Сряда, 17 Октомври 2018
Понеделник, 30 Октомври 2017 20:06

Проф. Радослав Гайдарски: Опозицията срещу Корнелия Нинова сви опашка! Уплашиха се да не ги освиркат

С промяната в устава на БСП се наруши уюта на дългогодишните червени депутати, смята бившият здравен министър и член на Изпълнителното бюро на БСП

Опозиционерите срещу Корнелия Нинова свиха опашки, уплашиха се да не ги освиркат.

След поправките в устава, според които лидерът се избира от цялата партия, не могат да я свалят на никакъв форум, освен ако тя сама не си подаде оставката.

Това заяви в предаването "Лице в лице" проф. Радослав Гайдарски, член на Изпълнителното бюро на БСП и бивш министър на здравеопазването. Той коментира проведената в събота сесия на 49-ия конгрес на БСП и оставката днес на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.

„Тези хора, които непрекъснато излизат по медиите и говорят много неща срещу БСП – на конгреса ние ги поканихме да станат и да говорят. Там беше и Гергов, и Ангел Найденов, там беше и Георги Божинов – всички са бивши членове на Изпълнителното бюро.

Ние всички сме приятели, стари партийни другари сме. Но само Атанас Мерджанов има смелостта да стане и да говори“, каза проф. Гайдарски. И обясни защо според него е станало така: „Ситуацията беше тежка за тях, защото щяха да ги освиркат хората. Те разбраха каква е ситуацията и затова си свиха опашките!“

Според проф. Гайдарски голяма част от опозиционерите в червените редици са несменяеми депутати, председатели на областни структури, които са си създали един партиен уют, а новият устав е ударил по тази система. Новият устав не разрешава да си депутат повече от три пъти, припомни членът на соцръководството.

„Министерството на здравеопазване е свързано с целия народ. Министерството на просветата, например, отговаря за децата от 5-6 годишна възраст, а министерството на здравеопазването отговаря за човека от преди раждането му до дълбока старост“, обърна внимание проф. Радослав Гайдарски, преди да коментира оставката на проф. Николай Петров.

„Познавам много добре проф. Петров, не съм допускал, че той може да бъде въвлечен в такава неприятна история. А тази история е доста неясна. Аз бях във Военна болница днес, защото съм рецензент на двама млади хора – най-младите доценти, хората там са доста объркани, те знаят за този случай, но не им беше ясно точно какво е станало. От морална гледна точка проф. Петров правилно е подал оставка“, каза проф. Гайдарски.

„За милионите. Не става дума за обикновените лекари, а за хората, които ръководят съответните болници. Когато бях министър парите бяха една трета отколкото са сега. Но непрекъснато нарастват и болничните заведения. Националната здравна карта бе приета година, след като напуснах. Но се смени правителството и ние нямаме национална здравна карта. С политиката, която провеждат отделните правителства, има нещо сбъркано в системата за здравеопазването. В Пловдив има 25 частни болници, в Пазарджик – пет. Парите се разпределят по тези структури“, продължи Гайдарски. Затова, въпреки че средствата за здравеопазване днес били три пъти повече, отколкото по времето, когто той бил министър, те все не стигали.

Ако болниците бяха останали същите, като по мое време, можехме да удвоим и утроим заплатите на лекарите, посочи бившият здравен министър.

Ако правителството не вземе строги мерки за ограничаване на размножаването на болниците, ще изпаднем в още по-тежко положение.

Оставете коментар