Четвъртък, 21 Юни 2018
Сряда, 13 Септември 2017 11:54

Жан-Клод Юнкер: България и Румъния трябва незабавно да влязат в Шенген!

Това заяви в годишната си реч за състоянието на Европейския съюз председателят на Европейската комисия

България и Румъния трябва незабавно да влязат в Шенген. Това заяви в годишната си реч за състоянието на Европейския съюз председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Думите му бяха посрещнати с продължителни ръкопляскания в Европарламента.

Юнкер се обяви и за въвеждане на единна европейска валута във всички държави на Съюза, включително и по-бедните източноевропейски страни. За да стане това обаче те трябва да са изпълнили условията за еврозоната. Юнкер съобщи, че за тази цел ще бъде създаден специална предприсъединителна структура.

Юнкер даде ясна перспектива и за членството на страните от Западните Балкани в ЕС. Той обаче поясни, че това няма как да стане в сегашния мандат. До 2025 г. обаче ЕС може да има около 30 членове.

Акцент в речта на председателя на Еврокомисията бяха равните условия в Европа. В тази връзка той се обяви за еднакво заплащане на труда, което пряко засяга проблема с командированите работници в страни на ЕС. Проблемът бе поставен от френския президент Еманюел Макрон. Юнкер говори и за това, че качеството на храните в ЕС трябва да бъде еднакво във всички страни. Всички държави обаче трябва да спазват и законите, каза Юнкер. Това бе директен упрек към Унгария, която обяви, че няма да се съобрази с решението на Европейския съд в Люксембург.

Вятърът духа в платната на Европа, обяви Юнкер в речта си пред евродепутатите и членовете на ЕК.

В обозримо бъдеще Турция няма шансове да се присъедини към Общността, смята председателят на ЕК. Юнкер припомни, че правосъдието и основните ценности са най-важните точки в присъединителните преговори на всички държави, кандидатстващи за членство в ЕС, а до този момент Турция не е показала, че споделя европейските виждания по тези въпроси.

От известно време Турция стремително се отдалечава от ЕС, коментира Юнкер в речта си пред депутатите в Страсбург. Той разкритикува властите в Анкара заради преследването на предсавителите на медиите в страната, като същевременно призова за освобождаване на задържаните европейските журналисти.

„Обръщам се с призив към властите в Турция - освободете нашите журналисти, нека те да си отидат!", заяви Юнкер в годишната си реч за състоянието на ЕС.

Председателят на ЕК допълни: „Престанете да обиждате нашите държави и правителствените лидери, като ги наричате фашисти и нацисти“.

Съгласно думите на Юнкер, Европа е „континент на зряла демокрация“.

„Тези, които съзнателно го оскърбяват, унищожават всички възможности за изграждане на мостове. Понякога имам чувството, че някои хора в Турция искат да изгорят всички мостове, а след това обвиняват ЕС за разрива в преговорите за присъединяването на страната (към Съюза)", коментира люксембургският политик.

От друга страна обаче, председателят на ЕК увери, че както и по-рано, Европа „протяга ръка“ за приятелство с Турция. „Все още протягаме ръка към великия турски народ и всички онези, които са готови да сътрудничат с нас на база нашите ценности“, завърши Юнкер.

Оставете коментар