Вторник, 24 Април 2018
Сряда, 28 Март 2018 11:02

Собственикът на "Балканстрой" Йордан Каназирев и съпругът на Стефка Костадинова Николай Попвасилев са хората разпространили в мрежата скандалния клип с шампанското за 40 000 евро в Куршавел

Йордан Каназирев, който е собственик на "Балканстрой инженеринг груп", е един от хората разпространили скандалния клип с изцепки на сина на предприемача Цоло Вутов в интернет, научи ексклузивно BIG5.BG. Негов „съучастник“ е Николай Попвасилев, който е съпруг на Стефка Костадинова. 

Любопитно е, че семействата на Попвасилев и на Цоло Вутов се познават от години и са добри приятели. Стефка Костадинова и съпругът ѝ пък са превърнали в традиция почти всяка година да посещават един от най-скъпите зимни курорти в света - Куршавел.

 

Купонът на Владимир Вутов в Куршавел

Именно Попвасилев е един от първите, които качват скандалното видео в социалните мрежи. Нека припомним, че на него се вижда как синът на Цоло Вутов, Владимир Вутов, се къпе в шампанско в един от най-скъпите курорти в света Куршавел. След 30 минути обаче Попвасилев изтрива видеото от стената си във фейсбук, но вече е късно. Неговите приятели са го свалили и разпространили в мрежата.

 

Николай Попвасилев и шефката на БОК Стефка Костадинова на сватбата си

И до момента не е напълно ясно, кой точно е заснел купона, като според свидетели е имало поне двама души снимали с телефоните вакханалията. Възможно е съпругът на шефката на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, да е един от тях. Двамата са редовни посетители на курорта Куршавел през зимата, като от страницата на Попвасилев във фейсбук се вижда, че той е бил в Куршавел на 9 януари, когато е публикувал и следната снимка:

Снимка от Куршавел, взета от личния профил на Николай Попвасилев, публикувана на 9 януари тази година

Както вече написахме Попвасилев пуска клипа във фейсбук само за 30 минути, след което веднага го маха. Не е ясно дали обаче самият Попвасилев е осъзнал грешката си, или е бил помолен от семейството на главния герой.

Любопитно е, че семействата на Попвасилев и на Цоло Вутов се познават от години и са добри приятели. Стефка Костадинова и съпругът ѝ пък са превърнали в традиция почти всяка година да посещават един от най-скъпите зимни курорти в света - Куршавел. Този път те отново се засекли с Владо Вутов, който реши да се изкъпе в шампанско под звуците на тоталния турбо чалга хит "Шушана" пред смаяните погледи на останалите гости в зимния курорт.

Друго основно лице виновно за избухването на скандала е пряк конкурент в бизнеса на Цоло Вутов от района на Благоевград. Става дума за Йордан Канарзиев собственик на "Балканстрой инженеринг груп".

Собственикът на "Балканстрой инженеринг груп" Йордан Канарзиев

Нека припомним, че през 2016 година, изпълнителят на множество обществени поръчки "Балканстрой инженеринг груп" е обявен от съда в неплатежоспособност заради просрочени плащания по облигационна емисия и невърнати банкови кредити за общо над 38.2 млн. евро.
Съвсем до скоро пред офисите на Канарзиев имаше опашки от кредитори.

Делото срещу строителната компания е образувано от пенсионни фондове на "Алианц", "ДСК Родина" и "Алианц банк България", които през 2006 г. са инвестирали средства, купувайки корпоративни облигации, издадени от "Балканстрой". Емисията е за 5 млн. евро, които следва да се издължат за срок от 60 месеца. Малко по-късно обаче започват проблемите в обслужване на това задължение, като кредиторите на няколко пъти се събират и дават отсрочки на дружеството.

Канарзиев минава за уникален фен на курорта Куршавел, като дори е направил заведение в района на Благоевград, което копира едно към едно оригинала си от Алпите.

Всъщност, ако ви е любопитно как изглежда Роман Абрамович, Наоми Кембъл, Дейвид Бекъм или Джордж Клуни в ски екип, посетете френския диамант Куршвел. Има една подробност, която да вземете предвид – курортът е диамант във всяко едно отношение, особено когато си плащате сметките.

