Събота, 23 Юни 2018
Неделя, 04 Март 2018 19:29

Х. Александров: Мутрите също са жертви на политическата върхушка, висаджиите ми се сърдеха, че не разграничавам синята им принадлежност

"Не познавах диригентите на мутрите през 90-е години, но съм разговарял с някои от момчетата, които работеха за тях. В техните очи те не бяха престъпници, а борци за свобода", разказа пред BGonAir социалният антрополог Харалан Александров. "Не съм запознат толкова със сегашния ънгърграунд, но от време на време виждам на улицата хора с очукани коли, които навремето караха лимузини. Те обикновено търсят слушател за да поплачат на рамото му и да разкажат за славните си времена. През 90-е години висаджиите много ми се обиждаха, че слагах всички под един знаменател. Казваха ми, че те са от "сините", а сикаджиите са с "червените", каза още Александров.

"Мутрите имаха свои романтични времена. За тях те бяха символ на мъжественост. По някакъв начин обаче и те станаха жертви на политически и финансови интереси. Направи се всичко възможно, за да няма средна класа у нас, която е гръбнака на либералното общество. Тези момчета бяха обучавани в затворена общност на култ към силата. Те трябваше да си намерят работа и го направиха - да тормозят хората. Някой им внуши, че вместо да стават олимпийски шампиони, могат да се занимават с бизнес. В крайна сметка всеки, който имаше политическа власт, се възползваше от тях. Не съм забелязъл напоследък да съществува СИК. Тези хора се нуждаеха от постоянна свръх показност, пилееха пари за какво ли не. В момента вероятно са се трансформирали", коментира анализаторът.

"Залавянето на бежанци със свински опашки е примитивна перверзия, с която се цели единствено да се унижават хора, но всичко това е "облечено" в каузата на патриотизма. Подобни хора са жертви на провалена социализация. Те имат нужда да насилват, защото са били насилвани преди това. Ако си психопат, по-откровеното е да станеш обикновен престъпник, а не да се правиш на патриот. В това отношение нормалните хора имат висок праг на търпимост към насилието", каза още Александров. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар