Понеделник, 21 Май 2018
Четвъртък, 10 Май 2018 10:23

Рашидов нахока медиите, заради тях не можел да си отпусне душата. Призова депутатите да не бесят СЕМ. Атака и социалисти се изпокараха и "разпънаха на кръст" Явор Нотев

Днес в парламента се провеждат дебати за свободата на словото и се прави отчет на Съвета за електронни медии за 2017 г. Депутатите "плуват в свои води" и започнаха с мъдрости и поучителни уроци. Припомняме, че по свобода на словото "Репортери без граници" ни класираха на 111 място след куп африкански държави. Вежди Рашидов излезе на трибуната и се скара на журналистите. Според него, медиите са подучили как да говорят колегите му, а той вече сам си правел цензура, защото изопачавали речите му. От "Атака" пък гонят Таско Ерменков от парламента, социалистът пита патриотите - "на другари или на господари се обръщате в партията". Народните представители подлудиха зам.-председателя Явор Нотев.

 "20 минути цикли, говори глупости и накрая не е каза нищо. Аз вече не мога да се изказвам, защото не говоря като другите, а казвам честно какво мисля. Дайте да не нападаме СЕМ. Законите му дават такива права. Да не ги бесим. Свободата на словото се превърна във въже, на което си играят медиите. Има политици, които изпитват страх да не ги питат нещо. Страх трябва да има от законите, които не спазваме, плашим се от хората около себе си. Кеворк Кеворкян имаше остри въпроси, но не бесеше гостите си", заяви Вежди Рашидов. Колежката Диана Саватева констатира, че най-опасни са електронните сайтове, които пишат полуфалшиви новини. Депутатката от ГЕРБ се възмути, че много се е писало за Първи май, а не за управляващите. Патриотите пък скочиха срещу Таско Ерменков и Славчо Велков, защото нямали право да говорят за свобода на словото, тъй като са взели микрофона на репортер от Алфа на Деня на победата. Ерменков се обърна към зам.-председателя Явор Нотев. "Вие сте виновен! Другари ли сте, господари ли сте, не знам как се обръщате в "Атака". Колеги, махнете мимикрията!", заяви Ерменков. Миглена Александрова, която беше пиарка на Волен Сидеров, а днес е депутат, призова социалиста да напусне Народното събрание. В крайна сметка отчетът на СЕМ за 2017 г. беше приет. Вместо темата за свободното слово, депутатите от "Атака" и от БСП "разпънаха на кръст" председателстващия Явор Нотев и се надпреварваха кой да вземе думата по начина на водене. Юристът обаче стоически издържа и търпеливо изслуша колегите си.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 10 Май 2018 10:23
  Таско Ерменков: Не съжалявам за постъпката си, не съм писал за развалени домати, а за водата на хората! Поне институциите се размърдаха!

  Народният представител от БСП Таско Ерменков не съжалява, че написа пост за заразена вода във фейсбука си. Той е доволен, че институциите са се размърдали. Обещава да си понесе отговорността, ако прокуратурата и съдът решат и е готов да си даде имунитета, но не и оставката си.

 • Четвъртък, 10 Май 2018 10:23
  Г-н Цветанов, какво правим? МРРБ - ако имаш повече от 2 жилища, едното се предоставя на общината за социални цели

  Собствениците на повече от две жилища, които седят необитавани, ще бъдат принудени да плащат по-високи данъци или пък да предоставят имота на общината за социални цели.

  Подобна идея заяви Фьодор Салмов, директор на дирекция „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по време на семинар на тема „Подобряване на енергийната ефективност на обществените и жилищни сгради“, част от конкурса „Екообщина 2018“. „Мислим да поставим на обсъждане възможността за увеличаване или за въвеждане на прогресивен данък за жилища за т. нар. наднормено потребление. Имаш едно жилище плащаш нормален данък, имаш второ – окей, но когато притежаваш трето, четвърто, пето, шесто бъди така добър да платиш по-висок данък или ще предоставим опция тези жилища да бъдат предоставяни на общината за социални цели, възмездно, разбира се“, коментира Салмов.

  Така, ако наистина бъде предложена подобна промяна и бъде приета, то ще можем да избираме или да даваме повече пари на общинската хазна, или да получаваме наем.

  По думите на Салмов данъчните промени в областта на жилищния сектор са абсолютно задължителни. Той поясни, че близо 28% от жилищата в България са незаети. „Вярно е, че една част са празни, защото има обезлюдаване, има и ваканционни имоти, но в крайна сметка 700-800 хил. жилища стоят празни. Това са или жилища, които са дадени под наем, и не са регистрирани по съответния ред, или апартаменти закупени с инвестиционна цел“, обясни той. Според него сънародниците ни трябва да осъзнаят, че притежаването на жилище е освен право и отговорност.

  Междувременно регионалният министър Николай Нанков заяви пред „Монитор“, че идеята за данъка не е обсъждана на политическо ниво. .

  По думите Салмов основният ефект, който се наблюдава след санирането на блоковете е намаление на енергопотреблението с 40-60%. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че след като блоковете се санират, то цената на апартаментите се вдига с 15-20 на сто.

  Салмов поясни, че тази инвестиция, която се прави от страна на държавата, ще се възвърне в рамките на 8-10 години. Според него към края на април регионалното министерство се е разплатило по 827 сгради на стойност над 800 млн. лева.

  Той изрази надежда, че до 2050 г. целият жилищен фонд у нас ще бъде обновен. Но за целта трябва да се санират по 1500-2000 сгради годишно, а не както в момента по 500-700. Това обаче може да стане, само ако строителните фирми се профилират, което ще допринесе за по-бързото и по-качественото изпълняване на услугата.

  Пестим над 100 млн. лв. на година след обновяването на жилищата
  Българските граждани ще спестяват между 100-120 млн. лева всяка година след обновяването на жилищата в страната, изчислиха от регионалното министерство.

  Инж. Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството пък каза, че към днешна дата с финансирането по ПРООН, ОПРР 2007-2013, ОПРР 2014-2020 и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради с финансиране от бюджета ще бъдат завършени 4328 сгради с 220 хил. жилища в тях.

  „Програмите в момента обхващат половин милион български граждани, живеещи в старите блокове. Освен подобряване облика на населените места и повишаване стандарта на живот на хората, постигаме и впечатляващи резултати по невидимите показатели“, разясни Йовев.

  По думите му след завършване на всички започнати сгради годишно ще пестим по 1,4 млн. мегаватчаса. Очаква се и парниковите газове да спаднат с 473 киловата годишно.

  По ОПРР 2007-2014 са били санирани 158 многофамилни сгради с 2203 жилища, по които е спестена енергия в размер на 16 355 мегаватчаса година. По ОПРС 2014-2020 пък ще бъдат обновени 467 сгради, като се очаква това да допринесе за спад на вредните емисии от парникови газове с 16 410 тона.

 • Четвъртък, 10 Май 2018 10:23
  Любовниците на Марешки карат Aуди A8 и живеят в луксозни мезонети, докато шефът им строи 2 луксозни къщи в "Бояна" за семейството си

  Вижте как "милионерът-политик" живее по стандартите на истински арабски шейх, заобиколен от десетки ултра скъпи автомобили и цял харем от финансово мотивирани дами

Оставете коментар