Сряда, 19 Септември 2018
Сряда, 12 Септември 2018 09:40

Александър Симов: Тенис-партньорът на премиера Милото започна политическа чистка в театъра, сваля постановки на Нона Йотова

Знам, че в държавата ври и кипи и тътените на бурята стават все по-силни. Но въпреки това ще си позволя да отклоня вашето внимание не към изцепките на премиера, а към безумията на една типична гербаджийска калинка в културата. Малко след третото появяване на Бойко Борисов на власт за шеф на Сатиричния театър бе назначен спорният и като артист, и като мениджър Калин Сърменов, известен с прякора Милото, любим тенис-партньор на премиера.

Не може да не сте попадали на някое негово интервю - триумф на посредствеността, комбинирана с тежко количество арогантност и нарцисизъм. И днес вече Милото е решил да се развихря и да реорганизира програмата на Сатиричния театър. И изненадаааа - първи на мушката му попадат две представления на червената депутатка Нона Йотова - "Щастливецът" и "Беладона", които падат от програмата. Не съм гледал "Щастливецът", но съм чувал за големия интерес на публиката към него.

За сметка на това съм имал удоволствието да бъда в пълната със зрители зала на "Беладона". Тази пиеса буквално беше опасна за моето здраве - щях да си докарам инфаркт от смях. Текстът на Щефан Фьогел е гениален, а актьорската игра е фундаментална. Не напразно пиесата беше наречена "перлата в короната на Сатиричния". Напливът на зрители е още по-значим като се има предвид, че театърът по никакъв начин не рекламира това представление.

Милото обаче не се интересува от такива неща като публика, популярност и интерес. Целта очевидно е била да посечем червената депутатка, за да се сложим на властта и да си заслужим мил поглед от Бойко Борисов.

За сметка на свалените хитови пиеси директорът е решил да си даде пълен творчески простор - дал си е главната роля в мюзикъла "Дон Кихот" представление, което ще бъде щедро финансирано, но имам основателни подозрения, че публиката ще бъде рехава. Животът е достатъчно тежък и без човек да си причинява мъката да гледа как Милото се прави на испански рицар и си раздава роли в почти всяка пиеса на поверения му театър.

Разказвам тази история без да имам за цел дори да се оплаквам. Самата Нона не тръгнала да се изживява като жертва или да се прави на мъченик. Друго е важното. Оказа се, че културната сфера няма защитни сили срещу гербаджийската зараза. Триумфът на посредствените партийни работници из театрите е просто потресаващ. Просперират най-разпалените държачи на папките на Борисов - Милото, Христо Мутафчиев и сие. Те колят и бесят. Дават роли, разпределят пари и посичат всички, които не се вписват в партийната линия. Заразата "ГЕРБ" вече е пуснала своите разсейки в духовната сфера и изчистването след тях няма да е само политически процес. Ще трябва да пръскаме и срещу духовните хлебарки. Че иначе те отново ще си произведат някое бойкоборисовче...

Александър Симов, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 12 Септември 2018 09:40
  Александър Симов предложи работа на Коритаров в телевизията на БСП

  Депутатът от БСП Алксандър Симов и журналистът Георги Коритаров кръстосаха шпаги в ТВ Европа. Водещият се опита да провокира Симов с факта, че Корнелия Нинова и Сергей Станишев са на различни политически позиции и даде пример с Чишеградската четворка, към която се стреми лидерът на БСП, докато бившият председател на партията е на мнение, че "столетницата" няма място в това поле. 

