Петък, 16 Ноември 2018
Сряда, 12 Септември 2018 09:40

Александър Симов: Тенис-партньорът на премиера Милото започна политическа чистка в театъра, сваля постановки на Нона Йотова

Знам, че в държавата ври и кипи и тътените на бурята стават все по-силни. Но въпреки това ще си позволя да отклоня вашето внимание не към изцепките на премиера, а към безумията на една типична гербаджийска калинка в културата. Малко след третото появяване на Бойко Борисов на власт за шеф на Сатиричния театър бе назначен спорният и като артист, и като мениджър Калин Сърменов, известен с прякора Милото, любим тенис-партньор на премиера.

Не може да не сте попадали на някое негово интервю - триумф на посредствеността, комбинирана с тежко количество арогантност и нарцисизъм. И днес вече Милото е решил да се развихря и да реорганизира програмата на Сатиричния театър. И изненадаааа - първи на мушката му попадат две представления на червената депутатка Нона Йотова - "Щастливецът" и "Беладона", които падат от програмата. Не съм гледал "Щастливецът", но съм чувал за големия интерес на публиката към него.

За сметка на това съм имал удоволствието да бъда в пълната със зрители зала на "Беладона". Тази пиеса буквално беше опасна за моето здраве - щях да си докарам инфаркт от смях. Текстът на Щефан Фьогел е гениален, а актьорската игра е фундаментална. Не напразно пиесата беше наречена "перлата в короната на Сатиричния". Напливът на зрители е още по-значим като се има предвид, че театърът по никакъв начин не рекламира това представление.

Милото обаче не се интересува от такива неща като публика, популярност и интерес. Целта очевидно е била да посечем червената депутатка, за да се сложим на властта и да си заслужим мил поглед от Бойко Борисов.

За сметка на свалените хитови пиеси директорът е решил да си даде пълен творчески простор - дал си е главната роля в мюзикъла "Дон Кихот" представление, което ще бъде щедро финансирано, но имам основателни подозрения, че публиката ще бъде рехава. Животът е достатъчно тежък и без човек да си причинява мъката да гледа как Милото се прави на испански рицар и си раздава роли в почти всяка пиеса на поверения му театър.

Разказвам тази история без да имам за цел дори да се оплаквам. Самата Нона не тръгнала да се изживява като жертва или да се прави на мъченик. Друго е важното. Оказа се, че културната сфера няма защитни сили срещу гербаджийската зараза. Триумфът на посредствените партийни работници из театрите е просто потресаващ. Просперират най-разпалените държачи на папките на Борисов - Милото, Христо Мутафчиев и сие. Те колят и бесят. Дават роли, разпределят пари и посичат всички, които не се вписват в партийната линия. Заразата "ГЕРБ" вече е пуснала своите разсейки в духовната сфера и изчистването след тях няма да е само политически процес. Ще трябва да пръскаме и срещу духовните хлебарки. Че иначе те отново ще си произведат някое бойкоборисовче...

Александър Симов, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 12 Септември 2018 09:40
  Медиите като фабрика за фалшива реалност

  В неделя страната беше залята от протести. Те настояваха за оставки, за поемане на отговорност, за разчистване на зловонната яма от скандали, в която се е превърнала България в последната половин година. И картината на тази гневна и разтревожена България напълно отсъстваше от една голяма част от медиите... Да сте чули някоя от топмедиите да я поставя на дневен ред? Тя е като черна дупка, която напълно е изличена от медийното внимание.

  Автор: Александър Симов, Поглед.инфо

  България интелектуално отдавна се е сринала под нивото на бананова република. Ние сме държава на контрастите - удивителна сила на духа и отвратително лицемерие съвсем спокойно съществуват паралелно и човек се чуди дали да ръкопляска от възхищение или да повърне от ужас. Този контраст става болезнен като око, в което е забита игла, когата обществото закипи от гняв и възмущение. Тогава с леден ужас можем да разберем до каква степен България е страна-заложник на тъмни схеми, корпоративни интереси, политически паяжини и интригантско задкусилие.

  В неделя страната беше залята от протести. Те започнаха като гняв срещу високите цени на горивата, а постепенно прерастнаха в гражданско неподчинение и искане за моментална оставка на правителството. Видях какво говорят хората във Варна, София, Бургас...Те настояваха за оставки, за поемане на отговорност, за разчистване на зловонната яма от скандали, в която се е превърнала България в последната половин година. И картината на тази гневна и разтревожена България напълно отсъстваше от една голяма част от медиите.

