Четвъртък, 13 Декември 2018
Петък, 02 Март 2018 08:18

Политологът Мария Пиргова: Сделката с ЧЕЗ ще доведе до скорошно преформатиране на властта и до предсрочни избори

Не може да приватизираш 1/3 от страната си с офшорни фирми. Правителството остави сделката на тъмно и не може да обясни кой е купувачът. Затова не трябва да се учудва на въпросите, които повдига президентът Румен Радев.

„Сделката с ЧЕЗ променя политическата ситуация. Тя е като плаващ пясък – колкото повече се мърдаш, толкова повече потъваш. Гинка Върбакова има харизма, тя съвсем не е героиня от фейсбук фолклора. Малко се изложихме, защото е непознато лице. Гаврейки се с нея, се гаврим със себе си. Борисов се разграничи първоначално, но след това каза, че държавата влиза, което се хареса на хората. Неприятно е, че ние не знаем кой стои зад това. Влизаме в един ръчен режим, в който Бойко Борисов трябва да решава всичко. Явно хората под него нямат неговия инстинкт. Обществото ни няма институционален имунитет. Ако някой иска да клати държавата, вижда се, че може да го прави много лесно. Властта няма как да печели от това. В процентно изражение това е поредното износване на материала. Ледът е много тънък и може да се счупи. Опасностите се трупат“. Това заяви пред BGonAir социологът Първан Симеонов.

„Тази сделка е една от най-мащабните, с които правителството ни се е заело. Българинът реагира като субект, когато се посяга на децата, на собствеността и на някои базови ценности, каквото е електроразпределението. Нашето правителство остави сделката някак на тъмно. Сътресението е много голямо, защото правителството не може да обясни кой купува. Борисов винаги е готов да даде крачка назад. Не можем подобни сделки да ги наречем частни при толкова голямо участие на българската и чешката страна. Правителството не трябва да се учудва на въпросите, които се задават от страна на президента. Това, което се случва, с много емоции наричаме скандали. Цялото ни законодателство е подготвено да се продава на неизвестни купувачи. Тези закони са правени от мнозинстовото в парламента. Още през 2004 г. има стратегия за раздържавяване. Като чуем за национализация, всичко живо скача. Дайте да видим как започна кариерата си Маргарет Тачър? Първо се одържавява, след това се приватизира. Тази сделка ще доведе до много скорошно преформатиране на властта и до предсрочни избори. Не може да приватизираш 1/3 от страната си с офшорки. Това не го виждат само българите, а и отвън. Нашето председателство се изчерпва с вътрешни скандали“, коментира политологът Мария Пиргова.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 02 Март 2018 08:18
  40,45% готови с вот за президентска партия, рейтингът на Слави пада

  На въпрос „Бихте ли гласували за партия на президента Радев?”, 40,45% от запитаните софиянци отговарят утвърдително. За месец подкрепата е нараснала с 2%.

  Евентуалният вот за партия на Слави Трифонов от 22% е паднал на 19%. С такъв резултат е и подкрепата за евентуална партия на Мая Манолова.

  Резултатите са от представителното за София проучване на „Авенир”, направено в понеделник.

  Засега никой от тримата – Радев, Трифонов и Манолова – не е обявил категорично намерение за създаване на своя партия. Президентът дори ясно отхвърли тази идея в последното си интервю пред „Панорама”.

  Данните за официално цитираната като номинация за кмет Мая Манолова сочат нейния реален собствен процент одобрение извън резултата на БСП, което при сбор на двата електората (на Манолова и БСП) , би я превърнало в сериозен кандидат за спечелване на изборите или поне сигурен участник във втори тур, което червените не са постигали от 2005 г. 

 • Петък, 02 Март 2018 08:18
  Борисов: Оправете казармите, да добият нормален вид!

  Правителството отпусна още 33,4 милиона предимно за ремонт на сградния фонд на армията

 • Петък, 02 Март 2018 08:18
  Евгений Дайнов: Предсрочните парламентарни избори са неизбежни като изгрева

  Първан Симеонов: Има 50 процента шанс за предсрочни избори

Оставете коментар