  Червеният депутат констатира, че за разлика от ГЕРБ, в БСП хората имат собствена позиция и не са като в ГЕРБ, където членовете правят само това, което "му е скимнало сутринта" на Бойко Борисов. Коритаров се заяде с Александър Симов и го попита, дали не е кариерист, след като застава зад Корнелия Нинова, а не зад Станишев. Социалистът не се остави и отвърна на удара с ирония, че един ден, когато стане програмен директор на телевизията на БСП ще покани Георги Коритаров да премести предаването си "Свободна зона" там. Двамата продължиха диалога в същия дух. Водещият нарече събеседника си социалистически популист. Симов пък го описа с песента на Висоцки "Диалог у телевизора", в която се пее "Ой, Вань, гляди, какие клоуны! Рот - хоть завязочки пришей...". 

  В края на разговора Коритаров поиска ходатайство от Симов и помоли при следващото му гостуване да бъде с Корнелия Нинова в студиото. депутатът обеща, че ще говори с лидера на БСП, ако бъде ководещ в някое от изданията на "Свободна зона". 

 • Сряда, 12 Септември 2018 09:40
  Александър Симов: Живеем в две Българии, които нямат нищо общо помежду си

  Не сме против еврото, а искаме преди да бъде въведено да попитаме какво искат хората

 • Сряда, 12 Септември 2018 09:40
  Александър Симов: "БЗНС на Спас Панчев винаги е била коварен партньор, много повече напомнящ на пепелянка в пазвата, отколкото на реален приятел"

  "Действията на двамата депутати на ЗС "Александър Стамболийски" обаче представляват огромна подмяна на вота. Сами по себе си нито един от тях нямаше да попадне в парламента и всичко, което правят днес е гавра с гласа на хората, които искаха промяна", смята още депутатът от БСП.

  Може би трябва да замълча по тази тема, може би не трябва да се обаждам, може би просто трябва да махна с ръка с ядосано, но напълно ще изменя на себе си, ако не кажа няколко думи. Едва днес (прекрасно е да изкараш една събота без новини и с книгата "Лятото на страха" на Дан Симънс) научих, че депутатите от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" напускали парламентарната група на "БСП за България". Те са двама и единственото, което мога да кажа е - прав им път! Партията на Спас Панчев винаги е била коварен партньор, много повече напомнящ на пепелянка в пазвата, отколкото на реален приятел. До утре можем да си говорим как единствената форма на съществуване на тази формация е да обикаля по места и да всява разкол в БСП, да влиза в местни колаборации с ГЕРБ и да гласува срещу червените кметове там, където ги има.

  Миналата година, когато БСП подложи на сериозна ревизия коалицията "БСП Лява България" въпросът със земеделците не беше решен докрай и това показва как забавените проблеми имат склонността да се превръщат в политически бомби. Левицата тогава намери сили да се отърве от партньори, които не носят никаква полза, а съществуват като паразити на нейния гръб, но си позволи да повярва в илюзията, че земеделците ще се съобразят с поставените им политически условия. Спомням си дебатите в Изпълнителното бюро и крайното решение - за да продължат участието с в коалицията те трябваше моментално да престанат да подкрепят ГЕРБ по места. Това не се случи. И сега следва логичното продължение - двамата земеделци напускат групата на БСП. Знаково е, че това става в навечерието на вота на недоверие и аз лично с огромен интерес ще проследя как ще гласуват в петък те. Имам някои подозрения...

  Действията на двамата депутати на ЗС "Александър Стамболийски" обаче представляват огромна подмяна на вота. Сами по себе си нито един от тях нямаше да попадне в парламента и всичко, което правят днес е гавра с гласа на хората, които искаха промяна. Но това е въпрос на съвест, а не съм сигурен, че те ще разберат какво искам да им кажа...

  Както и да е. Действията на двамата земеделци могат да се окажат от неочаквана полза за БСП. По-добре по-малко, но с политическа хигиена, отколкото многолюдна тълпа с разнообразни политически желания. Отсега прогнозирам - на следващите избори извънпарламентарните партии ще се обогатят с още една.

  Александър Симов, фейсбук

  Бел. Ред. (Депутатите от БЗНС напуснаха коалиция "БСП Лява България", а не Парламентарната група на БСП)

Оставете коментар