Според класация на британско издание Куршвел е най-скъпият курорт в Европа. Квадратният метър там струва 36.9 хил евро, за влекове давате 216 евро седмично, а най-достъпната бира е 12.50 евро. Куршавел има репутацията и на най-добрия ски резорт в света. Можете да бъдете спокойни и уверени и да плачете от радост.

Вижте скандалния клип, който взриви мрежата

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 28 Март 2018 11:02
  Русия заплаши да блокира Фейсбук

  Роскомнадзор може да блокира Фейсбук, ако социалната мрежа не отговаря на изискванията на руското законодателство. Това заяви в интервю за вестник "Известия" ръководителят на отдела Александър Жарков. "До края на 2018 г. ще проверим компанията. Има няколко точки, които трябва да бъдат изпълнени: локализиране на базата данни за руските граждани на територията на Русия, отстраняването на всички забранени информации, които значително се увеличават, както и спазването на други закони. Ако не бъдат изпълнени условията ни, или ако руската държава не бъде информирана за намерението да се извършат такива действия, ще блокираме Фейсбук", каза още кибер експерта.

  Жарков допълни, че се среща с представители на Фейсбук веднъж на всеки шест месеца и изрази надежда, че думите му за блокадата ще станат причина от социалната мрежа да се съобразяват с руските закони. 

 • Сряда, 28 Март 2018 11:02
  Какво знае Зукърбърг за българите

  Покрай цялата дандания около теча във Фейсбук може би е време да си зададем въпроса какви българи вижда Зукърбърг в мрежата си. Фейсбук вероятно би отговорил в своя си стил: It's complicated. Ето защо:

  Два дни поред Марк Зукърбърг дава показания пред американския Конгрес, а светът следи на живо как „разкъсват“ с въпроси основателя на Фейсбук. Европейската комисия също даде знак, че ще се заинтересува повече как Зукърбърг борави с информацията, която всеки един потребител доброволно оставя за себе си в мрежата - например къде е пътувал, какво пазарува, от кой отбор е, от какво разбира, какво го интересува и т.н.

  Различни данни от последните години показват, че в България над половината от активното население има профили във Фейсбук, от което следва, че всички тези хора навярно оставят достатъчно информация за себе си. Какво тогава Марк Зукърбърг (или негови служители и машини) знае за българите?

  БНТ цитира отговор от Фейсбук на свое запитване, според който 35 718 българи са засегнати от „изтичането“ на информация към британската компания Cambridge Analytica. В целия ЕС засегнати са 2,7 милиона потребители, а общо в света - 87 милиона, като част от данните били използвани от фирмата в американската предизборна кампания. България дори не е капка, а само капчица в това море: Фейсбук уточнява, че пряко засегнатите българи са само 18 - онези, които доброволно са попълнили анкетата „Това е твоят дигитален живот“, а всички останали са техни приятели, до чиито данни мрежата също е дала достъп. И след като Фейсбук позволи на всеки лично да провери дали е бил част от това „изтичане“, потребители в България масово започнаха да установяват, че не са. И се засегнахме, че не сме засегнати от този скандал.

  Експерти по всичко

  Иначе в българоезичното пространство на социалната мрежа е много интересно. В държава, където липсата на квалифицирани кадри е основен проблем, винаги се намират достатъчно „квалифицирани“ хора по всеки въпрос. В последните дни сме експерти по екстрадициите, международното право и търговията с ембаргови държави. Българинът Желяз Андреев очаква решение на съда по искане на САЩ да бъде екстрадиран във връзка с разследване на прокуратурата в Маями за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Андреев е работил в кол център на фирма, която продавала самолетни части на сирийските авиолинии. Случаят е публично известен почти от година, вече има арести в САЩ, а сега цялата история стига и до България. „Експертите“ във Фейсбук обаче вече са готови с присъдата - „изчели“ са всички материали по делото, „запознати“ са с международното право, „разкрили“ са конспирацията и заговора. Най-важно в случая е истината да победи и ако Андреев няма никаква вина, съдът също да стигне до този извод. За всичко това от значение са фактите, но „експертите“ отдавна не се занимават с такива дреболии.

