Петък, 21 Септември 2018
Четвъртък, 01 Февруари 2018 10:41

Скандал в НС за минута мълчание, управляващи скочиха и срещу Караянчева

Депутатите почетоха с минута мълчание жертвите на комунизма. Пленарната зала обаче се превърна в арена на политическа битка. Предложението направи Спас Гърневски от ГЕРБ, но след това Йордан Цонев от ДПС призова да бъдат почетени и жертвите на „възродителния процес” срещу турското малцинство, извършен отново по време на комунизма.

Думата взе Валери Жаблянов от БСП, който обясни, че историята е по-различна и обясни как е имало борба с монархофашизма. След като Жаблянов приключи, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви 1 минута мълчание с думите: „Колеги, предлагам да подкрепиме с едноминутно мълчание жертвите на комунизма и жертвите на „възродителния процес”. Жаблянов, който още не беше слязъл от трибуната, заяви: „Предлагам да бъдат почетени жертвите на фашизма, десетките, стотици разстреляни партизани, войниците от отечествената война, обесени, убити в затворите на обществената безопасност, да бъдат почетени Гео Милев…” Цвета Караянчева спря микрофона на Жаблянов. Караянчева накрая пак обяви: „Едноминутно мълчание за жертвите на комунистическия режим и жертвите на възродителния процес. Днес е 1 февруари, колеги”. Откъм редиците на БСП обаче се обадиха: "И на фашизма...". От последния ред Пламен Тачев от ГЕРБ пък крещеше гневно, че Валери Жаблянов се е изгаврил с минутата мълчание. Депутати от управляващото мнозинство недоволстваха, че Цвета Караянчева не е спряла микрофона на Валери Жаблянов навреме, при положение че той е говорил, без да е получил думата.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 01 Февруари 2018 10:41
  Цветанов отново плете интриги в БСП, държи се като нов шеф на МВР

  Весела Лечева: Похарчихте милиарди за ремонти, които знаем как правите

 • Четвъртък, 01 Февруари 2018 10:41
  Георги Свиленски: Чудите се как да сложите колани на правостоящите в градския транспорт, поне съм се къпал и съм чист, за да говоря

  "Не се занимавате с важните въпроси! Миналата седмица решихте правостоящите в градския транспорт на София да слагат колани. Фандъкова, жената се чуди какво да направи. Какви са тези циркове? Било мъжко поведение, че се подава оставка. Да, но не след една седмица, като е искана от премиера Бойко Борисов, а на следващия ден". 

  Това заяви в парламента Георги Свиленски от БСП по време на дебатите за оставките в кабинета. Той попита новите министри какво ще правят с вечния хаос в БДЖ, с концесията на летище "София", за Български пощи, потърси отговор и за ТОЛ системата. "Да дойде някой експерт и да обясни на гражданите за какво се харчат 180 млн. лева за тази система. Един министър се замисли, че всъщност не бил виновен за трагедията край Своге и оставката не била май поемане на отговорност. Какво е тогава отговорност? Да стане от министър зам.-министър ли? Коя оставка беше приета? На Теменужка Петкова, на Бисер Петков, на Делян Добрев ли? Така ли се прави? Да готвите Нанков за зам.-министър? Ако, г-н Борисов, бяхте ни предложили всички оставки на кабинета, БСП щеше да ви подкрепи", заяви Свиленски.

  По повод "скандала" със СПА процедурите, депутатът подчерта, че е ходил на басейн и поне се е къпал, за да е чист, за да говори.  

 • Четвъртък, 01 Февруари 2018 10:41
  Депутатите въведоха задължителни колани в автобуса

  Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за пътниците и с устройство за мобилно видеонаблюдение. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се изменя Законът за автомобилните превози.

  Текстовете бяха приети със 79 гласа „за” и 20 въздържали се. Изискването за оборудване с колани влиза в сила в 9-месечен срок от обнародването на промените, а за видеорегистраторите – в 18-месечен срок.

  Изискването за обезопасителни колани няма да се прилага за моторни превозни средства при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км.

  Превозвач, който допусне извършване на превоз на пътници с моторно превозно средство, което не е оборудвано с обезопасителни колани, ще се наказва с глоба или имуществена санкция от 3000 лева, а глобата за водача ще е 500 лева.

  Към момента българското законодателство предвижда санкция от 50 лева за пътник, който не е поставил колан, припомниха вносителите на промените от ГЕРБ, посочва БТА.

Оставете коментар