Петък, 22 Февруари 2019
Четвъртък, 12 Април 2018 12:42

Людмил Стойков пред BIG5: Не стоя зад хранилището за радиоактивни материали, не се срещам с Борисов и Нинова, нямам нищо общо с хотел „Родина“

Соченият за един от основните спонсори на Георги Първанов Людмил Стойков отрече пред BIG5, че стои зад сделката с новото хранилище за радиоактивни отпадъци в Козлодуй. През смях се кълне, че не се среща едновременно с лидерите на ГЕРБ и на БСП, и отрича да има нещо общо с хотел „Родина“. Вече не се занимавал с политика и не иска да коментира приятелството си с Първанов.

„Всеки може да си пише каквото си иска. Какви са тези глупости? Кой ги коментира тези неща, има всякакви луди хора. Кога съм се срещал с Корнелия Нинова или с Бойко Борисов? Няма такова нещо. Нямам общо с хотел „Родина“. Предполагам, че там се извършва някакъв ремонт, но не мога да ви кажа кога ще приключи. Обърнете се към собствениците на „Дюни“ АД. В момента се занимавам с метали в „Еврометал“. Преди може и да съм се познавал с някои хора, но вече съм се разграничил. Не се занимавам с политика. Тя повече ми е навредила, отколкото ми е помогнала“, коментира пред репортер на BIG5 бизнесменът, който стана известен като един от основните спонсори на бившия държавен глава Георги Първанов, за когото днес не иска да се дава дума и да се коментират отношенията им, тъй като по думите му се е концентрирал в бизнеса си.

„Развеселихте ме. Да се смея ли, да плача ли? Това са глупости, които може да напише вестник „Стършел“. Някой може вече да каже, че съм се срещал с Доналд Тръмп или Владимир Путин в мой хотел в центъра на Лондон“, каза още олигархът, който не спираше да се смее на въпроси, които касаят сделки за десетки милиони.

BIG5 публикува информацията за строежа на новото хранилище за радиоактивни отпадъци и връзката между германската фирма NUKEM Technologies и Стойков. Наши източници твърдят, че милионерът се среща едновременно с лидери от управляващите и опозицията от БСП, което той отрича упорито.
Припомняме, че държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) официално стартира изграждането на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО) още миналата година в Козлодуй. За изпълнител на проекта по изграждане на НХРАО по критериите на ЕБВР е избран германо-български консорциум от 5 фирми с главен изпълнител NUKEM Technologies. Източници на BIG5 разкриха, че зад проекта за 72 млн. евро стои небезизвестният милионер Людмил Стойков.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 12 Април 2018 12:42
  Първанов: Да предложим Радев и Борисов за Нобелова награда, ако ги видим заедно

  „Президентът Радев се опитва да изпълнява ролята на незаобиколим вътрешнополитически фактор по различни поводи. Трябва да предложим Румен Радев и Бойко Борисов за Нобелова награда, ако ги видим заедно, защото май от месеци не сме ги виждали един до друг. Нужно е единение между президентът и премиера", каза президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов пред bTV.

  „Аз съм бил критичен и към Росен Плевнелиев, и към Румен Радев, но това трябва да бъде президентски дебат и да бъде критика по политики. Не трябва да се преминава границата на добрия тон”. Така коментира Първанов изказването на приемника си Плевнелиев, в което той твърди, че настоящият държавен глава се е провалил напълно във външнополитически план. Според Първанов по време на европредседателството е имало усещане за външнополитическа изолация на Румен Радев.

  Георги Първанов коментира и проведения референдум в Македония, като го определи като неуспешен. „Ако досега имаше етническа нетолерантност в Македония, сега има тежка политическа конфронтация. Референдумът в Македония бе неуспешен. Негласуването е вот срещу промяната на името не толкова срещу евроатлантическата ориентация на страната”, каза той.

  Според него в този случай трябва да преценим какъв е българският интерес. „Сега е моментът да вземем инициативата. Северна Македония няма да я бъде. Нека се върнем към изконното име, с което ние сме признали Македония – Илинденска. Не виждам какво ще накара македонците да отстъпят от тази позиция. Всеки опит да се наложи това, ще доведе до конфликти“, прогнозира Първанов.

   „Стратезите на Запада и НАТО сгрешиха, като обявиха Македония за фронтова държава.Няма защо да се бърза със смяна на името. Трябва да мислим какъв е интересът на България и на населението в Македония. Тази страна трябва да влезе в Алианса силна и стабилна“, смята президентът Първанов.

  Той припомни, че от АБВ не веднъж са настоявали да не оставаме спора за името на Македония само между Скопие и Гърция.

 • Четвъртък, 12 Април 2018 12:42
  Братята ни македонци вместо да си мерят силите, да седнат да се разберат

  „Бих препоръчал на братята ни македонци вместо да си мерят силите от избори на избори, да седнат да се разберат“. Това каза по БНТ Георги Първанов – президент на България в периода 2002-2012 година и основател на партия АБВ по повод референдума в съседна Македония.

  „Със заплахата за нови избори като силово действие, като търсене на реванш от едната и от другата страна, се очертава една перспектива за постоянна нестабилност в Македония, както казвахме навремето „избори до дупка". Вече не само на етническа основа, но и на конфронтационна политическа. Питам се, на НАТО такава държава ли му трябва – раздирана от противоречия? Ще укрепне ли тя сигурността на Алианса и на региона?“

  „Бих препоръчал в Македония да вземат българския пример и модел. Макар и много трудно постигнахме консенсус – 2, 3, 4 години преди датите за членството. Получи се общогражданско и политическо движение със широко съгласие, нямаше опозиция и управляващи по тази тема. Бих препоръчал на братята ни македонци вместо да си мерят силите от избори на избори, да седнат да се разберат“, съветва Първанов.

 • Четвъртък, 12 Април 2018 12:42

Оставете коментар