Сряда, 30 Септември 2020

Вторник, 15 Септември 2020 10:38

Инфантилността като модерност, или как се става палячо, докато се опитваш да бъдеш сериозен

Пускам си телевизора. Христо Иванов, човек със сериозни претенции и бивш министър на правосъдието на България, говори детинщини от екрана, представяйки ги за сериозен „бизнес“.

Всъщност подобен тип инфантилно отношение към важни теми, всички ние все по-често виждаме.

 

Стои уважаемият Христо в телевизора и говори за “пипалата” на Пеевски, говори за огромната корупция у нас, за безбройните й ресурси, за „мафията“, и докато говори всичко това, реално бори „мафията“ единствено с прашка и флашмобове.

 

Защото няма, как по друг начин да нарека шоуто, което той разигра това лято пред „Росенец“, освен като флашмоб.

 

На всеки мислещ човек би трябвало да е ясно, че няма как да пребориш, която и да е мафия само с продуктово позициониране, селфи-стик и търкаляне в пясъка. За мен, поне, подобно поведение е инфантилно.

 

Има един известен психолог от началото на миналия век, който се казва Якоб Морено. Същият е сочен за баща на психодрамата и за първият психолог, обозначил и описал до какво объркване на личността води смесването на различните ни социални роли. Тъй като ако не знаете, всички ние имаме различни социални роли, които “играем” пред публика всеки един Божи ден от нашия зрял живот. Ролята на баща, на съпруг, на любовник, на професионалист, на политик или на бохем, са различни социални роли. Когато човек започне да използва инструментариума от бохемската си роля на професионалната си сцена например, то това неминуемо води до проблем, а този проблем най-често изглежда крайно инфантилно отстрани.

 

Но той проблемът е и в друго. Той е в това, че подобен миш-маш от неадекватно публично поведение, почти никога не постига предварително поставената цел просто защото, то е напълно неефективно.

 

Продължавам да гледам в телевизора.

 

Започва „На кафе“ с Гала. Явно, тъй като днес е 15 септември, виждам как Гала и многолюдната и ТВ компания подскачат непонятно из екрана и превзето се замерват с хартийки.

 

Викам си, сигурно се опитват да изглеждат забавни, стремят се да привлекат вниманието на зрителя, искат да са различни, живи и модерни. Да, де, ама какво всъщност излиза? Излиза единствено, че изглеждат инфантилно.

 

И продължавам да си мисля, че книгите на Морено трябва да се превърнат в задължително четиво за хората над 40 години. Най-малкото, защото всички сме свидетели, как у нас един куп публични лица драматично бъркат своите социални роли и накрая се превръщат само тъжен смях. И публичен провал.

 

Накратко – пълен инфантилизъм се шири, не само от телевизора, но и от целия ни публичен живот. За Бойко и компания пък въобще няма нужда да говоря. Там всичко е ясно - Банкя напада Кърджали с дамски превръзки.

 

Продължавам да гледам в телевизора.

 

Появява се Марешки. Заява, че не бил виновен.

 

Възможно е, мисля си аз, ама кой точно Марешки не е виновен? Марешки политикът, аптекарят, бензинджията, русофилът, парламентаристът, или плажният гларус от Варна? Защото Марешки също е перфектен пример за това, какво означава да не различаваш своите социални роли. И вследствие на горното да създаваш единствено хаос в своя и в живота на другите около теб, като от всичко това пък като краен резултат да имаш единствено потресаваща неефективност.  

 

Защото, уважаеми, само го погледнете, горкия. Близо 4 години прави кълбета пред кого ли не от властимащите, а накрая същите те му дадоха ефективна присъда. Не е смешно, тъжно е. И неефективно. И инфантилно.

 

И вече съвсем накрая.

 

Ако Морено беше жив, щеше да бъде очарован от нашето българско общество. За такова експериментално поле той не е мечтал дори преди 150 години в Букурещ. Е, щеше и да ни се посмее малко, ама, то умен човек какво друго да прави в този селски, неграмотен цирк?

 

Освен може би да се мисли за умен, докато реално се държи като пълен инфантил.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 15 Септември 2020 10:38
  Сватовници на неприличието

  Ето три скорошни истории, които откриват нови хоризонти пред бруталното неприличие в българската политика.

 • Вторник, 15 Септември 2020 10:38
  Караянчева с нова глупост! Христо Иванов протестирал там където имало интернет!

  Заместникът на лидера на "Да, България" Христо Иванов Ивайло Мирчев публикува ново скандално видео с участието на шефката на Народното събрание Цвета Караянчева от партийна сбирка на ГЕРБ в последните седмици. От видеото става ясно, че депутатка номер 1 смята акциите на Иванов за "показни", защото той ходел само там, където имало интернет, за да излъчва наживо във фейсбук политическата си активност. 

 • Вторник, 15 Септември 2020 10:38
  Христо Иванов разбуни десните – готви се за коалиция с ГЕРБ

  Лидерът на „Да, България“ се впусна в търсене на „нормални“ симпатизанти на управляващата партия

  Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов разбуни дясното вчера вечер с изявление, противоречащо на всички мотиви за протеста досега, че не е изключена коалиция с ГЕРБ в бъдеще след парламентарния вот, стига в партията на управляващите да не присъства лидерът й Бойко Борисов.

  Хипотезата, изразена от бившия правосъден министър в кабинета „Борисов-2“ докара до лудост социалните мрежи, които се нажежиха до краен предел с искане за незабавно уточнение на Ивановите думи и разграничаване от ГЕРБ не само като партия на Борисов, но и като формация в цялост.

  „Отговорът на въпроса „с кого“ ще го даваме в края на кампанията. Сега искаме мандат, за да променим политическата система, за да можем да модернизираме България навременно, за да не загубим технологичния преход, който ни предстои“, каза Иванов пред БНТ, попитан с кого може да се коалира „Демократична България“.

  „Централният модел, който си поставяме със създаването на тази коалиция, е моделът „Борисов – Пеевски“. И не можем да приемем каквото и да било оставане на Борисов в каквато и да е политическа роля, не просто в премиерска роля, тъй като става въпрос за един човек, който е носител на много тежки зависимости и е олицетворение на този модел заедно с Пеевски, който беше наречен „съпремиер“, каза Иванов. „Какво е ГЕРБ без Борисов? Това предстои да научим. Да видим дали нормалните хора в ГЕРБ, каквито има, ще съумеят достатъчно да се разграничат от това явление и състояние. Аз се съмнявам, но нека да видим“, заяви той пред водещия на „Панорама“, с което даде възможност за общ фронт на демократите с „нормалните“ гербери.

  От КОД на бившия здравен министър д-р Петър Москов, който също бе министър на Борисов, тутакси се разграничиха от изявлението на Иванов.

Оставете коментар