Неделя, 27 Май 2018
Събота, 11 Февруари 2017 17:39

Политикът, който има реален шанс да промени съдбата на Европа

Не всеки ден се случва брадат евродепутат да разцъфне в политическа звезда с шанс за висока позиция в следващото правителство на страната си, а вероятно и да промени съдбата на Европа. Мартин Шулц обаче направи точно това, пише FT в свой анализ.


За по-малко от три седмици бившият председател на Европейския парламент (ЕП) се хвърли с главата надолу в политиката в Германия, пое ръководството на Социалдемократическата партия и стана основен конкурент на Ангела Меркел за канцлерския стол.
Остават само осем месеца до генералните избори в Германия и Шулц даде такъв тласък на рейтингите, че дори привидно невъзможното се очертава като вариант – Меркел да претърпи поражение. Нищо, че досега тя играеше ролята на „котва“ и „фар“ за стабилност в Европа на фона на популисткия бунт.
„Промяната е сериозна, защото той протегна ръка към хората и заигра по емоционалната им струна“, коментира социологът Торстен Шнайдер-Хаазе от изследователската агенция Emnid.
На пръв поглед ветеранът от Брюксел не е нито ново лице, нито пък е революционер. През последните две десетилетия той беше тясно свързан с Европейския съюз (ЕС). Известен с избухливия си нрав, Шулц обаче има огромни амбиции, които е култивирал с тежките си неуспехи в миналото. Младежките му надежди за професионална футболна кариера например са попарени заради контузия и това го е тласнало към алкохолизма.
В крайна сметка Шулц изпълзява от пропастта, отваря книжарница и става кмет, а след това стига и до Брюксел. Липсата на висше образование компенсира с лакомо четене. Той обаче остава нещо като аутсайдер – и следователно новост, в политическите елити, доминирани от академични титли.
„Изкачването на Мартин Шулц, който е от по-скромен произход, към върха е доста убедително“, посочва Аксел Шефер, политик от социалдемократите, който го познава добре.
Рейтингът на партията се изкачи до 30-31%, след като Шулц замени непопулярния Зигмар Габриел. Според проучване, осъщесвено за в. Bild, партията дори излиза по-напред от консервативния блок на Меркел.
Социолозите казват, че той се появява тъкмо навреме, защото Ангела Меркел е изключително уязвима заради политиката й за бежанците, а за много германци крайната Алтернатива за Германия не е опция.
В някои страни от ЕС кариерата в Брюксел се оказва фатална за вътрешнополитическите амбиции на много хора. В Германия обаче ЕС остава популярен въпреки възхода на националистическата Алтернатива за Германия. Самият Шулц нееднократно сам е коментирал, че не се смущава от службата си в ЕС и даже я определя като „комплимент“.
Източник: investor.bg

Оставете коментар