Сряда, 26 Септември 2018
Понеделник, 25 Септември 2017 21:07

Кой скри кървавото завещание на Борислав Манджуков

Вижте у кого е голяма част от наследството му днес


Както стана печално известно, пропагандно шумната „акция“ на МВР, ГДБОП и прокуратурата, начело с бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, известен като „Гелосаното“, понастоящем изживяващ се като политик, крепящ пеша на Волен Сидеров, свързана с „разкритие“ на „варненските килъри“, които „убили и поръчали“ Борислав Манджуков, приключи, прогнозирано от АФЕРА от първия ден на оповестяването и – с пълно фиаско.

Обвиненията към „варненските килъри“ се спукаха като балон, поради факта, че още от самото начало нямаше и едно читаво, и дори елементарно доказателство, че са свързани с убийството на Борислав Манджуков.

И така – поръчителите и изпълнителите на убийството на варненския бизнесмен Борислав Манджуков продължават да се подвизават на свобода и нито ГДБОП, нито МВР имат очевадно желание да ги заловят. Имаха „по –важна работа“ досега – да си измислят „килъри“ за пред медиите, обществеността и за пред Европата – как ловят „килъри“ на килограм и „борят“ организираната престъпност.

милен райков

Милен Райков

През това време бившият съдружник на Борислав Манджуков – собственикът на дискотеките във Варна “ПРЕМИУМ” и ”ПРЕМИУМ БИЙЧ”, известни и с компрометиран алкохол и пребити клиенти по мутренски – Милен Райков, син на небезизвестния от близкото миналото барман в бар „АСТОРИЯ“ Димитър Райков-Мушо, върти сериозен бизнес с развлекателни заведения, строителство и хотелиерство в град Варна, както и в Истанбул.

Възходът му започва в краят на 90 – те. Младото момче, с празен джоб, но с амбиции за успех се завърта около вече успелия Борислав Манджуков, с когото са делили един чин в класната стая. Приятелството и отношенията им са повече от добри. Борислав Манджуков помага на Милен Райков със средства и му дава определени ежедневни задачки с цел да изкара някой лев.

Първите стъпки в съвместния им бизнес започват през 2000 – та година. Тогава Милен Райков става управител на откритото от Борислав Манджуков заведение с култово име „БУЛГАРИ” в морската столица. За кратко време заведението става хит във Варна. С годините Милен Райков печели доверието на Манджуков. След избиването на вложените от страна на Манджуков средства, Милен Райков става негов официален партньор в заведението.

Напред във времето двамата доразвиват отношенията си. През 2009 година Милен Райков става фиктивен собственик на два хотела - хотел „Еделвайс“ и хотел „Астория“, намиращи се в к.к Златни Пясъци – част от активите на Манджуков. По – късно и на трети хотел „Роял Парк”- Банско. И други дружества фиктивно са прехвърлени на Милен Райков, както и на хора около него, по нареждане на Борислав Манджуков.

Нещата им вървят добре, докато един ден Борислав Манджуков пада убит. През 2014 година Борислав Манджуков е разстрелян пред кооперацията в която живее в град София. Най – вероятно поръчката за убийството идва от неизвестни негови „симпатизанти”, с които има бизнес отношения. Трета година нито ГДБОП, нито МВР, нито „Криминална“ са установили кой е дръпнал спусъка, още по-малко кой е поръчал убийството.

След смъртта на Борислав Манджуков, Милен Райков се оказва крупен бизнесмен и собственик на редица активи на стойност милиони левове. Хотелите, симулативно дошли при него, след 2014 година се прехвърлят по няколко пъти и собствеността бива променяна. Като например хотел „Роял Парк–Банско“ бива закупен от майката на Райков, на цената на един апартамент в центъра на Варна.

Организират се фиктивни заеми на хотелите към фирми, като фирмите заемодатели са собственост на офшорни компании, зад които дали стои Милен Райков е въпрос разследващите да проверяват, още повече, че има съмнения, че това се прави с цел защита за пред семейството на Борислав Манджуков, ако си поиска правата по завещанието.