  Само преди месец цялата „експертиза“ на българската Фейсбук-общност бе насочена към неизбежната отбрана. Д-р Иван Димитров беше герой, който, с риск за семейството си, е бил принуден да стреля по крадец. „Експертите“ набързо разследваха случая, промениха няколко закона, изследваха практиката в целия свят и посочиха рецепта за справяне с престъпността. После фактите се оказаха по-различни, но „експертите“ вече бяха набрали такава преднина в посока разрешаване на оръжията, че фактите не можеха да ги спрат. Инерцията им позволи да уловят в движение случая „Скрипал“ и да споделят със света познанията си по химически оръжия и шпионски конспирации. Химическата атака в Сирия изобщо не ги изненада - предварително бяха готови със заключенията...

  Отдавна не са верни думите, че всеки българин разбира от политика и футбол. Социалната мрежа ни даде възможност да видим, че полето на познанията е безгранично.

  А в същото време…

  Марк Зукърбърг със сигурност би се впечатлил от това високо равнище на експертиза по най-различни въпроси. Но навярно ще се обърка леко, когато забележи и другата страна на монетата - тези толкова знаещи хора се плашат от несъществуващи страшилища. Хем са много учени, хем са много наивни. Хем са разумни, хем са суеверни. Поредица от проучвания в последните години показаха, че страхът от бежанците не винаги е породен от контакт с тези хора. В Северозападна България, където повечето хора вероятно не са виждали и един външен човек, страхът се оказва най-висок. И още нещо: днес, когато бежански натиск на практика няма, страховете не са много по-ниски от нивата, отчетени през 2015 година.

  Същите тези всезнаещи българи повярваха, че хомосексуалността се предава по съседско-педагогически път и настръхнаха срещу „джендърите“, които насила ще направят децата „обратни“. Нали са експерти - знаят как се става гей. Оказа се също така, че 66% от експертната общност вярват в конспиративната теория, според която едно тайно общество създава болести и заразява с тях всички останали, за да ни продава хапчета.

  Нищо от гореописаното не е смешно. Но е вярно. Социалната мрежа на Марк Зукърбърг създаде илюзията, че всички мнения са равни; че познанията, подготовката и опитът не са важни; че не е от значение дали разполагаш с факти, достатъчно е да имаш фенове; че нищо не е истина, защото всичко може да бъде истина. Това, разбира се, не е български патент. Тук обаче сме особено настойчиви в легитимирането на фенщината и профанщината - и чрез традиционните медии, и чрез публичните изказвания на някои политици.

  И все пак: какви българи вижда Зукърбърг в мрежата си? Задълбочени експерти или невежи наивници? Фейсбук вероятно би отговорил в своя си стил: It's complicated.

  Иван Бедров, Дойче Веле

 • Сряда, 28 Март 2018 11:02
  35 000 българи са засегнати от скандала с "Фейсбук"

  Лични данни на над 35 хиляди български потребители във "Фейсбук“ вероятно са били събрани неправомерно от компанията "Кеймбридж Аналитика“. Това отговориха от "Фейсбук“ тази сутрин след запитване на "По света и у нас“.

  По данни на социалната мрежа 18 българи са свалили приложение под формата на анкета, даващо достъп до лична информация. Броят на засегнатите обаче е в пъти повече - 35,718, тъй като приложението е получило достъп до профилите и на техните приятели.

  Освен списъка с контакти, информацията за потребителите е включвала детайли като електронна поща, рожден ден, роден град, място на пребиваване, снимки, видеа, харесвания и публикации в социалната мрежа. Не всички потребители са еднакво засегнати, тъй като разрешенията за приложението са били променяни във времето.

  "Използвахме възможно най-разширена методология." казаха от "Фейсбук". "Това е най-добрата ни прогноза за броя на хората, които директно са инсталирали приложението, и броя на приятелите им, чиито данни може да са били събрани."

  "Фейсбук“ вече започна да уведомява общо поне 87 милиона потребители по света, замесени в скандала.

  За "По света и у нас" от компанията казаха, че 97,2% от инсталиралите приложението вероятно са били от Съединените щати. 81,6% от всички засегнати - участниците в анкетата и приятелите им, са били в САЩ.

Оставете коментар