. 

В т.нар. предложения не чухме никаква готовност за вадене на Прокуратурата от съдебната система, нито за машинно и електронно дистанционно гласуване. На практика нито едно от исканията на протеста не е уважено. Блъскането с ръка по масата и обругаването на протестиращите, показват безсилният изблик на нерви у човек, който е загубил народа си и когото народът иска да загуби. Няма да повярваме и на тази лъжа!

Татяна Дончева: Премиерът прави опит да разджурка ситуацията с ... 

 

Татяна Дончева, „Движение 21“: Бойко Борисов и кръгът около него прави неистови усилия да разджурка още повече вече разджурканата ситуация, с идеята, че това може би ще го спаси. Идеята този парламент да свика Велико народно събрание не е лоша. Мисля, че и Христо Иванов ще стигне до това заключение. ВНС, което да се свика до три месеца от разпускането на сегашното, не е лоша идея. Трябва да бъде премахната фигурата на Великото народно събрание и вместо да ни пробутва премиерът всевъзможни творения на Дани Кирилов и кръг, ние трябва да си отпушим възможността за промени в Конституцията глава по глава, в рамките на серия народни събрания. На Бойко Борисов му липсва чувство за реалност и разбиране защо се случват протестите.

Слави Трифонов – Уикипедия

Слави Трифонов, „Има такъв народ“: Днешният ход на Бойко Борисов е като да играеш шах с каратист – ти местиш фигурите, а той рита дъската. Всъщност и на децата е ясно, че Бойко Борисов се е вкопчил във властта като удавник за сламка и прави всичко възможно, за да организира той следващите избори. Каквито и да са те. А истината е следната:

  • за прилагането на решенията от провелия се референдум през 2016 година не е необходимо Велико Народно Събрание, а Обикновено Народно Събрание.
  • за спирането на корупцията и налагането на почтеност и справедливост в съдебната система не е необходимо Велико Народно Събрание, а Обикновено Народно Събрание.
  • за ограничаването на правата на главния прокурор не е необходимо Велико Народно Събрание, а Обикновено Народно Събрание.
  • а ако е необходимо Велико Народно Събрание, не бива да го свиква министър-председател и правителство, и парламент, които тотално са загубили народното доверие.

Така че изводът е прост и ясен: - оставка на това правителство, служебно правителство и предсрочни избори!

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар