Неделя, 27 Септември 2020

Петък, 22 Юни 2018 11:22

Илиян Василев: Гинка легитимира парите на топ политици и на организираната престъпност със схема за пране на пари

Каква е логиката българските банки да участват с парите на български вложители през кредити, обезпечени с пари от офшорна класическа схема на пране да финансират сделка, при която истинските собственици остават зад кадър, а посредникът - фасадата Инерком, печели комисионни.

Така бившият посланик в Русия Илиян Василев коментира във фейсбука си новината, която БНБ съобщи - 4 банки са готови да помогнат на Гинка Върбакова.

"В добрия случай това са пари, спечелени от топ политиците ни, които се легитимират през сделки в българската икономика, в лошия - това са пари на организираната престъпност. И нея вече е трудно да различим от официалната власт, която също е силно организирана и мотивирана. Тези луди ли са? Каква Еврозона, какъв банков съюз?", коментира още Василев. 

Припомняме, че извън известните три български банки, които са били готови да финансират сделката на пазарджишката "Инерком" за придобиването на българските енергийни активи на чешката ЧЕЗ, още една кредитна институция у нас е смятала да подкрепи Гинка Върбакова за придобивката, предизвикала политически и обществен скандал в България, както и множество въпроси в Чехия. В момента се чака дали Върбакова ще успее да осигури 340 млн. евро за плащането на сумата, което трябва да стане до края на ноември.

Финализирането на сделката обаче все повече е под въпрос, тъй като преговорите на "Инерком" с част то банките са претърпели провал, по информация на източници на Mediapool. Освен това в петък – 22 юни, на общо събрание на ЧЕЗ АС се очаква смяна на надзора, което на свой ред може да доведе до смяна на мениджмънта и действия срещу сделката, която създаде репутационни проблеми за чешката компания
За четвъртата банка става ясно от писмо на Българската народна банка, с което изданието разполага, до председателя на парламента, с което се изпълнява искането на временната комисия в Народното събрание, разследваща сделката "ЧЕЗ", банковият регулатор да даде информация за относно поетите финансови ангажименти от български банки относно сделката между "Инерком" и ЧЕЗ.

БНБ е питала 21 банки у нас и четири клона на чужди кредитни институции дали са поемали ангажименти да кредитират "Инерком", дали са издавали писма за намерение "ЧЕЗ Груп" в България след придобиването на активите ѝ. Седемнадесет институции са отвърнали, че не участват и не са участвали във финансиране, не са поемали ангажименти и не са заявявали интерес към сделката.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар