Петък, 23 Февруари 2018
Неделя, 10 Септември 2017 12:50

Соломон Паси: Нормално е Азербайджан да плаща, за да си лъска имиджа

Доверявам се на министъра на финансите, че няма престъпление, каза бившият външен министър по повод замесването в скандала на Калин Митрев

Няма нищо нередно в това, че Азербайджан си лъска имиджа. Това коментира пред бТВ президентът на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси във връзка с разследването, според което близо 3 милиарда долара са гарантирали имиджов комфорт на президента на Азербайджан Илхам Алиев. В скандала бе замесен и българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие - Калин Митрев, съпруг на генералния директор на Юнеско - Ирина Бокова.

„Не мога да разбера как една супер богата държава като Азербайджан, която може и да печата пари, има нужда да пере пари. Това, че те плащат, за да си подобряват имиджа по света, е напълно нормално”, коментира Паси.

„Съпругата на Илхам Aлиев беше в България преди няколко години и направи щедро дарение във Велико Търново за културни и археологически дейности. Това също може да го броите като част от лъскане на имиджа. Защо тогава не е възникнал този въпрос, а сега възниква”, попита бившият външен министър.

Във връзка със замесването на Митрев Паси подчерта, че доверява на министъра на финансите Владислав Горанов, че няма данни за престъпление. Според Паси обаче е неприятно, че България се замесва в такъв скандал. А най-неприятното било, че у нас има хора, които с мазохистично удоволствие се радват за това.

Паси не пожела да коментира дали Митрев трябва да бъде отзован от ЕВБР. „Кой съм аз, че да съветвам премиера по такива въпроси”, каза в отговор на въпрос бившият външен министър. По думите му всяка държава във всеки един момент може да изтегли свой представител.

България може да изиграе сериозна роля в отношенията на ЕС със Северна Корея, коментира още в разговора Соломон Паси. „ЕС може да лансира един Хелзински процес за демократизацията на Северна Корея”, изтъкна бившият външен министър. Той посъветва властите у нас са вдигнат нивото на посолството на България в Пхенян. „България е много добре приета в Пхенян и ако някой може да даде съвети на тези хора, това са държави, на които те имат доверие”, аргументира се Паси.

В разговора той потвърди, че синът му Исак е член на БСП. „При нас съм проследил, има семейна традиция, вече 5-6 поколения сме участвали в политиката и неизменно никой син не следва партията на баща си. В това отношение моят син очевидно е спазил традицията”, отбеляза той. Паси обаче подчерта, че този факт нито го ядосва, нито го натъжава. „Напротив, ако някой може да помогне на една партия да се реформира, това би било чудесно”, посочи той.

Оставете коментар