Вторник, 20 Март 2018
Четвъртък, 01 Февруари 2018 10:41

Скандал в НС за минута мълчание, управляващи скочиха и срещу Караянчева

Депутатите почетоха с минута мълчание жертвите на комунизма. Пленарната зала обаче се превърна в арена на политическа битка. Предложението направи Спас Гърневски от ГЕРБ, но след това Йордан Цонев от ДПС призова да бъдат почетени и жертвите на „възродителния процес” срещу турското малцинство, извършен отново по време на комунизма.

Думата взе Валери Жаблянов от БСП, който обясни, че историята е по-различна и обясни как е имало борба с монархофашизма. След като Жаблянов приключи, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви 1 минута мълчание с думите: „Колеги, предлагам да подкрепиме с едноминутно мълчание жертвите на комунизма и жертвите на „възродителния процес”. Жаблянов, който още не беше слязъл от трибуната, заяви: „Предлагам да бъдат почетени жертвите на фашизма, десетките, стотици разстреляни партизани, войниците от отечествената война, обесени, убити в затворите на обществената безопасност, да бъдат почетени Гео Милев…” Цвета Караянчева спря микрофона на Жаблянов. Караянчева накрая пак обяви: „Едноминутно мълчание за жертвите на комунистическия режим и жертвите на възродителния процес. Днес е 1 февруари, колеги”. Откъм редиците на БСП обаче се обадиха: "И на фашизма...". От последния ред Пламен Тачев от ГЕРБ пък крещеше гневно, че Валери Жаблянов се е изгаврил с минутата мълчание. Депутати от управляващото мнозинство недоволстваха, че Цвета Караянчева не е спряла микрофона на Валери Жаблянов навреме, при положение че той е говорил, без да е получил думата.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 01 Февруари 2018 10:41
  Вежди Рашидов предложи да се върне Ленинският съботник, подозира, че нарочно чупят ларгото, за да го компрометират

  Бившият министър на културата Вежди Рашидов се ядоса на репортерите и на случайните минувачи, които намират косури на столичното ларго. "Капнала една капка и веднага снимали. Хубаво е да има социалните мрежи, но на София ѝ трябва мотика. Тези млади 20-годишни деца да бяха хванали една лопата и да проведат Ленински съботник. Като има нередности, да ме дадат на прокурор. Аз съм строил ларгото, всичко е фактурирано. Да ме вкарат в затвора", заяви скулпторът. По думите му се води лична война срещу него. Рашидов отново заяви, че след този мандат на парламента ще излезе от политиката и ще се отдаде само на изкуство. Бившият министър оправда разпадащото се ларго с камионите, които натискали плочите. Той дори видя конспирация, че нарочно някой ходи да руши ларгото, за да се показва след това в медиите.

  "Аз Вежди Рашидов съм направил много. Критикуват ме хора, които не са сложили една тухла през живота си", каза още скулпторът. "Вие днес имате свободия на словото. Не помните какво беше по времето на комунизма", поучи водещите Рашидов. Той оправда скандалите в Обединените патриоти с различните характери на лидерите. "Бойко Борисов е един от най-смислените политици през последното десетилетие. С него се работи много спокойно. Бойко от политик стана много добър държавник. Ако днес българите спят спокойно, е защото Борисов не носи шербет, а прави дипломация", каза още Вежди Рашидов.

 • Четвъртък, 01 Февруари 2018 10:41
  Огнян Герджиков: Законите, които се коват, са популистки и никой не се съобразява с тях

  Законите, които се коват напоследък в България, са популистки и никой не се съобразява с тях. Това заяви бившият служебен премиер Огнян Герджиков в ефира на bTV на въпрос какво влияние могат да окажат промените в Търговския закон и дават ли те защита на работниците и служителите от несъвестни работодатели. Според Герджиков търговският закон не противоречи на българската конституция, а проблемът по-скоро трябва да се отнесе в това, че с тази промяна не се дават гаранции за работниците и служителите.

  "Тази промяна е удар във въздуха и ще доведе до затрудняване на стопанския оборот", уточни той. Герджиков взе отношение и по темата за промените в Закона за частната охранителна дейност. Той заяви, че не би трябвало да се стигне до връщане на така наречените мутренски времена на прехода.

  "Това показва, че хората не се чувстват защитени, а някои от тях са виждали полицаи само на картинка", каза още Герджиков и допълни, че кметовете на малките населени места търсят начин да осигурят спокойствие и сигурност на хората. По думите му сегашната уредба на института за неизбежна отбрана е добра и е уредена правилно. Герджиков изрази съжаление затова, че каквото и да стане в България, трябва задължително да се търсят промени в Наказателния кодекс. Това не води до стабилност в държавата, уточни той. "Решението, което трябва да се вземе, е да се гласува повече доверие на професионалнистите, а не на популистите", предложи бившият служебен премиер. Герджиков коментира и горещата тема за сделката на ЧЕЗ. Той заяви, че държавата може да иска да се включи в самата сделка, но това зависи най-вече от доброто желание на участниците в нея.

 • Четвъртък, 01 Февруари 2018 10:41
  Жорж Ганчев: Бойко Борисов започна да се ревнува сам

  Преди да стане кмет на София настоящият премиер ме е молил да кажа някоя добра дума в медиите за него. 

Оставете коментар