Петък, 21 Септември 2018
Петък, 02 Март 2018 08:18

Политологът Мария Пиргова: Сделката с ЧЕЗ ще доведе до скорошно преформатиране на властта и до предсрочни избори

Не може да приватизираш 1/3 от страната си с офшорни фирми. Правителството остави сделката на тъмно и не може да обясни кой е купувачът. Затова не трябва да се учудва на въпросите, които повдига президентът Румен Радев.

„Сделката с ЧЕЗ променя политическата ситуация. Тя е като плаващ пясък – колкото повече се мърдаш, толкова повече потъваш. Гинка Върбакова има харизма, тя съвсем не е героиня от фейсбук фолклора. Малко се изложихме, защото е непознато лице. Гаврейки се с нея, се гаврим със себе си. Борисов се разграничи първоначално, но след това каза, че държавата влиза, което се хареса на хората. Неприятно е, че ние не знаем кой стои зад това. Влизаме в един ръчен режим, в който Бойко Борисов трябва да решава всичко. Явно хората под него нямат неговия инстинкт. Обществото ни няма институционален имунитет. Ако някой иска да клати държавата, вижда се, че може да го прави много лесно. Властта няма как да печели от това. В процентно изражение това е поредното износване на материала. Ледът е много тънък и може да се счупи. Опасностите се трупат“. Това заяви пред BGonAir социологът Първан Симеонов.

„Тази сделка е една от най-мащабните, с които правителството ни се е заело. Българинът реагира като субект, когато се посяга на децата, на собствеността и на някои базови ценности, каквото е електроразпределението. Нашето правителство остави сделката някак на тъмно. Сътресението е много голямо, защото правителството не може да обясни кой купува. Борисов винаги е готов да даде крачка назад. Не можем подобни сделки да ги наречем частни при толкова голямо участие на българската и чешката страна. Правителството не трябва да се учудва на въпросите, които се задават от страна на президента. Това, което се случва, с много емоции наричаме скандали. Цялото ни законодателство е подготвено да се продава на неизвестни купувачи. Тези закони са правени от мнозинстовото в парламента. Още през 2004 г. има стратегия за раздържавяване. Като чуем за национализация, всичко живо скача. Дайте да видим как започна кариерата си Маргарет Тачър? Първо се одържавява, след това се приватизира. Тази сделка ще доведе до много скорошно преформатиране на властта и до предсрочни избори. Не може да приватизираш 1/3 от страната си с офшорки. Това не го виждат само българите, а и отвън. Нашето председателство се изчерпва с вътрешни скандали“, коментира политологът Мария Пиргова.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 02 Март 2018 08:18
  Рокадите на "Дондуков" 1 разсмяха до припадък Данаил Кирилов на трибуната в НС, бившият кмет на Пловдив го пита защо му чете траурни речи

  Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов не можа да спре смеха си една минута от трибуната на Народното събрание, докато представяше новите кандидатури в Министерски съвет. Припомняме ви, че трима министри си тръгват заради трагедията с автобуса край Своге. 

  Когато стигна до Валентин Радев и до дейността му като министър на МВР, Кирилов се разсмя от подвикванията на колегите му от БСП и от ГЕРБ. Той не можа да се спре, но след минута се стегна и продължи монотонната реч. Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов му направи забележка, че не е направил експозиция, а е дръпнал траурна реч. Той защити старите министри и заяви, че от НФСБ няма да подкрепят промените.  

 • Петък, 02 Март 2018 08:18
  Сидеров заподозря Бъчварова в пропаганда срещу кабинета

  Беше излишно това упорство от страна на президента, каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на Обединените патриоти и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

  Радвам се, че той се е коригирал, защото иначе влизахме в един конфликт, от който нямаше нужда. Следваше една битка напук, която е излишна и вредна за държавата. Така че поздравявам го за решението, не може държавата да стои без вътрешен министър. Всяко безвластие води до хаос, заяви Сидеров по повод подписването на указа за освобождаването на кандидата за министър на вътрешните работи Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

  Идеята на коалиционния съвет беше да се коригира това недоразумение, че той не е уведомен, което явно е засегнало неговото честолюбие. След като това беше беше направено, бавенето щеше да е тенденциозно, добави председателят на ПГ на Обединените патриоти.

  Нека това да е поука за бъдещи действия и да не оставя съмнения за пренебрегване и незачитане. Понякога липсата на разговор води до изостряне и излишно напрежение, посочи Сидеров.

  В отговор на въпрос за отношенията в Обединените патриоти, Сидеров заяви, че за подкрепата на кабинета коалиционните партньори са единни, а за оставките на тримата мнинистри са на различни мнения. Това обаче не пречи на гласуването на новите министри, там и трите партии сме "за", уточни Волен Сидеров.

  Той каза, че продължава да е на мнение, че началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова е неподходяща за поста. Избор на премиера е Румяна Бъчварова за шеф на кабинета, но ще продължа да напомням, защото е важна позиция. Нямам нищо лично, но виждаме, че някои от ударите срещу правителството дойдоха от приближени до шефа на кабинета. Не мога да коментирам дали има пряка връзка, но не е логично роднините на шефа на кабинета да са в противниковия лагер и да правят такива публикукации. Говоря за дописките срещу Манолев, които си бяха удар под кръста, непозволен, с който се прави опит да се блокира работата на правителството. На всеки кандидат-министър може да му се изкара такава рядка плетка, в която да излезе виновен. Има знаци, че шефът на кабинета може да саботира премиера. Когато имаш връзки с кръг, който назначаваше министри, да има такава обвързаност, за мен е конфликт на интереси. За мен тук премиерът се огъна за Манолев, но това е лично мое мнение, каза още Волен Сидеров.

 • Петък, 02 Март 2018 08:18
  Антон Кутев: Борисов бяга от проблемите си, като прехвърля всичко към по-ниските слоеве

  "Кабинетът упорито се разпада, а Бойко Борисов се опитва да го задържи с всички сили и средства, което не знам дали му е необходимо чак толкова", заяви пред БТВ депутатът от БСП Антон Кутев. Поводът за коментара му беше отложеното гласуване на трите министерски оставки и отказът на номинирания за транспортен министър Александър Манолев да заеме поста.

  „Борисов панически се опитва да избяга от всички проблеми, които му излизат, като прехвърля всичко върху по-ниските слоеве. Важното е той да е „в бяло”, върхът да стои чист. Единствените, които не се сменят, са двамата вицепремиери, защото ако махне някой от тях, се разпада коалицията”, заяви Антон Кутев.

  „Борисов е безскрупулен, когато трябва да се сменят хора. Той винаги е знаел, че той е носителят на властта. Това играе през цялото време – цялата държава трябва да каже: „Докато не опре до Борисов, проблемът няма да се реши”, което означава, че всички, които пречат на тази теза, трябва да бъдат махани веднага, за да не нарушават този начин на мислене. Това му е играта от 10 години”, посочи зам.-шефът на ПГ на БСП.

  Според него няма българин, който да се съмнява, че правителството няма да изкара мандата си. „Лично аз не смятам, че тази година е възможно да се разпадне правителството, но съм сигурен, че ще стане следващата”, отбеляза Кутев.

  Той коментира и неподписания от президента Румен Радев указ за освобождаването на Младен Маринов, което се превърна в пречка за промените в кабинета. „Това е бил елегантен начин от страна на президента да им каже, че той участва в политическата система със своите функции и да не го използват само като пощенска кутия в дадени моменти”, смята Кутев.

Оставете коментар