  Тези медии аз обичам да наричам "дежурните по любов към властта". Тяхната фантазия от година насам се гърчи от остър и болезнен запек. Един от сайтовете във всеки полупротест вижда опит за преврат. Друг постоянно плете някакви схеми, зависимости, плащания. Трети дебне като виртуално ченге да не би прокълнатите социалисти да яхат протестите, за да може да ги изобличи и разстреля медийно. Констипацията обикновено е частен проблем, но тук вече е превърната в обществен. Всяко недоволство е платено. Всеки протест е опит за преврат. Зад всеки ъгъл дебне БСП, а лицето на злото е черният лорд Румен Радев, гаднярът, който пусна снимки и с Тръмп, и с Путин, за ужас на премиерската пресслужба.

  Умишлено не споменавам имената на медиите, защото не искам да превръщам този текст в конкретно обвинение. На мен ми е интересен процесът, въпреки че той може да предизвика единствено тих ужас. Именно в ситуация на недоволство става ясно колко трагично похитена е медийната среда у нас. От нея напълно отсъстват най-болезнените и остри теми. Ето - в неделя сутринта излязоха хората, които са бесни на високите цени на горивата. Да сте видели темата да става скоро обект на анализ? А на внимание от сутрешен блок? Да сте чули някоя от топмедиите да я поставя на дневен ред? Тя е като черна дупка, която напълно е изличена от медийното внимание. А колко други теми отсъстват? Всеки от нас може да изброи поне 5-6. Пленените медии говорят единствено това, което похитителят нареди.

  Медиите са станали не фабрика за фалшиви новини, а за фалшива реалност. Те подменят истинските проблеми с теми, които са удобни на управляващите. И идеалният пример за това е госпожа Илияна Беновска, паркирана като основен говорител на тази паралелна реалност, а вероятно и паралелна държава. България се тресе от проблеми и протести, но госпожата е пълна единствено с въпроси към "президент Радев" (каква калташка формулировка, за да си спести уважително обръщение). Хората искат оставки на правителството, но фабриката за фалшива реалност се пени от обръщението на Радев по случай 10 ноември. Това е подмяна на смисъла на журналистиката. Когато журналистиката заприлича на евтина крайпътна мома, това е знак за будна кома на държавата. А, опасявам се, ние сме направили още една крачка в безумието - управлението е повярвало в собствената си пропаганда и започва да се държи като обиден ангел, неоценен на грешната и прокълната земя. Това е последната фаза на лудостта преди да ти сложат усмирителна риза и да те изолират в килия с тапицирани стени. Ние сме обречени да съществуваме в такава лудост на контрастите. Просто сравнете реалното недоволството и неговото медийно отразяване. Потресаващо е. Но, оказа се, това е опитът на щраус да зарови глава в асфалта. Хората са по улицата и са бесни, гневни, ядосани...

  И прекрасно знаят на коя страна бяха медиите, когато ножът допря до кокала.

  Не заплашвам.

  Констатирам.

  Източник: pogled.info

 • Сряда, 12 Септември 2018 09:40
  Сговорът на глупците ще е безсилен срещу Елена

  Обвинението към Йончева е прокурорски чиклит, юридическа мелодрама, създадена да прикрие каква голяма гилотина за демокрацията готвят.

  Елена създала фирма, в която друга фирма дала пари, а тази друга фирма, предполагало се, била на Цветан Василев.

  Котката на Шрьодингер ряпа да яде.

  Да не говорим, че с такава формулировка може да бъде повдигнато обвинение към всяка медия, която е взимала пари за реклама от Цветан Василев.

  Струва ми се, обаче, че ГЕРБ забравят с кого си имат работа. Хей, това е Елена Йончева - жената, която влезе в Афганистан в най-мрачното време на талибаните.

  Когато Цацаров не е познавал нищо друго, освен луксозните пловдивски ресторанти, тя правеше филм за сомалийските пирати.

  Това е депутатката, която така прасна ГЕРБ в слабините, че Делян Добрев още се разхожда из кулоарите на парламента с погледа на Тодор Живков от пленума на 10 ноември. 

  Една от любимите ми книги започва с мисълта на Джонатан Суифт: "Яви ли се на света истински гений, ще го познаете по туй, че глупците всинца са в сговор против него". Сговорът на глупците обаче ще е безсилен срещу Елена. 

  Александър Симов, фейсбук

 • Сряда, 12 Септември 2018 09:40
  Нямат и две години на власт, а вече двама вицепремиери плашат със самоубийство

  Кабинетът масово страда от суицидни наклонности.

  Преди време Валери Симеонов публично обяви своето желание да си върже релса на врата и да скочи от Бургаския мост в бурните води на Черно море, за да се удави трагично.

  Днес подобен план за действие обявява и Красимир Каракачанов, който е заявил, че ако се докаже, че в партията му са влизали пари от Бг-паспорти, той щял да се гръмне на площада в София със законно притежавания си пистолет.

  Това не говори добре за атмосферата в "Борисов-3", да ви кажа.

  Нямат и две години на власт, а вече двама вицепремиери плашат със самоубийство.

  Александър Симов, фейсбук

Оставете коментар