Неделя, 23 Септември 2018
Вторник, 03 Април 2018 08:26

Евгений Дайнов: Управленският модел е гибелен, ако искаме да сме посредници между Запада и Русия, да излезем от Европейския съюз

България изглежда много лошо. Всички в ЕС знаят, че сме най-бедните и корумпираните и се колебаем в отношенията си с Русия. Не е хубаво да заемаме ролята на мост, защото по него само се преминава, но нищо повече. Моделът на Борисов е с тартори и подтартори. Уплашени и зависими хора не могат да пускат сигнали до своите управляващи.

 

„Има задълбочаващо се напрежение между Западния свят и Русия. Гибелно е да ходиш и да разправяш, че ще ставаш посредник между Европа и Москва. Как ще стане това, след като си част от едната част? Ако бях на Мария Захарова, щях да кажа: „Добре, Бойко, бъде посредник, но излез от ЕС, ще ни бъдеш най-добрият“. Това заяви пред BGonAIR политологът Евгений Дайнов. 

„Излизането на България от ЕС не е на дневен ред. При случката във Великобритания не е страшно, че няма информация, а че има прекалено много, която е като за детската градина. Четем „Патиланско царство“. Сегашните ни западни партньори ни спретнаха номер с покушението срещу папата. Като бяхме част от Варшавския договор, трябваше ли да поdкрепя танковете? Не, разбира се. Ние не трябва да имаме началници, а партньори. Росен Плевнелиев преувеличава, че сме поканили вълка в кошарата. В същото време не забравяйте, че големите играчи понякога лъжат повече от малките. Съгласен съм за солидарността с Великобритания, но не може да лепим етикети, а да се обединим и да хванем престъпника“, коментира социологът Кънчо Стойчев. 

"Аз съм много доволен, че имам принадлежност и че съм част от Запада. Промяната на информацията е част от западния живот, за разлика от тоталитарния режим. България изглежда много лошо. Всички на Запад знаят, че сме най-бедните и най-корумпираните. Те са наясно, че се колебаем спрямо отношенията с Русия. Не искам, когато пътувам в страни от ЕС, да ме гледат като част от бандюгите. Не е добре да си мост, защото по теб само преминават. Управленският модел е гибелен. Прави хората уплашени и зависими, захлупени от монопол и крадящи политици. Моделът на Борисов е с тартори и подтартори. Уплашени и зависими хора не могат да пускат сигнали до своите управляващи. Човешките същества са устроени така, че винаги имат алтернатива, както се говори и за Владимир Путин. Това мнозинство, което не иска да живее повече по този начин, трябва да намери своя алтернатива, но проблемът е, че те не са представени“, допълни Дайнов. 

„В България става въпрос за кражби, а не за корупция. Мисля, че има много повече страни, които ни бият по корумпирани чиновници, но политиците ни много крадат – от санирането до нагласените обществени поръчки. Това убива демокрацията – не можем да имаме условия за малък и среден бизнес. На кражбата винаги има алтернатива. В България имаме мнозинство от хора, което не е в подкрепа на това, което се случва в страната. Предпоставките за алтернатива ги има. Правителството в момента е подкрепяно от 25-30% от хората. Бойко Борисов взе своя политически завой. Трябва да знаем какво искаме от своите политици“, каза още Кънчо Стойчев.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 03 Април 2018 08:26
  Борисов нареди на министрите си да отстранят служители заради задържаните журналисти

  Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят временно или в отпуск всички държавни служители и експерти, които са споменати в журналистическо разследване на сайта "Биволъ" за нередности при усвояването на евросредства, докато текат проверките по случая, съобщи Banker.bg

  На 17. септември Софийска градска прокуратура възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" извършването на проверка по повод публикация в сайта "Биволъ" – "ДжиПи Гейт": Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми".

  На 14. септември сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът на Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС". Сигналите от Томислав Дончев и от сайта "Биволь" са обединени. Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци.

  Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдяните факти. В хода на проверката ще бъде осъществено и взаимодействие с КПКОНПИ.

  Именно заради въпросното разследване журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро бяха задържани за няколко часа от полицията през миналата седмица. Това се случи, след като от сайта подали сигнал до ГДБОП, че край Радомир са изгорени и предстои да бъдат унищожени още документи, свързани с усвояването на евросредства от въпросната фирма.

  В последната част от разследването, озаглавена "ДжиПиГейт: Kеш, офшорки, ДПС, руски олигарси и жената на Таки", се споменава името на Станислава Йотова, която в момента е шеф на отдел Обществени поръчки в Министерството на земеделието и храните. Йотова е и парламентарен сътрудник по еврофондовете на депутата от ДПС Имрен Исметова Мехмедова. Посочва се още Янаки Червеняков – експерт в Държавен Фонд Земеделие.

 • Вторник, 03 Април 2018 08:26
  Борисов: Бъчварова стана баба и гледа внуче, не са гаджета с Желязков, а е мое решение за министър

  "Премиерът лично ми предложи поста министър на транспорта. Не беше лесно решение за мен, но който го познава, знае, че той е много убедителен". Това обяви пред БТВ избраният вчера за министър на транспорта Росен Желязков по повод новините около това, че е предложен от шефа на кабинета на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова, с която се спряга, че е интимен партньор.

 • Вторник, 03 Април 2018 08:26
  Нинова: Борисов отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата...

  "И какво стана сега? Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан. Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата". Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  Коментарът ѝ е във връзка с изявлението на премиера Борисов от Залцбург, в което той изненадващо подчертава, че "решението на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на ЕП за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария, няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за "някой ден", ако се стигне до такова решение".

  Ето целият пост на Корнелия Нинова във Фейсбук:

  "И какво стана сега?

  Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан.

  Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата. Браво, господин премиер. Последователен сте.

  Не за пръв път правите една външна политика вътре за електората, а друга - навън пред началниците.

  А коалиционните ви партньори са за украса.

  Горките патриоти. С какъв възторг обявиха днес защитата си за Виктор Орбан.

  А сега? Мислех, че това правителство не може вече да ме изненада с нищо. Но успя.

  То ще е първото, което официално и то пред Европейски партньори е делегитимирало институцията Министерски съвет с думите на премиер: “решението на Правителството няма правна стойност”. То е за "някой ден".

  Източник: "Епицентър"

  снимка: фейсбук профил на Бойко Борисов

Оставете коментар