Сряда, 21 Март 2018
Петък, 02 Март 2018 08:18

Политологът Мария Пиргова: Сделката с ЧЕЗ ще доведе до скорошно преформатиране на властта и до предсрочни избори

Не може да приватизираш 1/3 от страната си с офшорни фирми. Правителството остави сделката на тъмно и не може да обясни кой е купувачът. Затова не трябва да се учудва на въпросите, които повдига президентът Румен Радев.

„Сделката с ЧЕЗ променя политическата ситуация. Тя е като плаващ пясък – колкото повече се мърдаш, толкова повече потъваш. Гинка Върбакова има харизма, тя съвсем не е героиня от фейсбук фолклора. Малко се изложихме, защото е непознато лице. Гаврейки се с нея, се гаврим със себе си. Борисов се разграничи първоначално, но след това каза, че държавата влиза, което се хареса на хората. Неприятно е, че ние не знаем кой стои зад това. Влизаме в един ръчен режим, в който Бойко Борисов трябва да решава всичко. Явно хората под него нямат неговия инстинкт. Обществото ни няма институционален имунитет. Ако някой иска да клати държавата, вижда се, че може да го прави много лесно. Властта няма как да печели от това. В процентно изражение това е поредното износване на материала. Ледът е много тънък и може да се счупи. Опасностите се трупат“. Това заяви пред BGonAir социологът Първан Симеонов.

„Тази сделка е една от най-мащабните, с които правителството ни се е заело. Българинът реагира като субект, когато се посяга на децата, на собствеността и на някои базови ценности, каквото е електроразпределението. Нашето правителство остави сделката някак на тъмно. Сътресението е много голямо, защото правителството не може да обясни кой купува. Борисов винаги е готов да даде крачка назад. Не можем подобни сделки да ги наречем частни при толкова голямо участие на българската и чешката страна. Правителството не трябва да се учудва на въпросите, които се задават от страна на президента. Това, което се случва, с много емоции наричаме скандали. Цялото ни законодателство е подготвено да се продава на неизвестни купувачи. Тези закони са правени от мнозинстовото в парламента. Още през 2004 г. има стратегия за раздържавяване. Като чуем за национализация, всичко живо скача. Дайте да видим как започна кариерата си Маргарет Тачър? Първо се одържавява, след това се приватизира. Тази сделка ще доведе до много скорошно преформатиране на властта и до предсрочни избори. Не може да приватизираш 1/3 от страната си с офшорки. Това не го виждат само българите, а и отвън. Нашето председателство се изчерпва с вътрешни скандали“, коментира политологът Мария Пиргова.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 02 Март 2018 08:18
  Владимир Путин подписа и своя първи указ, той е за свикване на запасняци на военни сборове през 2018 година

  Указът на президента е публикуван на портала на Кремъл с дата 19 март 2018 година и влиза в сила от деня на подписването му. Готви ли се Русия за война?

  Още в първия ден след като стана ясно, че побеждава безапелационно на президентските избори, Владимир Путин подписа и своя първи указ. Той е за свикване на запасняци на военни сборове през 2018 година, предаде Дир.бг.

  Указът е публикуван на портала на Кремъл с дата 19 март 2018 година и влиза в сила от деня на подписването му.

  "Руските граждани, зачислени в запас на руската армия, се приканват на запасни сборове за срок от два месеца. Те ще бъдат призовани както в частите на армията, така и в органите на Федералната служба за безопасност", се казва в указа.

  Военните сборове ще се провеждат в срокове, съгласувани с органите на изпълнителната власт. За армията те ще се определят от министерството на отбраната.

  Новината идва на фона на все по-нарастващото напрежение между Москва и Запада заради скандала с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. Лондон, САЩ, Германия и други западни страни открито обвиниха Кремъл, че е наредил операцията по убийството на Скрипал с бойното отровно вещество "Новичок".

 • Петък, 02 Март 2018 08:18
  Милен Велчев чист, не знаел нищо за срещи с банкери преди сделката с ЧЕЗ

  Бившият финансов министър Милен Велчев заяви, че не е участвал с Николай Василев на предварителни срещи с банкери и посредници за сделката с ЧЕЗ. Както BIG5 писа, двамата бивши министри са водили подобни разговори две седмици преди да спечели изборите НДСВ през 2001 г. На тях са били договорени параметрите за продажбата на ЕРП-та. Още тогава покойният Цвятко Цветков изважда информацията, която остава незабележима в пространството около еуфорията покрай завръщането на Симеон Сакскобургготски и обещанията му да оправи държавата за 800 дни.

 • Петък, 02 Март 2018 08:18
  Светлана Шаренкова: Владимир Путин протегна ръка към Западна Европа

  Изборите преминаха съвсем спокойно и нормално. Аз бях международен наблюдател в Санкт Петербург и обикалях 7-10 секции, като непрекъснато виждах как се покачва избирателната активност и хората чакат на опашки, за да гласуват. Това каза пред камерата на БТВ Светлана Шаренкова, председател на форум "България-Русия". Тя коментира последните президентски избори в Русия, които Владимир Путин спечели убедително. "Твърденията, че изборите в Русия са подправени са абсурдни. Изборите бяха организирани много добре. Предишните години имаше хаос, но бяха предприети промени в законите и на тези президентски избори нямаше никакви проблеми. Във всяка секция имаше 3 камери, които предаваха на живо и всеки можеше да гледа. Всеки кандидат имаше застпници в секциите. На тези избори имаше опозиция в Русия. Алексей Навални беше наясно, че няма да участва в тези избори. Той познава законодателството и знаеше, че като осъждан няма как да участва", категорична беше Шаренкова. "Най-малко Владимир Путин имаше интерес от скандала със Сергей Скрипал. Той обаче изигра мобилизираща роля. Великобритания трябва да докаже твърденията си, а не да хвърля празни обвинения. В Русия има много опозиционни медии и никай няма намерение да ги затваря. Има много опозиционни лидери, на които никой не забранява да говори. Не мога да разбера защо се говори за диктатура, когато хората избират Путин свободно. Аз не видях армия по улиците по време на изборите. Вечерта на изборите видях един много диалогичен Путин. Той протегна ръка на Запада и Великобритания", разкри още Шаренкова.

Оставете коментар