Петък, 21 Септември 2018
Събота, 07 Октомври 2017 16:28

Ген. Кирчо Киров: Част от Великите сили нямат интерес Европа да бъде единна

Мадрид и Барселона ще търсят допирни точки, убеден е той

Част от Великите сили нямат интерес Европа да бъде единна. Това каза в предаването „Метроном” на Радио „Фокус” ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002 – 2012 г., по повод събитията около референдум в Каталуния, придружен с кървави сблъсъци, който постави въпроса не само за целостта на Испания, а и на Европейския съюз.

Ген. Киров смята, че вероятно ще има смекчаване на отношенията между Мадрид и Барселона. Допирни точки ще продължат да бъдат търсени за това Каталония да не бъде отцепена от Испания, каза още той.

Ген. Киров направи паралел с Балканите и според него именно заради идеята за разединение на Европа се подкрепят сепаратистки движения и отклонения от нормалната политика.

„Балканите винаги са били регион, в който сепаратизмът е процъфтявал. Мисля, че от тази гледна точка Балканите не могат да бъдат поне до момента исторически добрият пример. Но ако погледнем в една краткосрочна прогноза, мисля че сепаратизмът на Балканите, така както е овладян в едно относително нормално статукво към момента, ще продължи да се развива“, коментира ген. Киров.

Оставете коментар