Събота, 20 Април 2019
Сряда, 12 Септември 2018 09:40

Александър Симов: Тенис-партньорът на премиера Милото започна политическа чистка в театъра, сваля постановки на Нона Йотова

Знам, че в държавата ври и кипи и тътените на бурята стават все по-силни. Но въпреки това ще си позволя да отклоня вашето внимание не към изцепките на премиера, а към безумията на една типична гербаджийска калинка в културата. Малко след третото появяване на Бойко Борисов на власт за шеф на Сатиричния театър бе назначен спорният и като артист, и като мениджър Калин Сърменов, известен с прякора Милото, любим тенис-партньор на премиера.

Не може да не сте попадали на някое негово интервю - триумф на посредствеността, комбинирана с тежко количество арогантност и нарцисизъм. И днес вече Милото е решил да се развихря и да реорганизира програмата на Сатиричния театър. И изненадаааа - първи на мушката му попадат две представления на червената депутатка Нона Йотова - "Щастливецът" и "Беладона", които падат от програмата. Не съм гледал "Щастливецът", но съм чувал за големия интерес на публиката към него.

За сметка на това съм имал удоволствието да бъда в пълната със зрители зала на "Беладона". Тази пиеса буквално беше опасна за моето здраве - щях да си докарам инфаркт от смях. Текстът на Щефан Фьогел е гениален, а актьорската игра е фундаментална. Не напразно пиесата беше наречена "перлата в короната на Сатиричния". Напливът на зрители е още по-значим като се има предвид, че театърът по никакъв начин не рекламира това представление.

Милото обаче не се интересува от такива неща като публика, популярност и интерес. Целта очевидно е била да посечем червената депутатка, за да се сложим на властта и да си заслужим мил поглед от Бойко Борисов.

За сметка на свалените хитови пиеси директорът е решил да си даде пълен творчески простор - дал си е главната роля в мюзикъла "Дон Кихот" представление, което ще бъде щедро финансирано, но имам основателни подозрения, че публиката ще бъде рехава. Животът е достатъчно тежък и без човек да си причинява мъката да гледа как Милото се прави на испански рицар и си раздава роли в почти всяка пиеса на поверения му театър.

Разказвам тази история без да имам за цел дори да се оплаквам. Самата Нона не тръгнала да се изживява като жертва или да се прави на мъченик. Друго е важното. Оказа се, че културната сфера няма защитни сили срещу гербаджийската зараза. Триумфът на посредствените партийни работници из театрите е просто потресаващ. Просперират най-разпалените държачи на папките на Борисов - Милото, Христо Мутафчиев и сие. Те колят и бесят. Дават роли, разпределят пари и посичат всички, които не се вписват в партийната линия. Заразата "ГЕРБ" вече е пуснала своите разсейки в духовната сфера и изчистването след тях няма да е само политически процес. Ще трябва да пръскаме и срещу духовните хлебарки. Че иначе те отново ще си произведат някое бойкоборисовче...

Александър Симов, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар