Петък, 19 Октомври 2018
Понеделник, 04 Декември 2017 18:02

Убиха бившия президент на Йемен Али Салех

Шиитските бунтовници са взривили дома му

Бившият йеменски президент Али Абдула Салех е бил убит, след като проиранските шиитски бунтовници хути са обстрелвали колата му в столицата Сана. Това съобщиха и медии на хутите, и източници на саудитската телевизия "Ал Арабия". Предишни съобщения гласяха, че Салех е загинал, след като бунтовниците са взривили дома му.

По-рано "Ройтерс" съобщи, че сградата е била взривена, като се позова на очевидци. Силите на някогашния президент, управлявал 22 години обединен Йемен (а преди това още 12 години Северен Йемен) до 2012 г., бяха съюзници на подкрепяните от Иран хути, воюващи с ръководената от Саудитска Арабия коалиция и със сегашния президент Абд Рабу Мансур Хади.

Преди броени дни обаче той опита да се откъсне от тях и да преговаря с опозицията, след като между него и хутите се породиха спорове как да управляват територията, която контролират. Салех предложи на Хади и Саудитска Арабия да обърне "нова страница" в отношенията с тях, ако блокадата на страната бъде преустановена, и в резултат шиитските бунтовници го обвиниха в "преврат". Телевизия "Ал Джазира" цитира базиран в Сана активист, според когото към понеделник след обяд хутите са отвоювали от силите на Салех по-голямата част от владяната от тях територия в столицата.

Салех беше свален през 2012 г. на фона на масови протести, които започнаха още в началото на Арабската пролет година по-рано.

Малко след първото съобщение от радиото на вътрешното министерство в Сана - контролирано от хутите - социалните мрежи в Йемен започнаха да разпространяват снимки на тялото на мъж, който прилича на Салех.

Йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади заповяда на войските си да отвоюват контролираната от хутите столица с подкрепата на арабската коалиция, съобщиха "Франс прес" и БТА, като се позоваха на член на неговия антураж.

Най-малко 125 души са убити и близо 240 са ранени при боевете през последните пет дни, съобщи Международният комитет на Червения кръст. Над 8600 са загиналите, а почти 50 000 - ранените в хода на гражданската война. Стотици хиляди са засегнати от глад и епидемия от холера в страната. Над 20.7 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ.

Оставете коментар