Четвъртък, 13 Декември 2018
Неделя, 04 Март 2018 19:29

Х. Александров: Мутрите също са жертви на политическата върхушка, висаджиите ми се сърдеха, че не разграничавам синята им принадлежност

"Не познавах диригентите на мутрите през 90-е години, но съм разговарял с някои от момчетата, които работеха за тях. В техните очи те не бяха престъпници, а борци за свобода", разказа пред BGonAir социалният антрополог Харалан Александров. "Не съм запознат толкова със сегашния ънгърграунд, но от време на време виждам на улицата хора с очукани коли, които навремето караха лимузини. Те обикновено търсят слушател за да поплачат на рамото му и да разкажат за славните си времена. През 90-е години висаджиите много ми се обиждаха, че слагах всички под един знаменател. Казваха ми, че те са от "сините", а сикаджиите са с "червените", каза още Александров.

"Мутрите имаха свои романтични времена. За тях те бяха символ на мъжественост. По някакъв начин обаче и те станаха жертви на политически и финансови интереси. Направи се всичко възможно, за да няма средна класа у нас, която е гръбнака на либералното общество. Тези момчета бяха обучавани в затворена общност на култ към силата. Те трябваше да си намерят работа и го направиха - да тормозят хората. Някой им внуши, че вместо да стават олимпийски шампиони, могат да се занимават с бизнес. В крайна сметка всеки, който имаше политическа власт, се възползваше от тях. Не съм забелязъл напоследък да съществува СИК. Тези хора се нуждаеха от постоянна свръх показност, пилееха пари за какво ли не. В момента вероятно са се трансформирали", коментира анализаторът.

"Залавянето на бежанци със свински опашки е примитивна перверзия, с която се цели единствено да се унижават хора, но всичко това е "облечено" в каузата на патриотизма. Подобни хора са жертви на провалена социализация. Те имат нужда да насилват, защото са били насилвани преди това. Ако си психопат, по-откровеното е да станеш обикновен престъпник, а не да се правиш на патриот. В това отношение нормалните хора имат висок праг на търпимост към насилието", каза още Александров. 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 04 Март 2018 19:29
  Елена Йончева: За 9 години кабинетите на Борисов ни върнаха в годините на ВИС и СИК

  "В България няма сигурност. Показват го бягствата от затворите. В момента има над 1000 души с присъди, които се разхождат сред нас. 6000 души трябва да бъдат назначени за сигурност в селата. В момента са към 200".

  Това заяви пред Нова ТВ депутатът от БСП Елена Йончева. Тя допълни, че полицаите напускат сектора заради ниските заплати и ужаса в администрацията, а проблемите се задълбочават.

  "Коя е държавата в света, която не може да се справи с телефонните измамници вече толкова години? Ние даваме гласност на тези проблеми. Аз изкарвам факти. Последните 10 години - 9 управлява ГЕРБ. Доверието към МВР пада. В момента се връщаме в годините на СИК и ВИС - приватизираме работата на МВР", каза още журналистката.

  "Според доклада на ДАНС са трити данни за стоки, които влизат в страната, а не се плащат акцизи. Соред ОЛАФ има 110 изтрити преминаващи ТИР-ове със стоки. Това ощетява държавата с милиарди, които можеше да се използват за увеличение на заплати. Виновното лице не е ли това, което управлява?!", завършва Йончева.

 • Неделя, 04 Март 2018 19:29
  Политологът Иво Мирчев стресна мутра от Варна (Снимки)

  Според информация на BIG5 колата принадлежи на Митко Черния, който е известен сутеньор от Варна. 

 • Неделя, 04 Март 2018 19:29
  Мутри с джип стреляли по Владимир Кузов

  Прокуратурата разследва инцидента на АМ "Хемус"

Оставете коментар