Със семейството на убития Борислав Манджуков, Райков контактува доста дейно по времето, в което дейно върви в началото разследването по убийството. Според данни от семейството, той е диктувал правилата и съветвал как да протичат разговорите пред органите на МВР.

По негово настояване към майката на Борислав Манджуков, Милен Райков получава информация за бизнес и финансови контакти на свързаните с Манджуков лица.

Използвайки тази информация, Милен Райков инкасира за собствени нужди активи, дружества и финансови средства, които не са били негова собственост, а част от наследството на Борислав Манджуков. Наследството на Манджуков прехвърля на свои близки и роднини.

Всички нови придобивки около семейството му и неговия кръг са след месец март 2014 година.

През цялото време на близостта му със семейството на Борислав Манджуков, Милен Райков внушава как определени групи от ъндърграунда във Варна имали интереси да заграбят имането на Борислав Манджуков, като гарантирал, че е в състояние да ги неутрализира. Райков уверявал и изпадналата в тежко психическо състояние от преживения стрес майка на Борислав Манджуков, че единствено той може да и гарантира, и да защити интересите и.

След продължило повече от година прехвърляне на имоти, средства ,фирми и други активи, се оказва, че наследството на Борислав Манджуков е усвоено и придобито от Райков и негови близки. При запитване от страна на майката на Борислав Манджуков какво се случва, Райков е рязък, че няма какво да търсят, защото Манджуков бил негов длъжник и той си прибирал нещата.

На практика семейството на Борислав Манджуков е оставено без бизнеси и без средства. Некоректното отношение стига и дотам, че са отнети автомобилите на майката и сестрата на Манджуков, закупени на лизинг и изплащани от тях, като Милен Райков категорично отказва да прехвърли собствеността им, тъй като се водят на негово дружество. Той ги отнема и ги продава.

И докато по телевизиите ексглавният секретар на МВР „Гелосаното“, заедно със служби и прокуратура, тръбят как били разкрили „варненските килъри“ на Манджуков, Милен Райков забогатява рязко.

Три години след убийството на Манджуков вече е ясно, че килърите не са открити, а „разкритите“ „варненски килъри“ нямат нищо общо с убийството.

грета генчева

Грета Генчева

Чрез близката до Борислав Манджуков приживе Грета Генчева, собственичка на Фирма „ЕЛЕГАНТИСИМА-КА” ЕООД, която е участвала за проект с Борислав Манджуков по програма за развитие на селското стопанство от Държавен фонд земеделие за финансиране и изграждане на база за рафиниране на олио с проект номер УТ 23.2-14, през 2014 година (малко след смъртта на Борислав Манджуков) по сметката на фирма „ЕЛЕГАНТИСИМА-КА” ЕООД постъпва сумата от 1,820,000 лева.

Одобреният проект с отпуснати средства обаче така и не се случва. Сумата се усвоява чрез различни фиктивни плащания под контрола на Милен Райков, след което Фирма „ЕЛЕГАНТИСИМА-КА” ЕООД сменя собствеността си на няколко пъти.

Разплащателната агенция осъществява контрол, но не вижда нищо „нередно” и не взима мерки за разследване относно въпросния проект.

Пред лица от „ъндърграунда” на Варна, Милен Райков показно декларира, че бил в перфектни отношения и имал подкрепата на известна варненска икономическа групировка, като един от лидерите и и до ден днешен се водел на адресна регистрация на адреса на баща му. Дали е хаберлия обаче въпросният лидер на икономическия холдинг, не е много ясно.

Запознати твърдят и че съществуват проблемни взаимоотношения със силови структури от бившата ОНД, с които има наличие на неуредени финансови отношения.

За да гарантира своята сигурност, Милен Райков се движи с последен модел брониран поръчков мерцедес S-класа за 200 000 евро с култовия номер Х3000ХХ. Колата е собственост на неговия брат Невен Райков. Движи се със солидна охрана, както и постоянна охрана по местоживеене на кооперацията в местност Евсиноград.

Това лято името на Милен Райков изскочи и от „ресторанта“ на Морска гара, който се вдига с кран във въздуха на 30 метра, напоително платено рекламиран в сутрешно предаване на bTV.

Автор: Андрей Червенков

Източник: afera.bg

Оставете коментар