Четвъртък, 21 Юни 2018
Четвъртък, 01 Февруари 2018 10:41

Скандал в НС за минута мълчание, управляващи скочиха и срещу Караянчева

Депутатите почетоха с минута мълчание жертвите на комунизма. Пленарната зала обаче се превърна в арена на политическа битка. Предложението направи Спас Гърневски от ГЕРБ, но след това Йордан Цонев от ДПС призова да бъдат почетени и жертвите на „възродителния процес” срещу турското малцинство, извършен отново по време на комунизма.

Думата взе Валери Жаблянов от БСП, който обясни, че историята е по-различна и обясни как е имало борба с монархофашизма. След като Жаблянов приключи, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви 1 минута мълчание с думите: „Колеги, предлагам да подкрепиме с едноминутно мълчание жертвите на комунизма и жертвите на „възродителния процес”. Жаблянов, който още не беше слязъл от трибуната, заяви: „Предлагам да бъдат почетени жертвите на фашизма, десетките, стотици разстреляни партизани, войниците от отечествената война, обесени, убити в затворите на обществената безопасност, да бъдат почетени Гео Милев…” Цвета Караянчева спря микрофона на Жаблянов. Караянчева накрая пак обяви: „Едноминутно мълчание за жертвите на комунистическия режим и жертвите на възродителния процес. Днес е 1 февруари, колеги”. Откъм редиците на БСП обаче се обадиха: "И на фашизма...". От последния ред Пламен Тачев от ГЕРБ пък крещеше гневно, че Валери Жаблянов се е изгаврил с минутата мълчание. Депутати от управляващото мнозинство недоволстваха, че Цвета Караянчева не е спряла микрофона на Валери Жаблянов навреме, при положение че той е говорил, без да е получил думата.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 01 Февруари 2018 10:41
  Гавра! Веско Маринов пя на министерска инициативи за деца (Видео)

  Тормозят хлапетата с музиката на бабите им. "Свършиха певците. Вече няма кого друг да поканим!", гневят се родители. 

 • Четвъртък, 01 Февруари 2018 10:41
  Драгомир Стойнев: Протестирахме срещу произвола на мнозинството, който си позволява

  „Остро протестираме срещу произвола на управляващото мнозинство. Напуснахме пленарна зала в знак на протест срещу начина, по който управляващите налагат авторитарен режим и стил на управление на НС“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред журналисти в парламента. Той подчерта, че не е нормално, в последния момент, да се променя дневният ред на парламента и по този начин да се лиши опозицията от възможност за водене на конструктивен дебат в полза на българските граждани.

  „По този начин не може да се работи. Това е знак към управляващите, които търсят единствено и само скандали в НС“, категоричен е народният представител. „Този авторитарен стил на председателя на НС смяхме за отминал, но за съжаление, той продължава. Това ръководство на НС не може да формулира дневния ред дори за една седмица, а очакваме от правителството да формулира визия за развитие на страната. Тук се работи ден за ден, няма никаква последователност“, каза още Стойнев. Според него единственото им желание е да се приемат закони, които са в нечий интерес и може дори и след месец да бъдат поправени. „Прави се опит да отклоняване на вниманието от отстраняването на председателя на Здравната каса проф. Плочев. Той извади на дневен ред скандална информация за задлъжнялост на Касата спрямо други Каси и поради тази причина за невъзможност на българските граждани да получат качеството здравеопазване“. Стойнев подчерта, че народните представители са избрани, за да работят за българските граждани.

  „Не случайно и законопроекти на опозицията не влизат в дневния ред. Но когато те решат, в последния момент са готови да вкарат, нарушавайки правилника, отделни законопроекти“, посочи той. По неговите думи Цвета Караянчева днес е нарушила правилника. „Тя има право да промени дневния ред, единствено и само, в изключителни случаи. Кое е изключителното днес? Толкова ли не можеха в сряда да предложат дневен ред? Толкова ли е трудно да се планира за три дни?“, попита Драгомир Стойнев.

 • Четвъртък, 01 Февруари 2018 10:41
  Нов скандал в парламента: Депутатите от БСП напуснаха пленарната зала, заради Рамазан байрам НС остана без кворум

  Депутатите от БСП напуснаха пленарната зала. Те са гневни на колегите си от ГЕРБ, че вкарват извънредни точки в дневния ред и поискаха да се обсъждат другата седмица във вторник. След като Цвета Караянчева не прие предложението им, те напуснаха заседанието и поискаха поименно преброяване, която председателят на парламента направи. Заради Рамазан байрама обаче отсъстваха масово депутати от ДПС. След като беше изпълнена процедурата, се оказа, че в залата има 114 души и не достигат 7 народни представители. Караянчева даде 15 минути почивка и се опита отново да събере кворум, но този път депутатите бяха още по-малко - 105. Волен Сидеров иска от Караянчева да накаже "група хулигани" от БСП. Тя се съобрази с предложението на Вежди Рашидов и прекрати заседанието и реши да няма парламентарен контрол.

Оставете коментар